Categorieën

Als je een auto van de zaak hebt, dan ben je net als bij een privéauto verplicht deze minimaal te verzekeren met een WA-dekking. Veel verzekeraars bieden voor auto's van de zaak speciale zakelijke autoverzekeringen. Waarin verschillen deze van conventionele autoverzekeringen?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Net als bij een gewone autoverzekering zijn er bij de zakelijke autoverzekering drie soorten dekkingen: WA, beperkt casco en volledig casco. Welke dekking je moet kiezen, hangt onder andere af van de leeftijd en de waarde van je auto. Tevens moet je inschatten hoeveel risico je kunt en wilt lopen. Indien je bijvoorbeeld te weinig bedrijfskapitaal heeft om een andere bedrijfsauto aan te schaffen in het geval dat er iets met de oude gebeurt, dan is het niet slim om alleen een WA-dekking te kiezen. Als je auto gestolen wordt of in brand vliegt, dan krijgt je immers geen cent.

De voordelen van een zakelijke autoverzekering

In de basis verschilt een zakelijke autoverzekering niet veel van een particuliere autoverzekering. Wel is het zo dat deze zakelijke varianten zijn afgestemd op het specifieke gebruik van het voertuig. Dit brengt voordelen met zich mee:

  • Bij een zakelijk gebruik worden er vaak meer kilometers gereden, tevens zijn er vaak meerdere bestuurders van een auto. De zakelijke autoverzekering houdt hier rekening mee, zodat hierover geen discussie kan ontstaan.
  • Voor de zakelijke verzekering zijn er aanvullende dekkingen te kiezen die specifiek zijn toegesneden op zakelijk gebruik. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de lading van een auto te verzekeren. Als je bijvoorbeeld een bestelbus met veel (duur) gereedschap of andere kostbare lading aan boord heeft, dan is dat wel iets om rekening mee te houden. Als je auto immers wordt opengebroken en leeggehaald, kan dat zomaar duizenden euro’s gaan kosten. 


Een normale autoverzekering biedt standaard alleen dekking voor privégebruik. Als een auto wordt ingezet voor zakelijk gebruik – bijvoorbeeld als taxi of lesauto of voor betaald personen- of goederenvervoer – moet je dit aangeven bij je verzekeraar. Deze zal dan veelal een zakelijke autoverzekering aanbieden.

Collectieve verzekering

Als je bedrijf over meerdere bedrijfsauto’s beschikt, dan kunt een collectieve autoverzekering afsluiten waarbij afspraken gemaakt kunnen worden over de verzekeringsvoorwaarden, de premie en het eigen risico. Een dergelijke verzekering heeft voor een bedrijf veel voordelen. Zo kan een onderneming profiteren van een extra premievoordeel, omdat het sluiten van een collectief ook voor de verzekeraar zelf aantrekkelijker is. Tevens kunnen privéauto’s van werknemers en hun gezinsleden in een aantal gevallen worden meeverzekerd. Dit heet een gemengde collectiviteit. Hierdoor profiteren de werknemers mee van de voorwaarden die door de werkgever met de verzekeraar zijn afgesproken.

Aandachtspunten zakelijke autoverzekering

Gebruik je de auto van de zaak ook af en toe privé? Dat kan, want ook als je schade rijdt tijdens het privégebruik valt dit onder de zakelijke autoverzekering. Let er op dat de voorwaarden hiervoor wel kunnen verschillen per verzekeraar. Als je een bedrijfsauto wilt verzekeren die je ook privé gaat gebruiken, is het dus raadzaam dit van tevoren te checken.

Let op de btw!

Als ondernemer kun je recht hebben op btw-aftrek voor de zakelijke autoverzekering. In het geval dat je auto echter exclusief btw is verzekerd, worden eventuele schade-uitkeringen ook zonder btw betaald. De btw die door een schadeherstelbedrijf voor een reparatie in rekening wordt gebracht moet je in z’n geval dus zelf betalen.

Aanvullende verzekeringen

Wil je nog meer zekerheid? Dan zijn er tal van aanvullende verzekeringen af te sluiten. Zo biedt een inzittendenverzekering dekking tegen de financiële gevolgen van een auto-ongeluk, zoals (blijvende) invaliditeit en inkomstenderving. Verkeersrechtsbijstand zorgt ervoor dat jij en jouw passagiers juridische bijstand krijgen bij geschillen die voortvloeien uit een aanrijding.  Een andere aanvullende verzekering regelt vervangend vervoer. Als je auto in het buitenland wordt gestolen of voor reparatie voor lange tijd in een garage staat, dan krijg je vervangend vervoer. Ook handig voor ondernemers is een accessoire verzekering. Deze heeft betrekking op auto zaken die je achteraf heeft laten inbouwen, zoals een navigatiesysteem, een radio of een trekhaak. En tot slot kun je zich ook verzekeren voor hulp bij pech onderweg: een pechhulpverzekering zoals een Wegenwacht-lidmaatschap zorgt ervoor dat je bijna altijd weer op weg wordt geholpen.

Gerelateerd lezen:
Verschil privé en zakelijke autoverzekering

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…