Categorieën

Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Vandaar dit handige stappenplan, waarin alle stappen die je moet doorlopen als je een BV wilt opzetten op een rijtje staan.

Loop jij belastingvoordeel mis omdat je niet de juiste rechtsvorm voor je onderneming hebt gekozen? Check het met dit gratis whitepaper!

Inhoudsopgave

Stap 1: het ondernemingsplan opstellen 

Het is belangrijk dat je een duidelijk ondernemingsplan opstelt. Dit zorgt ervoor dat je op een rijtje hebt wat je met je BV wil gaan doen, in welke markt dit gaat zijn en hoe jij je doelen gaat behalen. Dit plan komt goed van pas bij je marketing, en kan een handig hulpmiddel zijn voor het aantrekken van investeerders.

Stap 2: zet je persoonlijke holding op

Het gezegde onder ondernemers luidt: één BV is géén BV. Een persoonlijke holding is een vennootschap die aandelen houdt in een andere vennootschap, de werk-BV. Jij houdt de aandelen in je persoonlijke holding en de holding houdt op haar beurt de aandelen in de werk-BV. Je richt dus twee BV’s op. Lees hier meer over de hoe je bijvoorbeeld met je holding minder belasting betaalt, en jezelf een hypotheeklening kan geven .

Stap 3: richt je werk-BV op

In de werk-BV vinden de daadwerkelijke bedrijfsactiviteiten plaats. Het oprichten van zowel de holding als de werk-BV gaat via een notaris. Ook zijn er veel opties om deze makkelijk online op te richten

Stap 4: regel je inschrijving bij de KvK

Na oprichting van je werk-BV en holding zal de notaris beide BV’s inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Meer informatie over het inschrijven van je BV’s bij de KvK vind je hier.

Stap 5: open een zakelijke bankrekening

Je opent een zakelijke bankrekening om je privé- en zakelijke financiën gescheiden te houden. Richt je een holdingstructuur op? Dan moeten de holding en de werk-BV beiden een afzonderlijke bankrekening hebben. Om deze rekening te openen, ga je langs de bank van je keuze met het KvK-uittreksel dat je na de KvK-inschrijving ontvangt.

Stap 6: verstuur je brief verlaging DGA salaris

Als je een BV opricht, ben je al snel een directeur-grootaandeelhouder (DGA). De BV is verplicht om de DGA een minimum salaris van €47.000,- per jaar uit te keren. Als je hier in het begin nog niet voldoende omzet voor draait, kan je eenvoudig verlaging van dit salaris aanvragen door een brief naar de Belastingdienst te sturen waarin jij je verzoek tot verlaging onderbouwt. Deze brief vind je gemakkelijk online.

Stap 7: sluit de noodzakelijke contracten af

De Belastingdienst moet weten hoe jouw bedrijfsstructuur eruit komt te zien. Dit regel je eenvoudig door enkele contracten af te sluiten. Doe je dit niet? Dan riskeer je forse boetes en naheffingen. Denk hierbij aan een managementovereenkomst of rekening courant overeenkomst.

Stap 8: registreer je merk

Om ervoor te zorgen dat een ander bedrijf niet zomaar met je naam aan de haal kan gaan, zal jij je merk moeten registreren. Alleen registratie bij de Kamer van Koophandel (KvK) is onvoldoende.

Stap 9: dek je risico’s af

Bijna elke ondernemer loopt bij de start van zijn onderneming tegen onverwachte juridische problemen aan. Het belang van goede contracten, zoals arbeidsovereenkomsten, algemene voorwaarden en geheimhoudingsovereenkomsten kan niet genoeg worden benadrukt.

Stap 10: zet je administratie op

Het is belangrijk om je financiële administratie goed op orde te houden na het oprichten van je BV. Wil je dit niet uitbesteden? Houd je inkomsten en uitgaven goed bij door bijvoorbeeld gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Wil jij je tijd liever in de groei van je bedrijf steken? Het hoeft niet duur te zijn om de administratie te laten doen.

Stap 11: sluit de nodige verzekeringen af

Dek veelvoorkomende risico’s zoals langdurige ziekte en ongevallen op de werkvloer af door verzekeringen af te sluiten. Ga je online ondernemen? Kijk dan ook even naar de cybercrime verzekering. Met een verzekeringscheck kom je er snel achter wat je nodig hebt. 

Stap 12: richt je interne processen in

Bedenk alvast hoe je met bepaalde vervelende situaties wilt omgaan. Wat als een klant een factuur niet voldoet? Hoe ga je het aanpakken als je een werknemer gaat ontslaan? Hoe ga je financiering binnen halen? Dit soort kwesties tijdig in kaart brengen zorgt ervoor dat jij een goed georganiseerd, succesvol bedrijf kan leiden.

Zorg dat je geen financiële voordelen laat liggen! Ontdek met dit whitepaper welke rechtsvorm het meest oplevert voor jouw bedrijf.

Picture of Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
i.s.m.
In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om je eenmanszaak om te zetten naar een bv (besloten vennootschap). Bijvoorbeeld als je onderneming groeit…
i.s.m.
Als ondernemer weet je natuurlijk dat de keuze tussen een eenmanszaak en een bv grote gevolgen kan hebben voor je bedrijfsvoering. Naast de fiscale…
Bij het starten van een bedrijf is de keuze voor de juiste rechtsvorm cruciaal. Deze heeft immers grote gevolgen voor je financiën, belastingen,…
De vennootschap onder firma (vof) is een populaire rechtsvorm onder startende ondernemers die samen een bedrijf beginnen. Maar wat is een vof precies?…
i.s.m.
Het oprichten van een holding biedt flexibiliteit, bescherming en fiscale voordelen. Hoewel een bv je persoonlijke aansprakelijkheid beperkt, kan het…
i.s.m.
Een holdingstructuur is een zakelijk concept dat steeds populairder wordt onder ondernemers en investeerders. Het is een strategische zet die…