Ga jij een autoverzekering afsluiten? Dan krijg je de vraag of je de auto privé of ook zakelijk gebruikt. Het gebruik van de auto heeft vaak invloed op de premie. Ook zijn er verzekeraars die uitsluitend auto's verzekeren die voor privégebruik dienen. Wij zetten de verschillen tussen een privé en zakelijke autoverzekering op een rij, zodat jij de juiste keuze kan maken.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is een zakelijke autoverzekering?

Vaak is een privé autoverzekering goedkoper dan een zakelijke autoverzekering, maar je auto zakelijk verzekeren biedt diverse voordelen. Zo heb je de mogelijkheid om wisselende bestuurders te laten rijden. Als je een zakelijke verzekering afsluit, kun je ervoor kiezen om de btw te verrekenen. Doordat de schade in dit geval ook exclusief btw wordt uitbetaald, betaal je een lagere premie.

Zakelijke autoverzekering nodig?

Je hebt niet altijd een zakelijke autoverzekering nodig. Woon-werkverkeer valt namelijk altijd onder privégebruik van de auto. Ook als je de auto slechts een enkele keer zakelijk rijdt, kun je bij het afsluiten van de autoverzekering aangeven dat je privé rijdt. Als jij de auto dus vrijwel alleen gebruikt voor woon-werkverkeer, dan is een particuliere autoverzekering voldoende.

Je gebruikt je auto zakelijk als je deze gebruikt voor goederenvervoer, betaald personenvervoer, koeriersdiensten of wanneer je een rijschool hebt. Een auto van de zaak die op je balans staat moet altijd verzekerd worden met een zakelijke autoverzekering.

Zakelijke autoverzekering voor zzp’ers

Heb je als zzp’er een bestelauto of busje met een grijs kenteken, dan wordt deze in principe altijd zakelijk verzekerd. Een voertuig met een grijs kenteken valt altijd onder het zakelijk vermogen. Ondanks dat de premie van een zakelijke verzekering hoger is, is het fiscaal vaak wel interessant om een grijs kenteken te rijden. Zo krijg je onder andere een vrijstelling van de bpm, de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Daarnaast kun je de btw over de aankoop van de bestelauto aftrekken. Ook betaal je een lager tarief aan wegenbelasting.

Er zitten wel wat haken en ogen aan de vrijstelling van de bpm verbonden. Het aandeel zakelijke ritten moet 10% of hoger zijn. Ook mag je de bestelauto niet ombouwen tot een personenauto of verkopen voordat deze vijf jaar oud is. Bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering is het soms mogelijk om de bpm te verrekenen, met een lagere premie als gevolg.

Heb je een grotere onderneming met meerdere auto’s, dan kun je een collectieve autoverzekering afsluiten. Je maakt hierbij afspraken over de verzekeringsvoorwaarden, aanvullende dekking en het eigen risico. Vaak is de premie per auto lager. Bovendien kun je soms privé auto’s voordelig meeverzekeren.

Wettelijke aansprakelijkheid of uitgebreidere dekking?

Een verzekering voor wettelijke aansprakelijk (WA) is verplicht. Met een WA beperkt casco verzekering verzeker je ook schades die van buitenaf komen, zoals ruitschade, inbraak, brand of diefstal. Bij een WA volledig casco dekking is ook de schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Welke verzekering voor jou handig is, hangt onder andere af van het type auto dat je rijdt en het risico dat je kunt dragen.

Bij een zakelijke autoverzekering kun je aanvullende verzekeringen afsluiten. Denk aan een extra verzekering voor de inzittenden of een rechtsbijstandverzekering. Als je veel dure spullen in je auto hebt liggen, zoals gereedschap, sluit je hier een uitgebreidere dekking voor af. Soms krijg je ook gratis pechhulp of vervangend vervoer bij een verzekering.

Hoeveel kost een zakelijke autoverzekering?

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe duur zakelijke autoverzekeringen zijn. Net als bij particulier verzekeren, heb je de keuze uit verschillende dekkingen. Bovendien kun je de bedrijfsauto nog aanvullend verzekeren.

Tot slot speelt ook bij jouw zakelijke verzekering het aantal schadevrije jaren een rol in de hoogte van de premie. Je bouwt dus een no-claim op.

Welke zakelijke autoverzekering het best bij je past als ondernemer, heeft ook te maken met het risico dat je kan dragen. Wil je de aanschafwaarde terug als je auto total loss verklaard wordt, of heb je liever een goedkope zakelijke autoverzekering?

Autoverzekering zakelijk gebruik uitgelegd

Sommige autoverzekeraars accepteren alleen auto’s die voor privégebruik bedoeld zijn. De meeste verzekeraars staan zakelijke ritten toe, zolang je de auto niet voor meer dan 10% zakelijk inzet. Verzekeraars willen soms wel dat je dit kunt aantonen. Omgekeerd is bij een zakelijke autoverzekering meestal ook privégebruik verzekerd.

Ook de branche waarin je actief bent, heeft invloed op wat de verzekeraar toestaat. Als je je auto af en toe gebruikt voor taxivervoer, dan ontkom je haast niet aan een zakelijke autoverzekering. Mocht je toch een ongeval krijgen, dan zijn jouw inzittenden met een particuliere autoverzekering onvoldoende beschermd.

Veelgestelde vragen over een zakelijke autoverzekering

Moet ik een zakelijke autoverzekering afsluiten?

Hier is vaak geen eenduidig antwoord op te geven. Je hebt in ieder geval een zakelijke autoverzekering nodig als je voor je werk goederen vervoert (bijvoorbeeld als koerier of bezorger) of wanneer je mensen vervoert. Je hebt geen zakelijke autoverzekering nodig als je je voertuig alleen voor woon-werkverkeer gebruikt.

Een vuistregel is dat je je auto privé kunt verzekeren als niet meer dan 10% van je ritten zakelijk is. Je verzekeraar kan van je verlangen dat je dit aantoont.

Een auto die op de balans van je bedrijf staat, moet wel altijd zakelijk verzekerd zijn. Twijfel je of je wel goed verzekerd bent? Neem dan contact op met je verzekeraar.

Kan ik bij een zakelijke autoverzekering ook kiezen voor beperkt casco of all-risk?

Jazeker. Net als bij een particuliere autoverzekering kies je ook bij de zakelijke variant welke dekking je nodig hebt. Een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid is verplicht. Je kunt ook een verzekering afsluiten voor schade die ontstaat door invloeden van buiten af, zoals brand of vandalisme. Dit noem je een beperkt casco dekking.

Als laatste heb je de mogelijkheid om een all-risk verzekering af te sluiten. Ook de schade die je zelf aan je eigen auto veroorzaakt is dan gedekt. Het afsluiten van een all-risk verzekering is zeker verstandig als je het risico van een grote schade aan je bedrijfsauto niet zelf kunt dragen.

Tot slot kun je extra verzekeringen afsluiten. Zo kun je de goederen in je bestelauto verzekeren tegen schade of diefstal. Afhankelijk van het type werkzaamheden, kan ook een extra verzekering voor inzittenden noodzakelijk zijn.

Wat kost een zakelijke autoverzekering?

De premie voor een zakelijke autoverzekering hangt af van verschillende factoren. Als eerste is er de dekking. Een verzekering voor alleen wettelijke aansprakelijkheid (WA) is het goedkoopst, maar biedt misschien niet voldoende bescherming in jouw specifieke situatie. Een volledig casco dekking voor een nieuwe, dure auto is uiteraard een stuk duurder dan voor een oudere bestelwagen.

Bovendien breid je de verzekering op je bedrijfsauto desgewenst uit met een aanvullende dekking. Zo kun je ook de goederen in je bedrijfsauto verzekeren. Ook kun je een verzekering afsluiten voor de inzittenden.

Tot slot tellen net als bij een particuliere autoverzekering, ook de schadevrije jaren mee. Hoe meer schadevrije jaren, des te hoger je no-claimkorting.

Kan ik de spullen in mijn bedrijfsauto ook verzekeren?

Veel ondernemers verzekeren de spullen in hun bedrijfsauto mee met een aanvullende verzekering. De goederen zijn dan niet alleen verzekerd voor schade tegen diefstal, maar ook tegen schade bij het laden en lossen.

Een verzekeraar kan wel aanvullende eisen stellen aan de manier waarop de spullen vervoerd worden. Veel verzekeringsmaatschappijen eisen dat je de goederen niet los bewaart, maar bijvoorbeeld in afsluitbare kasten. Als je medewerkers hebt, is het dus erg belangrijk dat jij hen juist instrueert over deze eisen.

Let op! Soms is het beter om een losse verzekering voor je spullen af te sluiten. Je goederen zijn niet beschermd door je autoverzekering als deze uit je bedrijfspand of van een bouwterrein worden ontvreemd.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…