Categorieën

Het kiezen van de juiste zorgverzekering voor ondernemers zonder en met personeel kan een uitdaging zijn, omdat iedereen unieke behoeften en verantwoordelijkheden heeft. In dit artikel geven we aan waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekering zodat jij en je team de beste dekking krijgen.

In het kort

 • Het kiezen van een passende zorgverzekering is essentieel voor ondernemers en zzp’ers.
 • Er zijn verschillende vormen zoals restitutie- en naturapolissen.
 • Werkgevers kunnen medewerkers ondersteunen via een vrijwillige werkgeversbijdrage aan de collectieve zorgverzekering.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Waarom een speciale zorgverzekering voor ondernemers en zzp’ers?

Volgens regelgeving van de overheid is de zorgverzekering een verplichte basisverzekering. Niet iedereen heeft dezelfde zorg nodig, dus heb je keuze uit verschillende zorgverzekeringen.

Ondernemers staan anders in het zorgverzekeringsstelsel dan reguliere werknemers. Waar werknemers vaak kunnen rekenen op een collectieve verzekering via hun werkgever, en doorbetaald krijgen bij ziekte, moeten ondernemers deze zaken zelf regelen. Zij moeten zich verzekeren van goed zorg bij ziekte en zij moeten zichzelf beschermen tegen inkomensverlies door ziekte of arbeidsongeschiktheid en specifieke bedrijfsrisico’s. Een passende zorgverzekering is voor ondernemers en zzp’ers daarom geen luxe, maar een noodzaak.

Welke verzekeringsvorm past bij jouw als ondernemer?

Er zijn verschillende vormen van zorgverzekeringen, zoals de natura- en restitutiepolis. De keuze hangt af van je behoeften:

 • Restitutiepolis: Deze polis biedt de meeste vrijheid, zoals vrije zorgkeuze. Als ondernemer kies je zelf je zorgverleners en krijgt de zorgkosten vergoed, ongeacht waar je behandeld wordt. Dit is ideaal voor ondernemers die vaak onderweg zijn of specifieke voorkeuren hebben voor zorgverleners.
 • Naturapolis: Met deze polis ben je verplicht om naar zorgverleners te gaan waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Het is vaak een goedkopere zorgverzekering dan de restitutiepolis, maar minder flexibel. Dit kan geschikt zijn voor een ondernemer die kosten wil besparen en tevreden is met de zorg binnen het netwerk van de zorgverzekeraar.


Zorgverzekering voor zelfstandige ondernemers

Als zzp’er draag je alle verantwoordelijkheid voor je zakelijke beslissingen, inclusief de keuze voor je zorgverzekering. Het is belangrijk om als zelfstandig ondernemer een zorgverzekering te kiezen die zowel je fysieke gezondheid als je financiële welzijn beschermt.

Let bij het afsluiten van een zorgverzekering op de dekking van essentiële diensten, de hoogte van het eigen risico, en/of aanvullende verzekeringen nodig zijn, zoals voor fysiotherapie, apotheek, huisarts en de tandarts.

Vergelijk bij het afsluiten van een verzekering de aanbiedingen, want sommige verzekeraars bieden speciale pakketten voor zzp’ers.

Collectieve zorgverzekering voor je medewerkers met vrijwillige werkgeversbijdrage

Je kunt je medewerkers tegemoet komen als werkgever met een werkgeversbijdrage aan de zorgverzekering. Voorwaarde is dan wel dat je medewerkers deelnemen aan de collectieve zorgverzekering van je bedrijf.

Een vrijwillige werkgeversbijdrage is een waardevolle toevoeging aan de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Voordelen voor werkgevers

 1. Vrijwillige werkgeversbijdrage is gunstiger dan loonsverhoging
  Het is mogelijk om de werkgeversbijdrage uit de werkkostenregeling (WKR) beschikbaar te stellen. Hiermee kun je werkgeverslasten besparen. Het kan voordeliger zijn om een vrijwillige werkgeversbijdrage te geven dan loonsverhoging.
 2. Lager verzuim
  Een vrijwillige werkgeversbijdrage stelt medewerkers beter in staat om een aanvullend verzekeringspakket te kiezen. Iemand met rugklachten kan zich aanvullend verzekeren voor fysiotherapie, en zal minder snel zorg mijden. Dit draagt bij aan een lager verzuimpercentage.
 3. Hogere deelnamegraad betekent beter samengestelde zorg en premie
  Een hogere deelnamegraad aan de collectieve zorgverzekering betekent dat de zorgverzekeraar de dienstverlening en de premie beter kan samenstellen.


Voordelen vrijwillige werkgeversbijdrage voor medewerkers

 1. Premie beter betaalbaar
  De vrijwillige werkgeversbijdrage levert een effectieve bijdrage aan de betaalbaarheid van stijgende (zorg)kosten.
 2. Geen invloed op zorgtoeslag
  Wat bij een ‘reguliere’ loonsverhoging wel het geval is, heeft een vrijwillige werkgeversbijdrage aan de zorgpremie via de werkkostenregeling geen negatieve effecten op het recht op zorgtoeslag. 


Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Hoe kies je de beste zorgverzekering als ondernemer of zzp’er?

Bij het kiezen van de juiste zorgverzekering is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

 • Juiste dekking: Analyseer je zorgbehoeften en die van je personeel. Zorg dat je niet onderverzekerd bent, maar vermijd ook overbodige dekkingen.
 • Eigen risico: Een hoger eigen risico betekent een lagere premie, maar ook hogere kosten bij daadwerkelijke zorg. Denk daarom goed na over het eigen risico dat je neemt.
 • Aanvullende verzekering: Overweeg of een aanvullende verzekering naast het basispakket noodzakelijk is.
 • Marktonderzoek: Vergelijk verschillende aanbieders, overweeg collectieve opties, en kijk naar speciale zzp-pakketten voor de zorgverzekering.
 • Combinatie met andere verzekeringen: Naast een ziektekostenverzekering kun je als ondernemer ook nog een arbeidsongeschiktheid (AOV) afsluiten die je inkomensrisico bij ziekte of een ongeval afdekt.


Door deze factoren in overweging te nemen, kun je als ondernemers of zzp’er een weloverwogen beslissing nemen over je zorgverzekering, waardoor je zowel financieel als qua gezondheid beter beschermd bent.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Matt Timmermans

Matt Timmermans

Als gepassioneerd ondernemer met een interesse in vastgoed en financiën, combineer ik mijn expertise met mijn liefde voor schrijven. Zo deel ik inzichten en ervaringen die mede-ondernemers kunnen inspireren en ondersteunen.
Lees ook…
Waar moet je als ondernemer op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering voor jezelf en voor je medewerkers? Hoe kun je als ondernemer een…
Van zorgverzekering overstappen is een jaarlijks terugkerend onderwerp van gesprek. Aan het einde van het jaar worden de veranderingen voor het komende…