Categorieën

Column Frances Doderer | TransIP

Yes! Sinds 26 september kan iedereen de domeinextensie .shop registreren. Webshopeigenaren springen een gat in de lucht, want zij kunnen niet wachten om de extensie te gaan gebruiken. Waarom is .shop zo gewild bij webshopeigenaren en zou het ook nuttig kunnen zijn voor fysieke winkels?

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Webshopeigenaren

Dat webshopeigenaren staan te popelen om de nieuwe extensie, heeft vooral te maken met de verzadiging van extensies als .nl en .com. Verkoop je zonwering, dan kom je er al snel achter dat zonwering.nl, zonwering.com en zonwering.net bezet zijn. Dit maakt het met name voor beginnende webshopeigenaren een stuk lastiger om de gewenste domeinnaam te registreren. De .shop-extensie biedt nieuwe kansen: je bent nu in de gelegenheid om zonwering.shop te registreren.  

Alexander Juwelier kon de gewenste domeinnaam wel met een .nl-extensie registreren. “De website van onze winkel en webshop heeft een specifieke naam waarmee we bij klanten al een goede reputatie hebben opgebouwd. Vooral voor nieuwe webshops of webshopeigenaren die meer naamsbekendheid willen, zien we de voordelen van deze extensie.” Met een .shop-extensie maak je namelijk direct duidelijk dat het om een winkel gaat. Klanten en websitebezoekers zien alleen al aan de naam dat ze bij jouw onderneming producten of diensten kunnen kopen.  

Omdat de extensie het nut van je website duidelijk maakt, kan dit positief van invloed zijn op de doorklikratio van mensen die via zoekmachines als Google rondkijken. Iemand die zich online oriënteert om iets te kopen is misschien sneller geneigd om op jouw bedrijfsnaam te klikken wanneer dit een .shop-extensie bevat, omdat het dicht bij zijn intentie staat. Wanneer mensen vaker op jouw website klikken dan op die van je concurrenten, kan dat voor zoekmachines als Google een signaal zijn om jouw website hoger in de zoekresultaten te plaatsen.  

Bescherm je merk

Heb je al een ijzersterke domeinnaam voor jouw winkel, ook dan kan het de moeite lonen om over een .shop-extensie na te denken. De extensie levert nieuwe domeinnamen, wat weer concurrenten met zich mee kan brengen. Verkoop je bijvoorbeeld diverse computer- en hardwareproducten onder computer.nl? Wanneer je ook computer.shop registreert en deze door laat sturen naar je .nl-domein, verlies je geen klanten die bekend zijn met jouw bestaande domeinextensie. Ook bescherm je jouw merk eenvoudig tegen concurrenten die op jouw succes willen meeliften.  

Eigenaren van fysieke winkels

Je hoeft geen webshop te bezitten om van een .shop-extensie gebruik te maken. Den Elzen Schoenmode heeft voor de schoenenwinkel een informatieve website met een .nl-extensie waarop de openingstijden, collectie en contactgegevens zijn weergegeven. “Een .shop-extensie kan absoluut benadrukken dat het hier om een winkel gaat. De extensie is natuurlijk pas net verkrijgbaar, maar we zijn benieuwd hoeveel mensen direct op een .shop-extensie gaan zoeken. Wordt dit veelvuldig gedaan, dan is die extensie ook zeker toepasbaar op fysieke winkels.” Dat de extensie met name voor webshops een schot in de roos is, bevestigd Den Elzen Schoenmode. “Als we in de toekomst een webshop gaan starten, dan zullen we zeker een .shop-extensie overwegen.”  

De .shop-domeinnaam een goed alternatief voor .nl?

Voor (web)winkeleigenaren die net starten of meer naamsbekendheid willen genereren, is de .shop-extensie absoluut een goede keuze. Je bent nu in de gelegenheid om de gewenste naam die met bijvoorbeeld een .nl-extensie al bezet is, alsnog te registreren met .shop. Bovendien benadruk je met deze extensie nog eens extra dat je producten of diensten verkoopt. Heb je al een website voor jouw winkel die bekend is onder je publiek, dan is het zonde om de domeinextensie te veranderen. Je kunt een .shop-extensie dan gebruiken om je merk te beschermen en klanten naar je huidige .nl-domein door te sturen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Heb jij als ondernemer grip op je bedrijfsprocessen? Enterprise resource planning (ERP) is een softwaresysteem dat je helpt bij het runnen van je…