Categorieën

Als u een auto van de zaak heeft, dan bent u net als bij een privéauto verplicht deze minimaal te verzekeren met een WA-dekking. Veel verzekeraars bieden voor auto's van de zaak speciale zakelijke autoverzekeringen.  Waarin verschillen deze van conventionele autoverzekeringen?

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Net als bij een gewone autoverzekering zijn er bij de zakelijke autoverzekering drie soorten dekkingen: WA, beperkt casco en volledig casco. Welke dekking u moet kiezen, hangt onder andere af van de leeftijd en de waarde van uw auto. Tevens moet u inschatten hoeveel risico u kunt en wilt lopen. Indien u bijvoorbeeld te weinig bedrijfskapitaal heeft om een andere bedrijfsauto aan te schaffen in het geval dat er iets met de oude gebeurt, dan is het niet slim om alleen een WA-dekking te kiezen. Als uw auto gestolen wordt of in brand vliegt, dan krijgt u immers geen cent.

De voordelen van een zakelijke autoverzekering

In de basis verschilt een zakelijke autoverzekering niet veel van een particuliere autoverzekering. Wel is het zo dat deze zakelijke varianten zijn afgestemd op het specifieke gebruik van het voertuig. Dit brengt voordelen met zich mee:

  • Bij een zakelijk gebruik worden er vaak meer kilometers gereden, tevens zijn er vaak meerdere bestuurders van een auto. De zakelijke autoverzekering houdt hier rekening mee, zodat hierover geen discussie kan ontstaan.
  • Voor de zakelijke verzekering zijn er aanvullende dekkingen te kiezen die specifiek zijn toegesneden op zakelijk gebruik. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de lading van een auto te verzekeren. Als u bijvoorbeeld een bestelbus met veel (duur) gereedschap  of andere kostbare lading aan boord heeft, dan is dat wel iets om rekening mee te houden. Als uw auto immers wordt opengebroken en leeggehaald, kan dat zomaar duizenden euro’s gaan kosten. 

Een normale autoverzekering biedt standaard alleen dekking voor privégebruik. Als een auto wordt ingezet voor zakelijk gebruik – bijvoorbeeld als taxi of lesauto of voor betaald personen- of goederenvervoer – moet u dit aangeven bij uw verzekeraar. Deze zal u dan veelal een zakelijke autoverzekering aanbieden.

Collectieve verzekering

Als uw bedrijf over meerdere bedrijfsauto’s beschikt, dan kunt een collectieve autoverzekering afsluiten waarbij afspraken gemaakt kunnen worden over de verzekeringsvoorwaarden, de premie en het eigen risico. Een dergelijke verzekering heeft voor een bedrijf veel voordelen. Zo kan een onderneming profiteren van een extra premievoordeel, omdat het sluiten van een collectief ook voor de verzekeraar zelf aantrekkelijker is. Tevens kunnen privéauto’s van werknemers en hun gezinsleden in een aantal gevallen worden meeverzekerd. Dit heet een gemengde collectiviteit. Hierdoor profiteren de werknemers mee van de voorwaarden die door de werkgever met de verzekeraar zijn afgesproken.

Aandachtspunten zakelijke autoverzekering

Gebruikt u de auto van de zaak ook af en toe privé? Dat kan, want ook als u schade rijdt tijdens het privégebruik valt dit onder de zakelijke autoverzekering. Let er op dat de voorwaarden hiervoor wel kunnen verschillen per verzekeraar. Als u een bedrijfsauto wilt verzekeren die u ook privé gaat gebruiken, is het dus raadzaam dit van te voren te checken.

Let op de BTW!

Als ondernemer kunt u recht hebben op BTW-aftrek voor de zakelijke autoverzekering. In het geval dat uw auto echter exclusief BTW is verzekerd, worden eventuele schade-uitkeringen ook zonder BTW betaald. De BTW die door een schadeherstelbedrijf voor een reparatie in rekening wordt gebracht moet u in z’n geval dus zelf betalen.

Aanvullende verzekeringen

Wilt u nog meer zekerheid? Dan zijn er tal van aanvullende verzekeringen af te sluiten. Zo biedt een inzittendenverzekering dekking tegen de financiële gevolgen van een auto-ongeluk, zoals (blijvende) invaliditeit en inkomstenderving. Verkeersrechtsbijstand zorgt ervoor dat u en uw passagiers juridische bijstand krijgen bij geschillen die voortvloeien uit een aanrijding.  Een andere aanvullende verzekering regelt vervangend vervoer. Als uw auto in het buitenland wordt gestolen of voor reparatie voor lange tijd in een garage staat, dan krijgt u vervangend vervoer. Ook handig voor ondernemers is een accessoire verzekering. Deze heeft betrekking op auto zaken die u achteraf heeft laten inbouwen, zoals een navigatiesysteem, een radio of een trekhaak. En tot slot kunt u zich ook verzekeren voor hulp bij pech onderweg: een pechhulpverzekering zoals een Wegenwacht-lidmaatschap zorgt ervoor dat u bijna altijd weer op weg wordt geholpen.

Gerelateerd lezen:
Verschil privé en zakelijke autoverzekering

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…