Categorieën

Werken met meerdere vensters of zelfs met meer dan één sessie van een programma, is erg handig. Windows 7 heeft daarvoor enkele slimme werkwijzen bedacht.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Klikken in de Taakbalk op een taakpictogram van een programma (al dan niet daaraan vastgepind) betekent dat u het venster opent dat erbij hoort. En zijn er meerdere vensters geopend met het programma, moet u eerst kiezen uit de mogelijkheden die boven de Taakbalk verschijnen.

Dát er meerdere vensters zijn, kunt u zien aan de Taakbalkpictogrammen die dan over elkaar heen liggen: in bijgaande figuur zijn dat 2 vensters in Verkenner, 3 documenten in Word en 1 Outlook-venster. De pictogrammen van Internet Explorer en Windows Media Player hebben geen kader als een knop en daarvan zijn dus geen taken geopend.

Enkele handigheidjes bij meerdere vensters binnen een sessie:

  • De miniatuur boven de Taakbalk van het laatst geactiveerde venster heeft een extra kader (zie in de figuur de miniatuur van Computer). Aanwijzen van de andere geeft ook een extra kadertje, dat enigszins lichter is gekleurd.
  • U kunt een van de vensters in miniweergave sluiten met het sluitknopje dat verschijnt als u met de muis over de miniatuur gaat (‘mouse over’).
  • Bij meer dan 10 geopende vensters binnen één sessie – bij smallere beeldschermen zelfs minder – worden de miniaturen nogal klein. Dan maakt Windows 7 er een verticale lijst van met de titels. Ook dan is het sluitknopje aanwezig bij aanwijzen van een titel.
  • Alles tegelijk sluiten? Dat kan door te klikken op de rechter muisknop van het taakpictogram van het programma.
  • Wijst u een minivenstertje aan, dan worden alle overige vensters tijdelijk verborgen (er blijven wel contouren van over, zoals in Aero Peek), zodat u kunt zien waar en hoe dat venster op het bureaublad staat.

Sessies

In sommige gevallen kan het handig zijn om in plaats van een nieuw venster een heel nieuwe sessie van een programma te starten. Bijvoorbeeld: u wilt een webpagina in beeld houden, terwijl u op een andere webpagina informatie bekijkt. Binnen één sessie van de browser zou u daarvoor twee tabbladen nodig hebben, maar die kunt u in de meeste bladerprogramma’s, in ieder geval in Internet Explorer, niet naast elkaar in beeld zetten.

Start dan een tweede sessie van het programma, in dit geval de browser:

  • Klik in de Taakbalk met de rechter muisknop op het taakpictogram van het programma.
  • Kies in het contextmenu de optie met de naam van het programma, hier dus Internet Explorer.
  • Het programma start met een nieuwe sessie.
  • Plaats de beide sessies naast elkaar (bijvoorbeeld via het snelmenu van de Taakbalk) en zie dat in elke sessie één tabblad is geopend.

In elke sessie kunt u gewoon nieuwe tabbladen openen en onafhankelijk surfen over het internet. Aan het taakpictogram kunt u overigens niet zien dat er twee of meer sessies van het programma zijn geopend. En sommige programma’s openen zichzelf niet opnieuw, maar geven een nieuw venster met een nieuw document. Bijvoorbeeld de Office-bundel doet dat omdat daar al feitelijk sprake is van onafhankelijke vensters die ook heel eenvoudig naast elkaar kunnen worden geplaatst.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Succesvolle organisaties leveren kwaliteit, werken graag efficiënt en zijn innovatief. Maar hoe zit het dan met het afval dat vrijkomt? Denk…
Hybride werken is in veel organisaties de norm geworden. Mensen werken op kantoor én vanuit huis. Dat kan voordelen opleveren op het gebied van…