Ga je internationaal ondernemen? Dan is het verstandig om extra goed na te denken over de rechtsvorm van je huidige of toekomstige bedrijf. In dit artikel bieden we ondernemers die internationaal zakendoen – of dit van plan zijn – handvatten om de juiste rechtsvorm te kiezen.

In het kort

  • Bij internationaal ondernemen is het essentieel om de juiste rechtsvorm voor je bedrijf te kiezen.
  • Investeer tijd in de voorbereiding en zet je internationale doelen op papier.
  • Verzamel praktische informatie over het land waarin je wilt zakendoen, zoals economie, cultuur en infrastructuur.
  • Overweeg subsidies en regels per land en schakel specialisten in om je te helpen bij het kiezen van de juiste rechtsvorm.

Inhoudsopgave

Wist je dat je tot 30 september met terugwerkende kracht kan profiteren van je BV? Geruisloze inbreng is een fiscale regeling waar je gebruik van kan maken als je je eenmanszaak of vof omzet naar een BV. Ontdek direct wat jouw opties zijn

Internationaal zakendoen is voor veel ondernemers een droom. Hoe mooi zou het zijn als je niet alleen Nederland als afzetgebied hebt, maar ook een of meerdere landen over de grens? Wat je internationale ambities ook zijn, je doet er goed aan om er van tevoren over na te denken hoe je je doelen wilt bereiken. Want keuzes die je nu maakt, zijn van invloed op je zakelijke kansen over de grens.

Voorbereiding op internationaal ondernemen

Investeer voldoende tijd in de voorbereidingsfase. Daar zul je later veel plezier van hebben en je voorkomt er ook fouten mee. Een paar dingen om in gedachten te houden tijdens je voorbereiding:

Doelen op papier zetten

Hoe beter je weet wat je internationale doelen zijn, hoe makkelijker het wordt om keuzes te maken om die doelen te verwezenlijken. Wat wil je in het buitenland bereiken? Met welk land wil je internationaal zaken doen? Zijn er nog andere landen die interessant zijn voor jouw onderneming? Moet je lokaal aanwezig zijn of kun je vanuit Nederland je bedrijf runnen? Wie is je doelgroep?

Praktische informatie verzamelen

Ga er niet vanuit dat de situatie in een land vergelijkbaar is met die in Nederland. Verzamel de feiten. Breng in kaart hoe het land eruitziet. Hoe zit de economie in elkaar? Hoe zijn de mensen en hun cultuur? Wat is de politieke situatie? Hoe is de infrastructuur? Dit zal je helpen bij je keuzes.

Ga mee op handelsmissies

Een mooie manier om meer te weten te komen over een land, is door mee te doen aan een handelsmissie georganiseerd door de Nederlandse overheid. Veel Nederlandse ondernemers doen aan zulke handelsmissies mee om het land in kwestie beter te leren kennen en om in hun internationaal netwerk te investeren.

Meer weten over handelsmissies van het ministerie van Buitenlandse Zaken? Lees dan hier meer over handelsmissies.

Rechtsvorm voor internationaal zakendoen kiezen

Wanneer je start met een onderneming, sta je voor de vraag: welke rechtsvorm is het beste voor mijn bedrijf? Dit is een extra relevante vraag als je internationale ambities hebt.

In de EU kun je je in principe met alle Nederlandse rechtsvormen (of bedrijfsvormen) vestigen. Als je al een bedrijf hebt en je wilt uitbreiden naar een ander EU-land, kun je ook kiezen voor een Europese vennootschap.

Het is verstandig om specifiek per land te kijken welke rechtsvorm je moet hebben en wat de wetten en regels zijn. Deze zijn namelijk ook binnen de EU overal een beetje anders. Zorg dat je de juiste informatie hebt en schakel een specialist in om je hierbij te helpen.

Regels per land

De overheid heeft voor Nederlandse bedrijven een speciale pagina met informatie over de buitenlandse markten. Je kunt hier per land uitzoeken wat de regels zijn, welke rechtsvormen er zijn en hoe je je bedrijf kunt inschrijven. En je vindt er nog veel meer onderwerpen die hiermee te maken hebben.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Subsidies

Iets om niet te vergeten: je kunt soms subsidie krijgen om een bedrijf te starten in het buitenland. Bijvoorbeeld subsidie voor het exporteren van bepaalde producten of diensten. Een paar subsidies voor internationaal ondernemen:


Aan de slag met internationaal ondernemen

Een goede rechtsvorm kiezen, is een belangrijke stap bij de internationale expansie van je bedrijf. Kijk goed wat je doelen zijn over de grens: van export tot import of samenwerking met een ander bedrijf. Weet jij precies wat jij internationaal wilt bereiken? Dan zullen de praktische keuzes daaromheen een stuk makkelijker worden.

Benieuwd of jij met terugwerkende kracht kan profiteren van geruisloze inbreng? Ontdek direct je opties >

Picture of Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Lees ook…
Sta je op het punt om samen met iemand een bedrijf te starten of over te nemen? Dan sta je voor een belangrijke keuze: ga je voor een vennootschap…
i.s.m.
Overweeg je de stap om van je eenmanszaak een besloten vennootschap (bv) te maken? Dat kan een slimme zet zijn vanwege de vele voordelen die een bv…
i.s.m.
In de dynamische en complexe bedrijfswereld is effectief management van cruciaal belang voor succes. Maar om een bedrijf goed te leiden en te laten…
i.s.m.
Bij het oprichten van een bv (besloten vennootschap) kun je als ondernemer ervoor kiezen om je onderneming of een deel ervan in te brengen in de bv…
i.s.m.
In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om je eenmanszaak om te zetten naar een bv (besloten vennootschap). Bijvoorbeeld als je onderneming groeit…
Sta je op het punt een zakelijke sprong te wagen en twijfel je tussen een nv of bv? Deze keuze kan de toekomst van je onderneming flink beïnvloeden….