Categorieën

Google Drive, Dropbox en Microsoft OneDrive: het zijn in een paar jaar tijd vertrouwde begrippen geworden zowel in het persoonlijke als het zakelijke verkeer. Als het gaat om dataopslag, rekenkracht en ontwikkeling kan je als ondernemer eigenlijk ook niet meer om de cloud heen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Servers schalen

Op een gegeven moment liepen de oprichters van Flitsmeister aan tegen fysieke beperkingen bij hun hostingbedrijf. Zij hadden twee servers (virtuele machines) draaien bij een hostingbedrijf. Het ging hoofdzakelijk om het verwerken van de data van honderdduizenden gebruikers van hun app op spitsmomenten.
Zij wilden gaan schalen: zowel horizontaal (meerdere servers naast elkaar) als verticaal (hardware per server vergroten). Het ging hoofdzakelijk om het verwerken van de spitsmomenten.

Na – zoals dat zo mooi heet – ampele overwegingen viel de keus op Amazon Web Services (AWS). Mede-oprichter Sjoerd Perfors voegt er aan toe dat het net zo goed Microsoft Azure of Cloud Google had kunnen zijn, maar op dat moment bood AWS hen de beste mogelijkheden.

Data warehousing meest populair

Flitsmeister is niet het enige bedrijf in Nederland dat gebruik maakt van AWS. Tientallen kleine en grote bedrijven maken gebruik van de clouddiensten van AWS. Die populariteit heeft het bedrijf voor een belangrijk deel te danken aan Redshift, een data warehosuing dienst die eind 2013 werd geintroduceerd.   

Kostenbesparing

Dat is ook niet zo vreemd als je weet dat Redshift de reputatie heeft om zoekopdrachten twee keer zo snel uit te voeren als vergelijkbare diensten en mede daardoor tientallen procenten kostenbesparing oplevert.
Bij Endemol wisten ze door ingebruikname van AWS ede volgende besparingen te realiseren: 70% vermindering op aanschafkosten [CAPEX], 30% minder operationele kosten (toner, papier).

Clouddiensten overzicht

Behalve bekende diensten als webhosting, back-up en herstel, is het aantal mogelijkheden die clouddiensten vrijwel onbeperkt. Een kleine greep uit de mogelijkheden:

 • analytics
 • archiveren
 • big data
 • databases
 • e-commerce
 • high performance computing
 • internet of things
 • ontwikkelen en testen
 • zakelijke programma’s

Voordelen

Net als in diverse andere sectoren worden deze diensten op abonnementsbasis aangeboden (pay-as-you-go).
De voordelen zijn duidelijk:

 • geen eigen investeringen meer in hardware
 • kostenbesparing tot 50% (pay-as-yo-go)
 • prijskortingen
 • 24/7 ondersteuning in het Nederlands

Nadelen

Zijn er nadelen? Als je een technofoob bent kan je altijd wel een bezwaar bedenken. Juridisch gezien is het nog even afwachten hoe het Safe Harbor-arrest van het Europese Hof van Justitie (over de doorgifte van data buiten Europa) uitwerkt, maar van de aanbieders van zulke creatieve diensten mag je verwachten dat zij hier ook een oplossing voor vinden.

Aanbieders

Deze lijst is niet uitputtend, maar toont alleen de grootste aanbieders:
-Amazon Web Services
Cloud Google
Microsoft Azure

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…