Lijsten in Excel met koppen boven de kolommen wil je altijd in beeld hebben. De bovenkant vastzetten heet in Google spreadsheets Freeze en zo gebruik je het.

Inhoudsopgave

Hoe staat het met jouw boekhouding? Via De Zaak krijg je 15 maanden gratis boekhouden met e-Boekhouden.nl. Ook wanneer je al gebruikmaakt van een boekhoudpakket. Je zet de gegevens van je oude boekhouding in een handomdraai over en je hebt geen dubbele kosten.

Deze tip is van toepassing op:

•    Google Spreadsheets

Voorbeeldbestand

In ons voorbeeld gebruiken wij een vakantieplanner. Hier zijn de rijen voorzien van gegevens per medewerker en de kolommen worden gebruikt voor de dagen. In dit geval willen we dat zowel de eerste kolommen en de bovenste rijen blijven staan als er naar rechts of naar beneden wordt verplaatst. Door de titels in Excel vast te zetten, schuift te tekst al het ware onder de titels door.

Werkwijze deelvensters blokkeren op scherm

 • Open een spreadsheet in Google Spreadsheet
 • In dit voorbeeld nemen we een >> Vakantieplanner
 • Leo van Vliet is ergens 4 dagen vrij, maar je wilt wel zien wanneer dat is
 • Selecteer de cel die vast moet blijven staan
 • In ons voorbeeld is dat >> D12
 • Kies voor View >> Freeze
 • Selecteer >> Up to current row (12)
 • Dit zorgt ervoor dat rij 1 t/m 12 blijven staan
 • Vervolgens zet je kolommen A t/m D vast
 • Kies voor >> View >> Freeze >> Up to current column (D)
 • Nu staan zowel de linker kolommen als de bovenste rijen vast en kun je door het spreadsheet scrollen zonder dat je het overzicht verliest

Wanneer gebruiken?

Wanneer een spreadsheet uit veel regels bestaat en deze langer is dan één scherm of A4 is het altijd zoeken welke gegevens nu bij welke kolom horen. In dergelijke gevallen komt deze functie goed van pas.

Werkinstructie met schermafdrukken bij Easy Learning

Op de website van Easy Learning is deze Microsoft Office tip uitgewerkt met duidelijke schermafdrukken.
•    Bekijk deze Office tip op >> Google spreadsheets tip

Over de auteur

Easy Learning levert via de website gratis computertips voorzien van handige schermafdrukken, voorbeeldbestanden en filmpjes. Easy Learning is leverancier van Online trainingen. Met Microsoft Office E-learning cursussen studeer je in je eigen tempo en tijd.

Auteur: Easy Learning

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Als ondernemer wil je ongetwijfeld je kosten laag houden. Daarom speciaal voor lezers van De Zaak 15 maanden gratis de boekhoudsoftware van e-Boekhouden.nl  uitproberen.

Lees ook…
Als je net begint met ondernemen, kan de boekhouding overweldigend zijn. En zelfs als je al jaren in het vak zit, is dit nog steeds een flink karwei….
Als zzp’er krijg je energie van nieuwe opdrachten. Je wil vooral geen klus missen. Je staat altijd ‘aan.’ Je zorgt ervoor dat je bereikbaar bent….
Als je een online boekhoudpakket hebt, wil je deze waarschijnlijk zoveel mogelijk automatiseren. Hoe meer er automatisch gaat hoe makkelijker je leven…
Ieder kwartaal is het weer zover. Dan moet elke ondernemer de btw-aangifte (omzetbelasting) doen en betalen. Veel ondernemers zien er als een berg…
60% van de zzp’ers maakt al gebruik van online boekhoudprogramma’s. En dat is niet voor niets. Handmatige boekhouding kost niet alleen veel tijd, maar…
Het zal jou vast ook wel eens overkomen: je maakt formules in Excel en wilt waarden voor je berekeningen gebruiken uit een ander werkblad. Dat kan…