Als een kredietverzekering uitkeert omdat een debiteur niet betaalt, kunt u de btw over de vordering terugkrijgen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Vraag

“In deze crisistijd heb ik als ondernemer te maken met veel debiteuren die niet betalen. Een deel van mijn debiteurenrisico heb ik afgedekt met een kredietrisicoverzekering. Als mijn debiteuren hun rekening niet betalen, krijg ik de door mij afgedragen omzetbelasting terug.”

“Hoe zit dat met mijn verzekerde debiteuren? Krijg ik de btw terug op het gedeelte van de factuur dat de verzekeraar mij uitkeert? Of wordt die uitkering aangemerkt als een vervangende betaling door de debiteur?”

Antwoord

“Als de verzekeraar u een uitkering verstrekt uit hoofde van de kredietrisicoverzekering op debiteuren, treedt die uitkering niet in de plaats van een betaling door de debiteur zelf.”

“U kunt de btw op de volledige vordering terugvragen: de btw die betrekking heeft op het gedeelte van de factuur dat de verzekeraar vergoedt, én de btw op het resterende niet betaalde gedeelte van de factuur.”

“Omdat de uitkering op grond van de kredietverzekering niet beschouwd wordt als een vervangende betaling van de factuur, wordt bij een kredietverzekeringspolis doorgaans overeengekomen dat de omzetbelasting niet door de verzekering wordt gedekt. Check het maar in uw polis.”


www.belastingbelangen.nl

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…