De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Helft bedrijven worstelt met doorberekenen prijsstijgingen

Ondanks de teruglopende inflatie en dalende energieprijzen noemt ongeveer de helft van de Nederlandse ondernemers hogere kosten de zorgwekkendste ontwikkeling voor hun bedrijf dit jaar. 

De realiteit is dat veel bedrijven stijgende kosten niet (kunnen) doorberekenen aan klanten. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een paar cijfers die eruit springen:

  • 45 procent van de ondernemers zegt maar een klein deel van de kostenstijgingen door te berekenen aan hun klanten.
  • 6 procent van de ondernemers geeft aan kosten helemaal niet te kunnen doorberekenen.

     

Advies van De Zaak: Veel ondernemers worden al zo’n twee jaar geconfronteerd met stijgende kosten van grondstoffen, energie en transport. De vraag is: kun je die gestegen kosten vertalen in een hoger tarief? Wat zijn de regels? En hoe communiceer je prijsstijgingen? In dit artikel geven we antwoord op de meestgestelde vragen rondom hogere kosten voor ondernemers.

Maatregel maakt fiets van de zaak aantrekkelijker

Fijn nieuws voor trappende ondernemers en werkgevers met fietsforenzen. Een nieuwe kabinetsmaatregel gaat de administratie die bij een bedrijfsfiets komt kijken simpeler maken. 

De nieuwe regeling sluit aan op de dagelijkse praktijk. Er zijn namelijk veel mensen die bijvoorbeeld 2 dagen per week fietsen en 3 dagen met de auto gaan. Regent het flink, dan pakken ze de auto. Hetzelfde geldt voor externe afspraken op afstand.

Om in die gevallen aanspraak te maken op onbelaste kilometervergoeding moet je kunnen aantonen op welke dagen je gebruikmaakt van de bedrijfsfiets. Daarvoor moet je een kilometeradministratie bijhouden. Behoorlijk omslachtig. Terwijl de regering in 2025 juist 100.000 extra fietsforenzen wil.

Zodra de nieuwe regel ingaat – de datum is nog niet bekend – kunnen bedrijven en werknemers individueel afspraken maken. Bijvoorbeeld over de dagen dat de fiets van de zaak wel en niet uit de schuur komt. Maar ook over het combineren van de bedrijfsfiets van de zaak met andere vervoermiddelen. 

Advies van De Zaak: Gezond, duurzaam en verschillende fiscale voordelen. Los van de nieuwe maatregel zijn er nu al goede redenen om voor een fiets van de zaak te kiezen. In dit artikel praten we je bij over de fiscale voordelen van de zakelijke fietsregeling.

Nieuwe subsidieronde voor opwekken duurzame energie 

Heb je plannen om met je bedrijf hernieuwbare energie op te wekken? Bijvoorbeeld met zonnepanelen, een warmtepomp of e-boiler? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de nieuwe ronde van de SDE++. Deze Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie is een van de vele subsidiepotjes waarop ondernemers in 2023 aanspraak maken.

Met SDE++ steunt de overheid initiatieven van bedrijven die bijdragen aan de verlaging van de CO2-uitstoot. De hoogte van de subsidie hangt af van de CO₂-reductie die je met de investering realiseert.

Dit jaar heeft de overheid extra maatregelen in de SDE++ opgenomen, zoals de lucht-water-warmtepomp. Ook zijn er subsidiemogelijkheden voor innovatieve technieken op het gebied van lagetemperatuurwarmte (zoals zon- en aquathermie), hogetemperatuurwarmte en moleculen (groen gas en hernieuwbare brandstoffen). 

Advies van De Zaak:  SDE++-aanvragen lopen via RVO en starten op 6 juni 2023. Met een goede strategie verhoog je de kans op subsidie. Die strategie kun je zelf uitwerken, maar er zijn ook adviseurs en energieleveranciers die het traject uit handen nemen. 

83.000 bestelauto’s mogen zero-emissiezones niet meer in

Rijd je in een oudere bus of vrachtwagen op benzine of diesel? Dan kan het zijn dat er deze week een brief van de RDW op de mat is gevallen. Net als bij tienduizenden andere ondernemers met één of meerdere bestelauto’s met emissieklasse 4 en lager het geval is (de emissieklasse van je voertuig vind je met een kentekencheck op de website van de RDW). 

Aanleiding is een wet waardoor vanaf 1 januari 2025 sommige zakelijke bestelauto’s en vrachtwagens niet meer de zogenaamde zero-emissiezones in mogen. 28 gemeenten gaan zo’n zone invoeren of doen daar onderzoek naar. Benieuwd of jij er weleens komt? Hier vind je een overzicht waar en wanneer de zero-emissiezones worden ingevoerd.

In de brief roept de RDW ondernemers op zich voor te bereiden op de overstap naar elektrisch rijden en uitstootvrije voertuigen.

Advies van De Zaak: Wist je dat de overheid bedrijven een duwtje in de rug geeft om over te stappen? Door SEBA-subsidie aan te vragen, kun je een tegemoetkoming tot € 5.000 krijgen op de aanschaf van een elektrisch voertuig.

Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…