Zijn Goede Vrijdag, Koningsdag en 5 mei vrije dagen?

Feestdagen zijn niet altijd verplicht vrij
Je moet een onderscheid maken tussen officiële feestdagen en verplichte vrije dagen. Een officiële feestdag is namelijk niet per definitie een verplichte vrije dag. Of een officiële feestdag ook een verplichte vrije dag is, is afhankelijk van wat er in de cao is afgesproken of wat je in de arbeidsovereenkomst hebt afgesproken.
Zijn Goede Vrijdag, Koningsdag en 5 mei vrije dagen?

Goede Vrijdag en 4 mei

Dit zijn geen officiële vrije dagen. Volgens de Winkeltijdenwet moet de winkel wel na 19.00 uur gesloten zijn. Wil je toch je winkel openen buiten de wettelijk voorgeschreven openingstijden, dan heb je een ontheffing Winkeltijdenwet van de gemeente nodig.
 

5 mei bevrijdingsdag

De overheid heeft 5 mei als nationale feestdag aangewezen, maar heeft het aan de cao-partijen overgelaten of de werknemer betaald vrijaf heeft op deze dag.
 
In diverse cao's staat vermeld dat de jubileumviering van bevrijdingsdag als officiële vrije dag geldt. Een werknemer heeft dan recht op een vrije dag met behoud van loon. Deze formele vrije dag vindt één keer in de 5 jaar plaats, namelijk in 2020 en daarna weer in 2025.
 

Koningsdag en loontoeslag

27 april is een nationale feestdag, en dus formeel een vrije dag. Wanneer je werknemers toch moeten werken, dan moet je ze voor deze dag een loontoeslag betalen.
 
Je werknemers krijgen dan naast hun gewone loon 100% extra uurloon per gewerkt uur + daarbovenop nog eens een toeslag van 100% voor werken op zon- en feestdagen. Opgeteld is de loonbetaling dus 300%.
 
Dit geldt trouwens niet voor alle branches. In veel cao's zijn afspraken gemaakt over Koningsdag. Werken jouw medewerkers bijvoorbeeld via de CEO Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT), dan is Koningsdag geen verplichte vrije dag. Dan geldt ook geen toeslag. Bekijk hier de meest voorkomende cao's.

 

Planning en feestdagen

In een periode waarin de meivakantie op scholen samenvalt met Koningsdag en bevrijdingsdag moet je rekening houden met veel aanvragen voor extra vrije dagen. Overleg met je personeel over de dagen dat zij vrij willen nemen en maak een duidelijke planning. Zo voorkom je onderbezetting.

Lees ook:

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming