Elk bedrijf bewaart data die erg waardevol is of die valt onder strenge privacyeisen. Uiteraard moeten organisaties er alles aan doen om deze data te beschermen tegen misbruik of ongeoorloofd gebruik.

Inhoudsopgave

Datalek

Een datalek levert niet alleen directe financiële schade op voor je bedrijf, maar leidt ook tot reputatieverlies. Door wetgeving moeten bedrijven er bovendien rekening mee houden dat ze een flinke boete tegemoet kunnen zien als persoonlijke data op straat komt te liggen en een tijdige melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens achterwege blijft.

Een aanzienlijk deel van alle datalekken is te wijten aan insiders. Niet alle datalekken zijn bewuste acties. Het fenomeen doet zich voor in drie varianten: onbewust, met opzet door interne eindgebruikers, en opzettelijk door een (externe) hacker.

E-mailbeveiliging

Om datalekken te voorkomen, zijn er geavanceerde tools om de verschillende routes te blokkeren, waarlangs datalekken zich voordoen. De belangrijkste is e-mail. Om e-mail te beveiligen tegen weglekken van data, is meer nodig dan een simpele oplossing met twee of drie instelmogelijkheden.

Je hebt een tool nodig, die te configureren is en die fijnmazig controleert wat er gebeurt met binnenkomende en uitgaande mail. Een dergelijke tool voorziet in antivirus, bescherming tegen spam en contentfiltering.

Voor wat betreft malware en antispam is het raadzaam een platform in te zetten dat verschillende ‘engines’ gebruikt, zodat je optimaal beschermd bent. Verder moet de tool in staat zijn om mail op kopregels, keywords en bijlagen te screenen, zodat vertrouwelijke informatie de organisatie niet zomaar kan verlaten.

Endpoints = USB-sticks en mobiele apparatuur

Naast e-mail zijn mobiele gegevensdragers (zoals USB-sticks, laptops en smartphones) belangrijke kanalen waarlangs datalekken mogelijk zijn. Het is dus zaak om deze middelen en apparatuur afdoende te beveiligen met de juiste endpoint-beveiliging.

Daarnaast moet software altijd up-to-date zijn, zodat ook deze route wordt afgesloten. Verouderde software is kwetsbaar voor indringers. Ten slotte is het uiteraard belangrijk dat iedere medewerker zich bewust is van het belang van een juist en verantwoord IT-gebruik. Met een samenhangende aanpak en de juiste tools is het lekken van data – en alle bijbehorende schade – te voorkomen.

Lees ook…
Cybercriminaliteit is een van de grootste kopzorgen van ondernemend Nederland. Elk jaar krijgt een op de vijf bedrijven – van groot tot klein – te…
i.s.m.
Hoe houd je cybercriminelen buiten de deur? Heeft jouw bedrijf voldoende beschermende maatregelen getroffen om gevoelige informatie veilig op te slaan?…
Oplichters kunnen jou of een van je medewerkers bellen, mailen vanaf een willekeurige nummer of e-mailadres. Bijvoorbeeld met het nummer van jouw bank….
Hou jij databestanden bij met gegevens van anderen? Stel jij flexwerkers, salesmensen, leveranciers en freelancers in staat om op afstand verbinding te…
Hoe weet je of de mail van je bank niet van cybercriminelen komt? Met deze tips van cybercrime expert Wouter Parent trap jij niet in de…
Grote datalekken, schandalen, fraude. Het zijn zaken die zelfstandig hacker Sijmen Ruwhof (30) regelmatig tegenkomt tijdens zijn werk. Hij wordt als…