In samenwerking met
In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om je eenmanszaak om te zetten naar een bv (besloten vennootschap). Bijvoorbeeld als je onderneming groeit en meer omzet genereert. Deze omzetting kun je tot eind september met terugwerkende kracht regelen tot het begin van het jaar. Zo profiteer je vanaf 1 januari 2023 van de voordelen van een bv. In dit artikel leggen we uit hoe deze zogenoemde “geruisloze inbreng” werkt.

Mis de deadline van 1 oktober niet! Zet je onderneming om via geruisloze inbreng. Laat het nu regelen door een expert.

Inhoudsopgave

Allereerst: waarom zou je jouw eenmanszaak omzetten naar een bv?

Een van de belangrijkste redenen om je eenmanszaak om te zetten naar een bv is de beperkte aansprakelijkheid. Een bv beschermt jouw privévermogen tegen de risico’s van het ondernemen. Bij een eenmanszaak of vof (vennootschap onder firma) ben je persoonlijk volledig aansprakelijk voor de onderneming. Dit betekent dat als jouw bedrijf failliet gaat, schuldeisers aanspraak kunnen maken op je privévermogen. Met een bv is je eigen vermogen veilig en loop je geen gevaar om ook privé failliet te gaan. Je bent dan slechts aansprakelijk tot het bedrag dat je in de bv hebt gestort.

Een andere belangrijke reden is dat een bv over het algemeen minder belasting betaalt over de winst dan een eenmanszaak of vof. Bij een eenmanszaak of vof betaal je inkomstenbelasting, waarbij het tarief stijgt naarmate de winst toeneemt. Bij een bv betaal je zowel inkomstenbelasting als vennootschapsbelasting, maar het totale belastingtarief valt vaak lager uit vanwege de progressieve tarieven in de inkomstenbelasting. Dit maakt de bv een populaire rechtsvorm.

Wat is de geruisloze inbreng?

Geruisloze inbreng is een fiscale regeling die je kunt gebruiken bij de omzetting van je eenmanszaak of vof naar een bv. Hiermee verander je de rechtsvorm van je onderneming en draag je alle activa en passiva over naar de nieuw opgerichte bv. Dit kan zonder fiscale afrekening met de Belastingdienst plaatsvinden. Daarnaast hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen bij de overdracht van bijvoorbeeld een bedrijfspand. 

Het is mogelijk om met terugwerkende kracht vanaf 1 januari te profiteren van de (fiscale) voordelen van de bv. Het is wel belangrijk dat je dan voor 1 oktober een intentieverklaring hebt ingeleverd bij de Belastingdienst.

Wat zijn de voordelen van geruisloze inbreng?

Het belangrijkste voordeel van geruisloze inbreng is dat je jouw eenmanszaak met terugwerkende kracht kunt omzetten. In tegenstelling tot ruisende inbreng behoudt de bv bij geruisloze inbreng dezelfde boekwaarden als de eenmanszaak. Dit betekent dat je geen belasting hoeft te betalen over de meerwaarde van jouw eenmanszaak. Jouw nieuwe bv start dus met een balans die gelijk is aan de eindbalans van de eenmanszaak.

Met terugwerkende kracht betekent hier dat de Belastingdienst alle inkomsten van jouw eenmanszaak of vof met terugwerkende kracht, per 1 januari 2023, toerekent aan je nieuwe bv Hierdoor wordt de winst over 2023 van jouw onderneming belast tegen de voordelige vennootschapsbelastingtarieven.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Wat heb ik nodig voor de geruisloze inbreng?

Voor de geruisloze inbreng zijn verschillende documenten nodig, zoals de eindbalans van je eenmanszaak of vof, de openingsbalans van de bv, inbrengbeschrijvingen per bv en een geregistreerde intentieverklaring.

Als je jouw eenmanszaak of vof met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 geruisloos wilt inbrengen in een bv, kun je deze documenten inleveren bij een notaris. Zij stellen dan een intentieverklaring op en sturen deze naar de Belastingdienst. Vervolgens wordt er een akte van inbreng opgesteld. Als de intentieverklaring op tijd is geregistreerd bij de Belastingdienst, richt de notaris de bv op en wordt de eenmanszaak ingebracht. De notaris zorgt voor de inschrijving van de bv en de uitschrijving van de eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel. 

Zet nu je onderneming om naar een bv met geruisloze inbreng vóór 1 oktober. Bespaar op belasting en vermijd spoedkosten.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
NOTRS logo

NOTRS, partner van De Zaak

Bij NOTRS geloven we dat notariële zaken sneller en eenvoudiger geregeld kunnen worden. Daarom kun je bij ons alles wat te maken heeft met de rechtsvorm van jouw onderneming, snel en gemakkelijk online wijzigen. Wij begeleiden voor ondernemers volledig online het gehele proces van de oprichting van een bv of holding, een statutenwijziging of aandelenoverdracht. Jij hoeft niet meer naar de notaris en bespaart jezelf een hoop tijd en papieren rompslomp. En dat doen we altijd tegen een vaste, scherpe lage prijs.

Bekijk alle artikelen van NOTRS >

Lees ook…
i.s.m.
Een holdingstructuur is een zakelijk concept dat steeds populairder wordt onder ondernemers en investeerders. Het is een strategische zet die…
Ga je internationaal ondernemen? Dan is het verstandig om extra goed na te denken over de rechtsvorm van je huidige of toekomstige bedrijf. In dit…
i.s.m.
Als ondernemer weet je natuurlijk dat de keuze tussen een eenmanszaak en een bv grote gevolgen kan hebben voor je bedrijfsvoering. Naast de fiscale…
Wil je samen ondernemen met je levenspartner? Voordat je de sprong waagt, is het essentieel om de juiste rechtsvorm te kiezen. Deze keuze heeft grote…
i.s.m.
Overweeg je de stap om van je eenmanszaak een besloten vennootschap (bv) te maken? Dat kan een slimme zet zijn vanwege de vele voordelen die een bv…
Bij het starten van een bedrijf is de keuze voor de juiste rechtsvorm cruciaal. Deze heeft immers grote gevolgen voor je financiën, belastingen,…