De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Eerste Kamer stemt voor minimumuurloon – opnieuw forse salarisverhoging 

We schreven vorige week al over de plannen voor de invoering van een minimumuurloon. De Eerste Kamer keurde de wet deze week goed. Honderdduizenden mensen die het minimumloon verdienen met een 38-urige of 40-urige werkweek, gaan er vanaf 1 januari 2024 een flink op vooruit.

Voor werkgevers betekent het – na de verhoging van het minimumloon dit jaar – opnieuw een kostenstijging. Vooral bedrijven met een 38- of 40-urige werkweek zijn duurder uit. Denk aan de schoonmaak en horeca (38-urige werkweek) en de metaal- en elektrotechnische industrie (40-urige werkweek). Een snelle rekensom: wie 38 uur werkt, krijgt er 5 procent bij. Wie 40 uur werkt, zit op 10 procent meer.

De nieuwe wet zet het salarishuis van je zaak mogelijk op zijn kop. Dat zorgt voor dilemma’s. Een voorbeeld: een afwashulp die het minimumloon krijgt, verdient ineens net zo veel als een kok. Hoe ga je daarmee om? Ook betalen bedrijven in deze krappe arbeidsmarkt vaak iets boven het minimumloon om personeel te houden. Ook het effect van dat instrument zal veranderen.

Advies van de Zaak: Het minimumuurloon is een gegeven. Heb jij (veel) mensen in dienst die in 2024 meer gaan verdienen? Dan is dit hét moment om je loongebouw onder de loep te nemen. Wat betekent de verhoging voor de totale bedrijfskosten? Hoe betaal je vergeleken met concurrenten? En hoe zit het met de verschillen in salaris binnen je bedrijf?

 

Maximale tegemoetkoming energiekosten mkb verlaagd

Het maximale voorschot van de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is verlaagd van 60 naar 50 procent. Ook zijn de definitieve modelprijzen 2022 – waarmee ondernemers moeten gaan rekenen – voor gas en elektriciteit bekend.

De verlaging van de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) lijkt misschien slecht nieuws, maar dat is het niet. De aanpassing is het gevolg van ontwikkelingen op de energiemarkt. Zo daalde de gasprijs naar het laagste niveau in zeventien maanden. Voor ondernemers is het goed dat het voorschot meebeweegt met de markt. Want als het ontvangen voorschot hoger is dan de definitieve subsidie, moet je achteraf een deel terugbetalen. En daar zit niemand op te wachten.

Als mkb’er kun je een beroep doen op de TEK als je energiekosten minimaal 7 procent van de omzet bedragen. De rekensom wordt gemaakt met zogenaamde modelprijzen voor gas en elektriciteit. Die zijn bekendgemaakt: voor gas gaat het om € 2,41 per m³, voor elektriciteit om € 0,59 per kWh. 

Advies van de Zaak: Nu de modelprijzen bekend zijn, kun je inschatten of je gebruik kunt maken van de TEK. Op de site van RVO staan rekenvoorbeelden. De regeling wordt op dit moment uitgewerkt en gaat waarschijnlijk dit kwartaal in. De Zaak houdt je op de hoogte.

 

Ov-reizende zzp’ers laten 260 euro per jaar liggen 

Wist je dat je de 9 procent btw op een ov-kaartje als zzp’er mag verrekenen bij de btw-aangifte? Veel zelfstandigen niet, zo blijkt uit onderzoek van Knab. Een op drie zzp’ers die zakelijk reist met het openbaar vervoer, vraagt de btw niet terug. Zonde, want zo laten ze gemiddeld zo’n 260 euro per jaar liggen. 

Bijna elke ondernemer weet dat je zakelijke reiskosten mag aftrekken van de winst. Dat je ook btw op ov-ritten kunt terugvragen, is dus minder bekend. Er zijn ook zzp’ers die de btw-verrekening te veel gedoe vinden omdat de Belastingdienst bij controle om een rittenregistratie vraagt. 

Het bijhouden van je ritten wordt makkelijker met OVpay. Wanneer je je betaalpas gebruikt om in- en uit te checken, kun je achteraf je rittenregistratie inzien. Een uitdraai geldt als een bewijsstuk voor de fiscus.

Advies van De Zaak: Als zzp’er kun je ook een zakelijke ov-kaart aanvragen. Dan krijg je een digitaal rittenoverzicht met gespecificeerde kosten en btw. Dat maakt de administratie een stuk overzichtelijker. 

 

Voorkom rente door btw-suppletie nu te regelen

Een foutje in de btw-aangifte – het kan altijd gebeuren. Vaak ontdek je ze bij het opmaken van de jaarrekening. Gaat het om een verschil van meer dan € 1.000? Dan moet je als ondernemer een zogenaamde btw-suppletie indienen bij de Belastingdienst.

Kom je in de stukken over 2022 een fout in de btw over het afgelopen jaar? Dan is het slim om de suppletieaangifte voor 1 april 2023 te doen. Dan hoef je geen 4 procent belastingrente te betalen. Belastingrente is een vergoeding, omdat de fiscus geld misloopt omdat je te weinig belasting hebt betaald. 

Advies van De Zaak: Hoe sneller je je administratie op orde hebt, hoe beter. Als je vrijwillig voor 1 april 2023 de suppletie indient en betaalt, dan scheelt dat geld. Weten hoe het werkt? In dit artikel praten we je bij over btw-suppletie.

Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…