Categorieën

Koffie wordt door veel Nederlanders gedronken. Het zal dan ook niet als een verassing komen dat koffie populair is. Er bestaan vrijwel geen werkplekken of horecagelegenheden waar geen koffie te krijgen is. Door de immense populariteit ontstaan er steeds meer verschillende koffievariaties. Bij de aanschaf van uw koffiemachine moet je hier dus ook rekening mee houden. 

Inhoudsopgave

Ontdek jouw ideale koffiemachine: Start de keuzehulp en vind de perfecte match voor dagelijkse koffiemomenten op kantoor binnen enkele minuten.

Door de jaren heen zijn er veel verschillende soorten koffiemachines gemaakt, met diverse voordelen en nadelen. Er bestaan allerlei machines voor verschillende soorten koffie. Om een goede keuze te maken, is het belangrijk om te weten welke soort koffie het beste bij je past.

We ondersheiden grofweg 4 verschillende koffiesoorten, namelijk: fresh brew, bonen, instant- en filterkoffie. Bekijk de pagina’s voor een gedetailleerde beschrijving.

Waar moet je op letten bij jouw keuze

Door de verschillende soorten koffie en mogelijkheden, is het lastig om een goede keuze te maken. Het loont om in ieder geval het aanbod te vergelijken. Hier helpen wij je graag bij. Om voor je duidelijk te maken welke soort koffie(machine) het beste bij jouw voorkeuren past, hebben we voor je een aantal punten geformuleerd.

Het is in eerste instantie belangrijk om te bedenken waarvoor je de machine wilt gebruiken. Is dit voor op kantoor of voor in de horeca? Daarnaast is het handig om in kaart te brengen hoeveel mensen de machine gebruiken. Is het belangrijk dat de koffie snel klaar is? Het kan namelijk een probleem zijn als werknemers lang moeten wachten totdat de koffie klaar is. Dit kan leiden tot irritatie. Wanneer dit het geval is, wil je liever gaan voor koffie die snel gezet is zoals instantkoffie.

Sommige machines bieden veel mogelijkheden. Behalve gewone koffie kan je bijvoorbeeld kiezen voor een cappucino of een chocomel. Zijn deze mogelijkheden voor je van belang, dan kan je hier gericht naar zoeken. Als laatste moet je jezelf afvragen hoeveel tijd je aan onderhoud kwijt wil zijn. Dit kan namelijk onderling erg verschillen.

Fresh brew koffie

Wat is Fresh brew koffie precies en hoe wordt het gemaakt? Dit zijn vragen die waarschijnlijk bij je opkomen. Fresh brew koffie is gemalen koffie. Het is goed te vergelijken met de filterkoffie die ‘vroeger’ thuis werd gedronken. Fresh brew koffie is dus gemalen koffie. Echter heeft fresh brew een grovere korrel. Hierdoor kan je deze gemalen koffie niet in iedere machine gebruiken en kom je dit type koffie voornamelijk tegen op kantoor. Doorgaans vindt men fresh brew koffie beter smaken dan filterkoffie van een vriesdroge variant.

Je kunt fresh brew koffie dus niet in iedere machine gebruiken. Er zijn speciale machines ontwikkeld die op deze koffietype zijn afgestemd. Een fresh brew koffieautomaat brengt een bepaalde hoeveelheid van de grove gemalen koffie in contact met heet water.

Fresh brew koffiemachines

De fresh brew koffiemachines brengen gemalen koffie in contact met heet water. Dit geeft het water de tijd om de koffiearoma’s tot zich te nemen. Vervolgens wordt het water onder hoge druk door de filter geduwd. Zoals eerder vermeld, kan de fresh brew koffie alleen in de bestemde fresh brew machines worden gebruikt. Op deze manier wordt de perfecte kop koffie bereid. De fresh brew koffieautomaat heeft verschillende voordelen. Zo kan je met de freshbrew koffieautomaten een kop of een hele kan zetten. Daarbij is de fresh brew koffie relatief goedkoop en biedt het een constante kwaliteit.

Echter, het filter in de koffiemachines betekent meer afval. Je bent dus meer tijd kwijt aan het onderhouden van het apparaat. Er zijn machines die gebruikmaken van een automatisch spoelprogramma. Dit neemt de meeste onderhoud voor je uit handen. Is dit belangrijk voor je? Let hier bij het vergelijken van de aanbieders goed op.

De fresh brew koffiemachines zetten relatief snel koffie. Met een gemiddelde zettijd van 20 seconden kan er veel koffie worden gezet. Het zetten van fresh brew koffie duurt iets langer dan instantkoffie. Maar, dit komt de smaak ten goede.

Fresh brew koffie is door de speciale machines vooral geschikt voor bedrijven. De automaten zijn te verkrijgen in meerdere formaten en zijn voor zowel grote als kleine bedrijven geschikt.

Bonenkoffie

De laatste jaren drinken we steeds vaker verse bonenkoffie op de werkvloer. Zoals je weet, wordt koffie gemaakt van koffiebonen. Bij bonenkoffie worden de bonen pas bij het koffiezetten gemalen. Wanneer je voor kwaliteit wil gaan, is bonenkoffie ongetwijfeld de beste optie.

Waarom bonenkoffie?

Een bonenkoffiemachine heeft een speciaal reservoir waarin de bonen gaan. Soms gaat het om machines met 2 reservoirs. Dit geeft je de mogelijkheid om verschillende bonensoorten te gebruiken. Doordat de bonen pas gemalen worden op het moment dat je de koffie wilt zetten, heb je superverse koffie. Pas tiijdens het malen stromen er oliën uit de bonen. Deze verse oliën zorgen voor de sterke smaak van bonenkoffie.

Wij adviseren om het reservoir niet te vol te doen. In een afgesloten verpakking blijven de bonen namelijk het langst vers en verliezen ze minder smaak. Een groot bonenreservoir is niet noodzakelijk. Koffiebonen zijn behalve de goede kwaliteit ook langer houdbaar.

Verschil bonenkoffie met gemalen koffie

Zoals vermeld, zijn koffiebonen langer houdbaar dan gemalen koffie. Maar, we raden je af om geroosterde koffiebonen langer dan anderhalve maand te bewaren. De reden hiervoor is omdat de oliën opgedroogd raken en smaak verliezen.

Koffie van koffiebonen is over het algemeen sterker van smaak dan gemalen koffie. Dit komt doordat de bonen vers gemalen worden. Daarnaast is filterkoffie vaker een mix van verschillende bonen, waardoor de smaak milder uitvalt. Wanneer je houdt van een minder intense smaak is gemalen koffie aan te raden. Je kan de maling van de bonenkoffie wel zelf bepalen, waardoor jede smaak alsnog kunt beïnvloeden

Bonenkoffie is dus kwalitatief de beste koffie met een sterke smaak. Echter zijn er ook nadelen. Zo betekent de betere kwaliteit vaak ook een hogere prijs. Niet alleen de koffiebonen zelf, maar ook de bonenkoffiemachines zijn duurder in aanschaf. Gemalen koffie is een stuk goedkoper. Bent je bereid extra te betalen voor goede kwaliteit? Dan kan je een bonenkoffiemachine overwegen. Daarnaast duurt het zetten van bonenkoffie een stuk langer dan de andere opties. Doordat de bonen nog gemalen moeten worden, duurt het langer voor jouw kopje koffie klaar is. Wanneer er niet veel gebruikers zijn, hoeft dit geen probleem te zijn. Maar, indien je werknemers lang moeten wachten, kan dit ontevredenheid veroorzaken.

Instantkoffie

Instantkoffie wordt ook wel oploskoffie genoemd. Dit is goed geschikt voor bedrijven met veel werknemers of voor bedrijven met korte pauzes. Een kopje koffie is binnen no-time gezet. Wanneer je gaat voor instantkoffie, gaat je voor gemakkelijkheid. Maar, dit doet wel af aan de smaak.

De voor- en nadelen van instantkoffie 

Het grote voordeel van instantkoffie is dus de snelheid waarmee het gezet wordt. Dit kan in veel gevallen een uitkomst zijn. Denk hierbij aan bedrijven met korte pauzes en veel personeel of grote evenementen. Wanneer veel mensen tegelijkertijd koffie willen, kan instantkoffie een goede optie zijn. Zo kan toch iedereen genieten van een snelle oppepper.

Naast de snelheid zijn er nog enkele andere voordelen. Instantkoffie is namelijk verkrijgbaar in heel veel smaken. Je kan met oploskoffie makkelijk cappucino of een latte maken. Zo is voor iedereen wel iets lekkers te bieden. Daarnaast kan met oploskoffie zowel hete- als koude dranken worden gemaakt. Zo kan je met instantkoffie in combinatie met koud water een frappé maken. Instantkoffie kent mogelijkheden genoeg.

Daarnaast kost het weinig tijd om de machine schoon te maken en heb je geen afval van koffie of filterpapier. Instantkoffie benodigt weinig onderhoud.

Instantkoffie heeft bij veel mensen een slecht imago. Zij zijn van tevoren enigszins negatief over de instantkoffie. Uit smaaktesten blijkt echter dat de koffie goed gewaardeerd wordt. De snelheid en het gemak zijn de voornaamste voordelen. Maar, dit doet wel af aan de smaak. Instantkoffie is uiteindelijk geen verse koffie.

Hoe wordt instantkoffie gemaakt?

Instantkoffie wordt gemaakt van vers gezette koffie. Deze vers gezette koffie wordt vervolgens gedroogd. Hierdoor blijft er alleen een koffie-extract over, deze wordt door een vriesdroogmethode gemaakt tot instantkorrels. Dit proces vindt in korte tijd plaats, waardoor koffiearoma’s beter bewaard blijven.

Al deze vriesdroogkorrels vormen de poederkoffie. Bij instantkoffiemachines wordt de poederkoffie in juiste verhoudingen met heet water gemend in de mengbekers van de koffiemachine. Wanneer de koffiepoeder goed gemengd is, kan de koffie gezet worden. De instantkoffiemachines kunnen in zeer korte tijd een grote hoeveelheid koffie zetten. Zo kan er ongeveer 2 liter koffie gezet worden in minder dan een minuut tijd.

Filterkoffie

Filterkoffie, de naam zegt het eigenlijk al: koffie gezet met een filter. In het filter doe je de gemalen koffiebonen en vervolgens voeg je heet water toe. Uiteindelijk druppelt er verse koffie uit het filter. Filterkoffie is voornamelijk geschikt voor het zetten van zwarte koffie.

Filterkoffiemachines 

Vroeger werd filteren van koffie vaak handmatig gedaan. Tegenwoordig kan dit makkelijk met filterkoffiemachines. Er is een belangrijk verschil tussen een volautomatische machine en een manuele machine. Bij een volautomatische machine hoef je zelf niets meer te doen, behalve op de knop te drukken. Bij een manuele machine moet je echter wel wat stappen uitvoeren. Zo moet je zelf het waterreservoir vullen, het filter plaatsen en vervolgens vullen met koffie. Pas hierna kan je de machine de rest laten doen. Het apparaat verwarmt het water en vangt de koffie op in een kan.

Er bestaan veel verschillen in de machines voor filterkoffie. Sommige machines zetten de koffie sneller of onderhouden zichzelf. Hou hier rekening mee als je op zoek bent naar een filterkoffiemachine.

Waarom filterkoffie?

Wanneer je filterkoffie zet, krijgen koffie-aroma’s de kans om zich te verspreiden door de ruimte. Dit komt omdat filterkoffie voornamelijk uit water bestaat. Met filterkoffie kan je al snel de verse geur van koffie waarnemen. De smaak van filterkoffie wordt gevormd door de oplosbare koffiedeeltjes in het water. De deeltjes die niet oplossen geven de koffie body (ook wel mondgevoel genoemd). Dit oplossen gebeurt relatief langzaam. Daarom wordt er ook wel vaker gesproken van slow brew. Hierbij kan je denken aan zo’n 4 minuten zettijd.

Daarentegen is filterkoffie een stuk verser dan bijvoorbeeld instantkoffie. Bovendien is filterkoffie ook budgetvriendelijker dan bijvoorbeeld bonenkoffie. Tot slot is filterkoffie gezonder dan de meeste koffiesoorten. Dit komt doordat veel verzadigde vetten achterblijven in het filter, wat ten goede komt aan jouw cholesterolgehalte. Het filter kan wel veel afval met zich meebrengen. Voornamelijk is dit koffiedik dat overblijft. Het vergt dus meer onderhoud, hoewel er ook machines bestaan die een eigen spoelingssysteem hebben. Gooi koffiedik niet zomaar weg. Dit kan je bijvoorbeeld nog gebruiken als bemesting van je planten (compost).

Filterkoffie is rijk van smaak. Je kan eindeloos variëren met verschillende soorten gemalen koffiebonen.

Lees ook:

Een goed begin van de dag: Vind de juiste koffiemachine voor jouw bedrijf. Check de keuzehulp.

Lees ook…
Koffie speelt een sleutelrol in elke onderneming. Maar hoe vind je als ondernemer de koffiemachine die past bij jouw zaak? In dit artikel delen we tips…
Het drinken van koffie is iets wat niet kan ontbreken op de werkvloer. De aanwezigheid van goede koffie kan de productiviteit van werknemers of de…
Een gezonde werkomgeving geeft rust en heeft een positieve invloed op je mentale gezondheid, creativiteit en productiviteit. Als ondernemer heb je zelf…
Dat de rol van koffie en thee op het werk erg belangrijk is, weten je waarschijnlijk al. Daarom is het van belang om ervoor te zorgen dat je de…
Overweeg je een kantoor in een bedrijfsverzamelpand? In dit artikel ontdek je de voor- en nadelen van zo’n gedeelde ruimte. Van netwerkmogelijkheden…
Sta jij als ondernemer weleens stil bij hoe de facilitaire werkzaamheden in je bedrijf zijn geregeld? Van het essentiële koffiemoment tot de…