Probeer Tank- en OV pas nu gratis uit

100% vrijblijvend | 3 maanden gratis proberen

Zakelijke tankpas

25 maart 2021  in TANKPAS

Wel of geen zakelijke tankpas? Dit zijn de voor- en nadelen!

Zzp’ers en mkb’ers hebben doorgaans veel baat bij de aanschaf van een tankpas. Welke voordelen dat zijn, vertellen we je hieronder. En ja – we gaan ook kort in op de schaarse nadelen

Zakelijke tankpas: voor wie veel onderweg is

Je hebt ondernemers en je hebt – ondernemers. Sommige zzp’ers of mkb’ers zijn uitstekend in staat hun werk van thuis uit te voeren. Ze handelen klantencontact telefonisch of via Zoom af en dat stelt hen in staat méér tijd uit te trekken voor hun daadwerkelijke werkzaamheden.


Maar andere ondernemers zijn vooral onderweg – van klus A naar opdracht B. Als je zo min mogelijk tijd wil kwijt zijn bij tankstations is een zakelijke tankpas mogelijk een oplossing. Sommige passen zijn namelijk eenvoudig bij de pomp te gebruiken. En dat is slechts één voordeel van tankpassen.

Wat zijn de voordelen van een zakelijke tankpas?

Een tankpas is bijzonder handig voor bedrijven en brengt een aantal voordelen met zich mee.


Minder bedrijfsadministratie

Veel belangrijker is wellicht de vermindering van de bedrijfsadministratie. Een tankpas slaat uitgaves op op de pas. Bonnetjes zijn niet daardoor niet langer nodig, wat de btw-aangifte een stuk efficiënter maakt. Je overhandigt gewoon de gegevens van je pas aan je boekhouder of accountant. Handig bij vele tankbeurten en een garantie voor een maximale btw-teruggave.


Goedkoper uit zijn

Een zakelijke tankpas (zzp)  helpt verder om de kosten te verlagen. Niet altijd op de benzineprijs – helaas. Je bent in 99,9 procent van de gevallen gebonden aan het pomptarief. Maar sommige zakelijke tankpassen geven je wél kortingen op extraatjes als de wasstraat. Zo scheelt het, als het puntje bij paaltje komt, alsnog in de beurs.


Extra betaalmogelijkheden

Daar komt bij dat sommige zakelijke tankpassen niet alleen bij benzinepompen te gebruiken zijn, maar ook bij parkeerplaatsen en parkeergarages. Wel zo handig als ook de bonnen daarvan worden verzameld op één pas.


En de nadelen?

Zakelijke tankpassen kennen eigenlijk niet gek veel nadelen. Voor sommige varianten moet je een klein bedrag betalen voor de pas zelf, maar dat is een kleine prijs voor behoorlijk wat comfort onderweg. Wie bovendien een merkgebonden tankpas koopt, bijvoorbeeld een pas van Q8, betaalt deze kosten niet; dit soort passen zijn namelijk vaak gratis.

Een ander klein nadeel van de pas is dat sommige aanbieders vragen om een borg. Die krijg je bij inlevering van de pas wel weer terug.

Wil jij 3 maanden lang de zakelijke tankpas van MoveMove uitproberen?

Welke zakelijke tankpas als ondernemer kiezen?

Er bestaan nogal wat verschillende soorten zakelijke tankpassen die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Daarom maken we allereerst onderscheid tussen de universele én merkgebonden passen.


Universele tankpassen

Een universele tankpas is, zoals de naam al doet vermoeden, een tankpas die is aangesloten bij verschillende tankstations. Het grote voordeel daarvan is natuurlijk dat je deze vrijwel overal kunt gebruiken. Waar je ook tankt: alle tankgegevens verschijnen op één factuur per maand. Die kun je dan, zodra het nodig is, overhandigen aan je boekhouder of accountant – of zelf verwerken als je je eigen administratie bijhoudt.


MKB Brandstof

De zakelijke tankpas van MKB Brandstof is hier een voorbeeld van. Hij is aangesloten bij alle Nederlandse tankstations, maar ook bij twaalfhonderd wasstraten en bij de tientallen parkeergarages van Q-Park.


Multitankcard

De Multitankcard hanteert eenzelfde principe als de pas van MKB Brandstof. Hij heeft een iets mindere dekking, maar is alsnog te gebruiken bij ruim vierduizend Nederlandse tankstations.


ANWB

De tankpas van de ANWB is een van de meest bekende varianten: inzetbaar bij alle tankstations én handig voor bezitters van elektrische of hybride voertuigen. Die kun je met deze pas namelijk overal opladen.


Travelcard

De zakelijke tankpas van Travelcard heeft als voordeel dat hij zelf samen is te stellen. Rij je bijvoorbeeld ook veel buiten Nederland? Dan kun je de optie EU aanvinken. En heb je geen zin om meer te betalen dan nodig? Dan kun je ervoor kiezen om de pas te blokkeren voor prijzige benzinestations, zoals die langs de snelwegen.


Merkgebonden passen

Merkgebonden passen zijn uitsluitend te gebruiken bij specifieke tankstations, zoals bij Shell of Q8. Is dat geen nadeel? Met zo’n pas kan je tenslotte alleen bij bepaalde benzinepompen terecht… Klopt als een bus. Daartegenover staan echter ook behoorlijk wat voordelen. Neem nu de Liberty Card van Q8. Deze is gratis aan te vragen, biedt een btw-garantie én – belangrijk – heeft een laagsteprijsgarantie.


De Shell Card heeft als voordeel dat je toegang krijgt tot allerlei diensten onderweg. De pas registreert bijvoorbeeld ook tolheffing en parkeertarieven voor vrachtwagens. Nadeel van deze kaart, maar ook de Q8 Liberty Card is dat je wel altijd op zoek moet gaan naar een Shell-filiaal of, in het geval van de Q8 Liberty Card, een Tango, Saks, Ok, Texaco of Q8.

De zakelijke tankpas: zzp’ers versus mkb’ers

Goed om in gedachten te houden is dat er een klein verschil bestaat tussen zakelijke tankpassen voor zzp’ers en die voor mkb’ers. Sommige varianten richten zich bijvoorbeeld specifiek op het midden- en kleinbedrijf, bijvoorbeeld door ook werkzaam te zijn voor wagenparken. Een voorbeeld daarvan is de pas van MKB Brandstof.


Een pas die zich specifiek richt op zzp’ers is de Multitankcard. Dit omdat je met deze pas ook terecht kunt bij verschillende vakgarages.


Samengevat kies je de pas die aansluit op je tankgedrag, je voorkeuren voor eventuele extraatjes en je bedrijfsvorm. Als je weet waar je naar op zoek bent, heeft een zakelijke tankpas eigenlijk uitsluitend voordelen.

Probeer Tank- en OV pas nu gratis uit

Probeer 3 maanden gratis (& vrijblijvend) uit

Je wensen

Ontvang korting

Tijdelijk 3 maanden gratis proberen.

Maandelijks opzegbaar

Al je reiskosten op één factuur

Tanken bij alle tankstations in NL

Tankpas - MoveMove logo

Exclusieve kennismakingskorting

Duidelijk, compleet en leuke aanbiedingen. De tankpas is de ideale oplossing voor al het reizen dat ik doe.''

We gaan zorgvuldig met de gegevens om. Bij verzenden ga je akkoord met het privacy statement

Laura, Fotografe

100% vrijblijvend | Al 3524 x aangevraagd

LEES OOK...

AUTO

AUTO