Categorieën

In samenwerking met
Een holdingstructuur is een zakelijk concept dat steeds populairder wordt onder ondernemers en investeerders. Het is een strategische zet die verschillende voordelen biedt voor het beheren van meerdere bedrijven onder één paraplu. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van een holdingstructuur en waarom het de moeite waard kan zijn om te overwegen voor jouw zakelijke ondernemingen.

Inhoudsopgave

Loop jij belastingvoordeel mis omdat je niet de juiste rechtsvorm voor je onderneming hebt gekozen? Check het met dit gratis whitepaper!

Allereerst, wanneer wordt het interessant om een holdingstructuur op te zetten? Over het algemeen geldt dat het gunstig wordt om een holdingstructuur op te zetten, als je meerdere bedrijven met verschillende activiteiten hebt. Ook wanneer je bedrijf groeit en je nieuwe bedrijfsactiviteiten wilt ontplooien, kan een holdingstructuur flexibiliteit bieden. Je kunt nieuwe dochterondernemingen toevoegen aan de holding zonder de bestaande bedrijfsactiviteiten te verstoren.

Solide risicobeheer

Een van de meest aantrekkelijke voordelen van een holdingstructuur is de mogelijkheid om risico’s te spreiden en je activa te beschermen. Een holdingstructuur stelt je in staat om elk bedrijf afzonderlijk te beheren binnen dezelfde groep, waardoor risico’s gescheiden blijven en activa worden beschermd. Dat betekent dat als een dochteronderneming bijvoorbeeld financiële problemen ondervindt, dit de andere dochterondernemingen niet direct zal beïnvloeden. Deze strategie minimaliseert de kans op aanzienlijk verlies en draagt bij aan een solide risicobeheer.

Efficiëntie in beheer en beleid

Een holdingstructuur vereenvoudigt het beheer van meerdere bedrijven, omdat de overkoepelende holdingmaatschappij vaak verantwoordelijk is voor strategische beslissingen, financiële planning en het operationeel beleid. Zo kun je de bedrijfsvoering stroomlijnen en middelen effectiever inzetten voor de verschillende dochterondernemingen.

Fiscaal voordeel

Een andere aantrekkelijk aspect zijn de fiscale voordelen die een holdingstructuur biedt. Een belangrijk voordeel van een holdingstructuur in Nederland is de mogelijkheid van belastingvrije dividenduitkeringen tussen dochterondernemingen binnen dezelfde fiscale eenheid. Dit betekent dat winsten die aan de holding worden uitgekeerd en vervolgens als dividend aan de dochteronderneming worden doorgegeven, in veel gevallen niet opnieuw worden belast.

Daarnaast is het binnen een holdingstructuur in sommige gevallen mogelijk om verliezen van de ene dochteronderneming te verrekenen met winsten van een andere dochteronderneming. Zo kun je de totale belastinglast verminderen.

Flexibele financiering 

Een holding biedt ook flexibiliteit bij financiering en investeringen. De holdingmaatschappij kan bijvoorbeeld gemakkelijker toegang krijgen tot kapitaal door het uitgeven van nieuwe aandelen of het aantrekken van leningen. Dit kapitaal kan vervolgens worden geïnvesteerd in specifieke dochterondernemingen, wat groei en ontwikkeling stimuleert zonder dat elk bedrijf afzonderlijk financiële bronnen hoeft aan te trekken.

Overdracht van vermogen

Een holdingstructuur vergemakkelijkt ook de overdracht van vermogen en opvolgingsplanning. Het wordt eenvoudiger om eigendom en aandelen tussen familieleden of andere belanghebbenden te verdelen. Dit is vooral waardevol voor familiebedrijven die een gestructureerd proces willen voor het overdragen van leiderschap en eigendom.

Internationale activiteiten

Tot slot kan een holdingstructuur voor bedrijven met internationale activiteiten gunstig zijn vanwege belastingverdragen en internationale planning. Het kan helpen dubbele belastingheffing te verminderen en efficiënte internationale operaties te faciliteren.

Zorg dat je geen financiële voordelen laat liggen! Ontdek met dit whitepaper welke rechtsvorm het meest oplevert voor jouw bedrijf.

Picture of Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
NOTRS logo

NOTRS, partner van De Zaak

Bij NOTRS geloven we dat notariële zaken sneller en eenvoudiger geregeld kunnen worden. Daarom kun je bij ons alles wat te maken heeft met de rechtsvorm van jouw onderneming, snel en gemakkelijk online wijzigen. Wij begeleiden voor ondernemers volledig online het gehele proces van de oprichting van een bv of holding, een statutenwijziging of aandelenoverdracht. Jij hoeft niet meer naar de notaris en bespaart jezelf een hoop tijd en papieren rompslomp. En dat doen we altijd tegen een vaste, scherpe lage prijs.

Bekijk alle artikelen van NOTRS >

Lees ook…
Wil je samen met beroepsgenoten een bedrijf oprichten? Dan kan een maatschap interessant zijn. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over…
Sta je op het punt om samen met iemand een bedrijf te starten of over te nemen? Dan sta je voor een belangrijke keuze: ga je voor een vennootschap…
Wil je samen ondernemen met je levenspartner? Voordat je de sprong waagt, is het essentieel om de juiste rechtsvorm te kiezen. Deze keuze heeft grote…
De besloten vennootschap is een rechtspersoon met een in aandelen verdeeld kapitaal, waarin de aandeelhouders met een of meer aandelen deelnemen. Wat…
De vennootschap onder firma (vof) is een populaire rechtsvorm onder startende ondernemers die samen een bedrijf beginnen. Maar wat is een vof precies?…
Ga je internationaal ondernemen? Dan is het verstandig om extra goed na te denken over de rechtsvorm van je huidige of toekomstige bedrijf. In dit…