In samenwerking met
De Zaak praat regelmatig met experts: mensen met gespecialiseerde kennis die nuttig kan zijn voor ondernemers. Deze week sprak De Zaak met expert Jurgen Lipke, adviseur bij NOTRS en Entrpnr. Hij adviseert ondernemers die een overstap overwegen van een eenmanszaak of vof naar een bv. ‘Ik adviseer ondernemers bij deze overstap over de voordelen en eventuele nadelen en de praktische stappen en gevolgen. Ondernemers kunnen altijd bij mij terecht om te sparren over hun bedrijfsvoering of de fiscale inrichting van hun onderneming.’

Inhoudsopgave

Wist je dat je tot 30 september met terugwerkende kracht kan profiteren van je BV? Geruisloze inbreng is een fiscale regeling waar je gebruik van kan maken als je je eenmanszaak of vof omzet naar een BV. Ontdek direct wat jouw opties zijn

De Zaak legde Jurgen in dit gesprek een aantal vragen voor die van belang zijn voor ondernemers die een overstap overwegen van een eenmanszaak of vof naar een bv.

Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

De Zaak: hoe kan een ondernemer bepalen welke rechtsvorm het meest geschikt is voor zijn/haar  bedrijf en zijn/haar doelstellingen?

Lipke: ‘De keuze voor een bepaalde rechtsvorm is afhankelijk van een aantal zaken, zoals: “wat ga je doen” en “wat ga je verdienen?” Bij Wat ga je doen speelt de aansprakelijkheid een grote rol. Ga je risicovol ondernemen, kun je een ander schade berokkenen? Dan kan een bv verstandig zijn om ervoor te zorgen dat je privé niet aansprakelijk wordt gesteld. De andere vraag Wat ga je verdienen is ook belangrijk. Welke rechtsvorm biedt jou de meeste fiscale voordelen? 

Bij zzp’ers die veel loondienstervaring hebben, zie je vaak dat ze in hun eigen vakgebied doorgaan. Zij kunnen inschatten wat de omzet gaat worden en we zien vaak dat ze al meteen een bv oprichten. Startende zzp’ers zonder die loonervaring beginnen meestal met een eenmanszaak. 

Onder welke omstandigheden is het slim om van rechtsvorm te veranderen?

De Zaak: zijn er omstandigheden waarin het wijzigen van de rechtsvorm slim kan zijn?

Lipke: “Zoals ik al zei, is een bv verstandig als je je eigen aansprakelijkheid wilt uitsluiten. Daarnaast ligt het financiële omslagpunt rond een winst van circa € 100.000. Dan loont het om een bv op te richten. Zet je minder om, dan is een eenmanszaak de beste vorm. Overigens zal dat omslagpunt volgend jaar wel zakken naar een winst van circa € 85.000. De voordelen van de eenmanszaak, zoals de zelfstandigenaftrek wordt steeds verder afgebouwd. Die voordelen vallen dus steeds meer weg.  Je winst wordt tot € 73. 031 belast tegen een tarief van 37,07%. En daarboven tegen een tarief van 49,50%. Daarentegen daalt de aanmerkelijke belang heffing die je betaalt als je winst uitkeert uit de bv aan privé volgend jaar van 26,9% naar 24,5%. Dus een bv wordt steeds eerder interessant. Daarbij kost de oprichting van een bv ook niet meer dan € 349 euro.

Het verschil is simpel. In een eenmanszaak reken je aan het einde van het jaar al je winst af via je inkomstenbelasting. In een bv kun je je winst reserveren. Dat betekent dat je geen vermogens- of rendementsbelasting hoeft af te dragen. Bovendien kun je vanuit je bv zakelijk investeren of beleggen, waarmee je je winst drukt.

Een andere reden om een bv op te richten is de verkoop van je bedrijf. Stel je hebt een eenmanszaak die je wilt verkopen. De opbrengst uit verkoop wordt jouw pensioen. In de eerste plaats betaal je over die inkomsten uit verkoop een hoog tarief inkomstenbelasting. Vervolgens betaal je vermogensbelasting over het resterende geld dat je op je spaarrekening zet. En als dat bedrag hoger is dan het vrijgestelde vermogen van € 57.000 betaal je in 2024 maar liefst 34% vermogensbelasting.

Voor de verkoop van je bedrijf kun je dus beter een bv hebben, want dan betaal je maar 24,5% dividendbelasting/aanmerkelijk belang en alleen dan als je de winst aan jezelf uitkeert. Tot die tijd is het belastingvrij.

Let wel op: als je je eenmanszaak naar een bv omzet, mag je de eerste drie jaar je bedrijf niet verkopen. Planning is dus belangrijk. En praten met een adviseur ook. Want als je hard kunt maken dat je vanwege de toegenomen winst een bv hebt opgezet, en je daarna een prachtig aanbod kreeg voor je bedrijf, dan heb je naar de fiscus een beter verhaal. Vraag dus altijd advies van een specialist.”

Jurgen Lipke werkt al ruim 15 jaar als adviseur voor het mkb. ‘Ik ben een echte klantenman en vind het enorm leuk ondernemers bij te staan in een volgende stap in hun zakelijke ontwikkeling. De nadruk ligt in mijn functie op informeren en adviseren en dat doe ik vaak in nauwe samenwerking met een goede boekhouder.’


Waarom kies zou je toch voor een eenmanszaak kiezen?

De Zaak: waarom dan in bepaalde gevallen toch kiezen voor een eenmanszaak of vof?

Lipke: “In de eerste plaats is de eenmanszaak prettig voor de ondernemer die nog geen idee heeft wat de zakelijke toekomst gaat bieden. 

In de tweede plaats moet je wel voldoende omzetten om te kunnen profiteren van de fiscale voordelen van een bv. Als jij al je inkomsten nodig hebt voor levensonderhoud kun je geen winst reserveren. En heeft het dus geen zin om een bv op te richten.

Zijn de verschillende rechtsvormen van invloed op de mogelijkheden om kapitaal aan te trekken?

De Zaak: zijn de verschillende rechtsvormen van invloed op de mogelijkheden om kapitaal aan te trekken?

Lipke: “Over het algemeen kun je zeggen dat het voor een bv makkelijker is om geld aan te trekken bij de traditionele banken dan voor een eenmanszaak. Een bv komt serieuzer over. Uiteindelijk wordt de financiering door een bank bepaald door de cijfers. Maar een bv wordt professioneler ingeschat.”

Wat zijn enkele strategieën die ondernemers kunnen toepassen om hun zakelijke belangen te beschermen?

De Zaak: wat zijn enkele strategieën die ondernemers kunnen toepassen om hun zakelijke belangen te beschermen en te optimaliseren?

Lipke: “Bij NOTRS kun je jouw eenmanszaak of vof omzetten naar een bv waardoor je privé beschermd bent tegen aansprakelijkheid. Bij NOTRS kun je tevens een bv omzetten naar een holdingstructuur. Dan hangt de zogenaamde “werk-bv” onder de holding. In de holding zit dan je vermogen en in de andere bv zijn je werkzaamheden en werkkapitaal ondergebracht. Zo blijft je vermogen beschermd.”

Wat zijn enkele veelvoorkomende misvattingen die ondernemers maken bij het kiezen van een rechtsvorm?

De Zaak: wat zijn enkele veelvoorkomende misvattingen die ondernemers maken bij het kiezen van een rechtsvorm?

Lipke: “Startende ondernemers denken vaak te klein en blijven hangen in een eenmanszaak. Terwijl ze hun eenmanszaak geruisloos kunnen omzetten naar een bv, waardoor er geen winst verloren gaat.

Vaak verdiepen ondernemers zich te laat in de mogelijkheid om hun eenmanszaak om te zetten naar een bv. Ze krijgen hierover geen advies van de boekhouder en betalen dus te veel belasting. Een bv heeft nog steeds het imago dat het een rechtsvorm is voor grote bedrijven. Dat is al lang niet meer zo. Een bv oprichten is goedkoop en toegankelijk. 

Benieuwd of jij met terugwerkende kracht kan profiteren van geruisloze inbreng? Ontdek direct je opties >

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike is uitgever, schrijver en redacteur. Zij startte haar loopbaan bij een internationale tijdschriftenuitgeverij, had haar eigen pr-bureau en was directeur van een tijdschriftenuitgeverij. Ze was de mede oprichter en eigenaar van Editio, een online schrijversacademie. Voor De Zaak is zij verantwoordelijk voor de eindredactie.
NOTRS logo

NOTRS, partner van De Zaak

Bij NOTRS geloven we dat notariële zaken sneller en eenvoudiger geregeld kunnen worden. Daarom kun je bij ons alles wat te maken heeft met de rechtsvorm van jouw onderneming, snel en gemakkelijk online wijzigen. Wij begeleiden voor ondernemers volledig online het gehele proces van de oprichting van een bv of holding, een statutenwijziging of aandelenoverdracht. Jij hoeft niet meer naar de notaris en bespaart jezelf een hoop tijd en papieren rompslomp. En dat doen we altijd tegen een vaste, scherpe lage prijs.

Bekijk alle artikelen van NOTRS >

Lees ook…
i.s.m.
Wanneer je onderneming groeit en steeds meer omzet, kan het verstandig zijn om een bv op te richten. Een bv biedt minder persoonlijke aansprakelijkheid…
i.s.m.
Een bv of holding biedt bescherming tegen de aansprakelijkheid voor schulden. Daarnaast betaal je met een bv een lager belastingtarief over de…
i.s.m.
Indien je als ondernemer een winst maakt die snel stijgt of je wilt geen aansprakelijkheid dragen voor je onderneming, is het verstandig om een bv op…
De besloten vennootschap is een rechtspersoon met een in aandelen verdeeld kapitaal, waarin de aandeelhouders met een of meer aandelen deelnemen. Wat…
Voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) gaat er de komende jaren op fiscaal gebied veel veranderen, als zij dividend aan zichzelf willen uitkeren….
i.s.m.
In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om je eenmanszaak om te zetten naar een bv (besloten vennootschap). Bijvoorbeeld als je onderneming groeit…