Behalve registratie van uw domeinnaam, heeft u voor uw website ook een hostingbedrijf nodig. Voor beiden geldt dat u niet zo maar met de eerste de beste in zee moet gaan. Het kan soms aardig wat geld (en ergernis) schelen om even rustig rond te kijken.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Domeinnaam aanvragen

Voordat u een domeinnaam gaat aanvragen, heeft u natuurlijk eerst gecontroleerd of de naam niet al bestaat. Vaak kunt u dat op de website van uw internetprovider doen en anders wel op de website van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Deze stichting regelt de uitgifte en registratie van .nl-domeinnamen.

Een domeinnaam kunt u uitsluitend aanvragen bij een internetprovider die als Categorie 1-deelnemer is aangesloten bij SIDN. Op de website van SIDN kunt u controleren of dat het geval is.

Soorten domeinnamen

Grofweg zijn er twee soorten domeinnamen: landen- en algemene namen. Tot de laatste categorie behoren domeinnamen met de extensies: .biz, .com, .info, .net en .org.
Een .nl-domeinnaam biedt meer rechtszekerheid. Wanneer u een website registreert bij een buitenlandse aanbieder, moet u zich realiseren dat u ook aan buitenlands recht bent overgeleverd.

U hoeft niet per se in een bepaald land woonachtig te zijn om een domeinnaam met de daarbij behorende landextensie te registreren. U kunt uw domeinnaam bijvoorbeeld een Aziatische extensie (.asia) geven. Daar hoeft u niet helemaal voor naar Azië, maar dat kunt u ook doen bij een Nederlands hostingbedrijf. De kosten daarvan zijn doorgaans hoger dan voor een ‘gewone’ .nl-domeinnaam. Voor bepaalde exotisch klinkende landnaamextensies gelden vaak meer beperkingen en voorwaarden. Bovendien zijn er risico’s aan verbonden, wanneer u uw website wilt verhuizen (naar een ander webhostingbedrijf).

Domeinnaam registreren

Voor het registreren van een domeinnaam moet u akkoord gaan met het Reglement voor registratie van .nl-domeinnamen en de voorwaarden in het registratiecontract. Wanneer u een .nl-domeinnaam aanvraagt, is het registratiecontract de overeenkomst tussen u – als houder van de domeinnaam – en SIDN. Het is aan te bevelen om uw eigen naam als houder te registreren. De houder beslist namelijk over het opheffen of verhuizen van de domeinnaam.
Voor het invullen van het contract is verder nodig dat u

  • een administratief contactpersoon (admin-c ) heeft, die als zodanig benoemd kan worden. De admin-c is het aanspreekpunt voor SIDN en andere partijen;
  • een technisch contactpersoon (tech-c ) heeft. De tech-c is het aanspreekpunt bij technische problemen met de .nl-domeinnaam.
  • een geldig e-mailadres heeft.

Registratie van een domeinnaam kan in een dag geregeld zijn.
Voor .com, .org en .net domeinen is ook een financieel contactpersoon (billing contact) vereist. Ook dat kunt u beter in eigen hand houden.

Webhostingbedrijf

Nederlandse webhostingbedrijven kunnen ook geaccrediteerd beheerder (registrar) zijn van buitenlandse domeinnamen.
Bij het kiezen van een webhostingbedrijf is het zaak niet alleen op de prijs te letten, maar vooral op de dienstverlening en service. Een goed webhostingbedrijf neemt, naar aanleiding van uw aanvraag, contact met u op om in goed overleg met u te bepalen of u wel het juiste pakket voor de juiste dienst heeft gekozen.
Daarnaast strekt het een bedrijf tot aanbeveling wanneer zij u een korte rondleiding aanbieden, zodat u met eigen ogen kunt zien of het betrouwbaar is.
Let ook goed op of het bedrijf telefonisch bereikbaar is en niet alleen per e-mail. De bereikbaarheid van de helpdesk is een goede graadmeter voor de professionaliteit van het bedrijf.

Wat het kiezen van een pakket betreft, moet u letten op zaken als

  • dagelijkse back-up
  • onbeperkte ruimte
  • dataverkeer
  • live statistieken
  • technische beheermogelijkheden (bijv. welke programmeertaal en welke versie)
  • handige scripts
  • databases (vereist wanneer u een webwinkel wilt beginnen)
  • real audio en video (wanneer u geluid en video beschikbaar wilt stellen).

Website verhuizen

Houd er rekening mee dat bij de meeste webhostingbedrijven een opzegtermijn van drie maanden geldt. Het kan zijn dat u van webhostingbedrijf wilt veranderen, omdat een ander bijvoorbeeld betere voorwaarden biedt. Heeft u geen .nl-domeinnaam, maar een domeinnaam met bijvoorbeeld een .com-extensie, dan is er een authorisatiecode nodig. Die moet uw oude webhostingbedrijf verstrekken aan uw nieuwe webhostingbedrijf. Mocht uw oude webshostingbedrijf niet (snel genoeg) meewerken aan de verhuizing, dan kunt u een kort geding tegen het bedrijf aanspannen. Een rechter doet dan binnen twee weken uitspraak.

Geen idee wie uw webhost is? Zoek het op in de database van Internic (de internationale organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en de coördinatie van domeinnamen).

Lees ook:

Nieuwe domeinnaam extensies »

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Heb jij als ondernemer grip op je bedrijfsprocessen? Enterprise resource planning (ERP) is een softwaresysteem dat je helpt bij het runnen van je…