Hoe houd je het overzicht bij grote Excel-bestanden met veel regels per kolom? Je wilt de koppen boven de kolommen altijd in beeld hebben. De bovenkant vastzetten wordt in Excel 'Titelblokkeringen' genoemd. Zo doe je dat (inclusief instructievideo). 

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Deze tip is van toepassing op:

 • Microsoft Excel 2010

Wanneer gebruiken?

Wanneer een Excel werkblad uit veel regels bestaat en deze langer is dan ëén scherm of A4, is het altijd zoeken welke gegevens nu bij welke kolom horen. 

De oplossing is heel eenvoudig: zet de titels van een Excel-document vast. Dit kan zowel voor het scherm als voor en afdruk op een printer worden ingesteld.

Meer dan een pagina breed
Als een overzicht breder dan één pagina is, is het verstandig om ook de linkerkant vast te zetten, zodat bij een regel precies te zien is waar de informatie betreking op heeft.

Voorbeeldbestand

In ons voorbeeld gebruiken wij een vakantieplanner. Hierin zijn de rijen voorzien van gegevens per medewerker en de kolommen worden gebruikt voor de dagen.
We willen In dit geval dat zowel de eerste kolommen en de bovenste rijen blijven staan als er naar  rechts of naar beneden wordt verplaatst. Door de tiels in Excel vast te zetten, schuift de  tekst als het ware onder de tiels door.

Werkwijze deelvensters blokkeren op scherm

 • Open een Excel werkblad
 • In dit voorbeeld nemen we en >> Vakantieplanner
 • Leo van Vliet is ergens 4 dagen vrij, maar je wilt wel zien wanneer dat is
 • Selecteer de cel waarvan de kolommen links en de regels erboven moeten worden vastgezet
 • In ons voorbeeld is dat >> E13
 • Kies voor de tab >> Beeld
 • Ga naar de groep >> Venster 
 • Kies voor >> Blokkeren
 • Kies voor >> Titels blokkeren
 • In het scherm staan nu de kolommen links van de geselecteerde cel vast en ook de regels daarboven.

Video-instructie
Van deze tip is een intructie tezien op het YouTube-kanaal van Easy Learning.

Voorbeeldbestand downloaden

Werkinstructie met schermafdrukken bij Easy Learning
Op de website van Easy Learning is deze Microsoft Office tip uitgewerkt met duidelijke schermafdrukken.

Over de auteur

Easy Learning levert via de website gratis computertips voorzien van handige schermafdrukken, voorbeeldbestanden en filmpjes. Easy Learning is leverancier van Online trainingen. Met Microsoft Office E-learning cursussen studeer je in je eigen tempo en tijd.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Hybride werken is in veel organisaties de norm geworden. Mensen werken op kantoor én vanuit huis. Dat kan voordelen opleveren op het gebied van…
Iedereen die in Word met nummering in documenten werkt voor hoofdstukken en paragrafen loopt er vroeg of laat tegenaan: de nummering geeft ‘ineens’ een…
Succesvolle organisaties leveren kwaliteit, werken graag efficiënt en zijn innovatief. Maar hoe zit het dan met het afval dat vrijkomt? Denk…
Je hoeft geen glazen bol te hebben om te voorspellen dat kunstmatige intelligentie de manier waarop werken ingrijpend verandert. Als ondernemer is het…