Categorieën

In samenwerking met
Dat de rol van koffie en thee op het werk erg belangrijk is, weten je waarschijnlijk al. Daarom is het van belang om ervoor te zorgen dat je de koffiehoek zo aantrekkelijk mogelijk inricht. Maar hoe richt je dan zo’n koffiehoek in? En wat vinden medewerkers dan echt belangrijk?

Inhoudsopgave

Ontdek jouw ideale koffiemachine: Start de keuzehulp en vind de perfecte match voor dagelijkse koffiemomenten op kantoor binnen enkele minuten.

Onderzoek medewerkers

Uit onderzoek van 2023 onder 1400 respondenten in opdracht van JDE komen mooie conclusies naar voren. Deze maken duidelijk hoe je de koffiecorner kan afstemmen op huidige trends en de wensen van jouw werknemers.

Hoe meer medewerkers je als mkb’er in dienst hebt, hoe meer je te maken hebt met allerlei wensen en behoeften die behoorlijk uiteen kunnen lopen. Vooral de generatie Gen-Z en Millennials hebben steeds hogere eisen ten aanzien van de koffievoorziening op het werk. Maar wat alle medewerkers en verschillende generaties wel gemeen hebben, is dat de rol van koffie en andere consumpties door de dag heen verandert.

De rol van koffie gedurende de dag

De meeste medewerkers beginnen de ochtend met een koffie om de werkdag op te starten en voor de energie. Daarna drinken ze koffie vooral voor het sociale contact met collega’s. Later op de dag is de rol van koffie van belang om een persoonlijke presentatie te vieren. 

Als werkgever zorg je ervoor dat je een koffiecorner zodanig inricht, dat deze je werknemers verbindt. Uit het onderzoek blijkt dat een koffiehoek het beste functioneert als deze groen is aangekleed en er genoeg ruimte is waar meerdere medewerkers elkaar ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen.  Dit zorgt voor een meer inclusieve en diverse werkplek.

Gewoon lekkere koffie

Uit het onderzoek blijkt dat 50% van de medewerkers koffie waarderen als het gewoon lekkere koffie is. En 25% waardeert koffie het meest als het van een bekend merk is.  Sinds de pandemie werken steeds meer mensen hybride. De uitdaging van veel werkgevers is hoe ze de medewerkers meer naar kantoor krijgen. Veel hybride medewerkers geven aan dat als de koffie op het werk goed is, dat dit ervoor zorgt dat ze vaker naar kantoor komen. 

Maar niet alleen de smaak van koffie is belangrijk. Medewerkers geven ook aan dat ze de koffie willen personaliseren, zoals de sterkte en met verschillende melksoorten. Plantaardige opties worden steeds belangrijker, vooral onder de jongere medewerkers. Ze willen ook haver- of sojamelk in de koffie. Uit het onderzoek blijkt dat 24% van de 18 tot 34-jarige werknemers een plantaardig alternatief wil voor de koffie. Ook geeft 50% van de respondenten aan dat ze graag ijskoffie zouden willen drinken op het werk. 

Denk ook aan thee en water

Op het werk wordt, naast koffie, gemiddeld 3,8 kopjes per dag gedronken. Hiervan wordt het meeste water en thee gedronken. Bij thee is het gemiddelde 3,2 bekers per werkdag en voor water gaat het om gemiddeld 4,4 glazen per dag. Ruim de helft van de respondenten (56%) geeft aan dat ze (caloriearm) water willen drinken met een smaakje.

Steeds meer bedrijven stappen daarom over op een waterautomaat. Deze filtert het leidingwater, waardoor je medewerkers altijd kunnen genieten van schoon en verfrissend water. En als een waterautomaat in de koffiehoek staat, zorgt dat ervoor dat medewerkers makkelijker een glas water meenemen. Voldoende water drinken is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je medewerkers goed gehydrateerd blijven, wat de concentratie en productiviteit bevordert. 

Zo houd je je personeel gemotiveerd

Wil je dus gemotiveerd personeel, ga dan aan de slag met het creëren van een groene en ruime koffiehoek. Hiermee zorg je voor een ideale sociale ontmoetingsplaats tussen de verschillende generaties op de werkvloer. In deze ideale koffiehoek staat een koffieautomaat met een uitgebreide keuze van koffiesoorten waarbij ook gekozen kan worden in sterkte. Zorg ook voor een plantaardige alternatief voor melk, een aantrekkelijk waterpunt en genoeg keuze in theesoorten.

Een goed begin van de dag: Vind de juiste koffiemachine voor jouw bedrijf. Check de keuzehulp.

Van Duijnen Koffie, partner van De Zaak

Van Duijnen Koffie, meer dan alleen een leverancier. Wij bieden een breed scala aan koffiemerken, waaronder Nestle, Lavazza, Starbucks, Tea of Life en ons eigen duurzame Van Duijnen koffie. Klanten waarderen onze snelle service, directe communicatie, en flexibiliteit. Als klantgerichtste koffieleverancier van Nederland, zorgen we dat je zonder zorgen geniet van heerlijke koffie op het werk.

Lees ook…
Koffie speelt een sleutelrol in elke onderneming. Maar hoe vind je als ondernemer de koffiemachine die past bij jouw zaak? In dit artikel delen we tips…
Een gezonde werkomgeving geeft rust en heeft een positieve invloed op je mentale gezondheid, creativiteit en productiviteit. Als ondernemer heb je zelf…
Sta jij als ondernemer weleens stil bij hoe de facilitaire werkzaamheden in je bedrijf zijn geregeld? Van het essentiële koffiemoment tot de…
Sinds 1 juli 2023 mag je klanten geen gratis wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen van plastic meer meegeven. Denk aan koffie-to-go-bekers en bezorg-…
Het drinken van koffie is iets wat niet kan ontbreken op de werkvloer. De aanwezigheid van goede koffie kan de productiviteit van werknemers of de…
Overweeg je een kantoor in een bedrijfsverzamelpand? In dit artikel ontdek je de voor- en nadelen van zo’n gedeelde ruimte. Van netwerkmogelijkheden…