Weet u precies hoeveel autobelasting u betaalt? Waarschijnlijk denkt u nu aan de wegenbelasting (MRB) of de accijnzen op brandstof. Maar autobelastingen zitten weggewerkt in veel meer regelingen, zoals provinciale opcenten en aanschafbelasting (BPM).

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Om dat in kaart te brengen, lanceerde de ANWB de Autobelastingchecker. “Sommige mensen schrokken zo van het totaalbedrag per jaar, dat ze dachten dat de checker niet goed werkte,” vertelt Monique Verhoef van de ANWB.

Belasting

“Belasting op auto’s zit ingewikkeld in elkaar”, vertelt Verhoef. “Het is opgebouwd uit zoveel verschillende onderdelen, dat veel mensen niet precies weten wat ze onder aan de streep betalen.” Bovendien verschilt dat ook sterk per auto en zelfs per provincie. “Feit blijft dat de overheid aan een aantal knoppen heeft gedraaid waardoor de auto volgend jaar een miljard euro extra in de schatkist brengt. Wij willen mensen laten weten wat dat voor hen persoonlijk betekent.”

Geschrokken

De Autobelastingchecker kan voor auto’s tot 12 jaar vrij accuraat berekenen wat de jaarlijkse kosten zijn voor wegenbelasting, accijns, btw op accijns en de afschrijving op de aanschafbelasting (BPM). De checker is sinds 12 november online en inmiddels  al 135 duizend keer geraadpleegd. “We voorzien duidelijk in een behoefte”, lacht Verhoef. “In het reactievak lieten veel mensen weten dat ze enorm schrokken van het totaalbedrag. Sommigen vroegen zich zelfs af of de checker wel klopte.”

Discussie

Die bewustwording is ook precies de reden dat ANWB de checker lanceerde. De belastingdruk op de Nederlandse auto is nu al veel groter dan die van de omringende landen. “We zien dat de autobelastingen stijgen, maar dat de kosten voor wegverkeer in de begroting steeds dalen. We willen dat automatisme om ieder jaar de verhoudingen nog schever te maken, een halt toeroepen. En met elkaar de discussie aangaan waar de grens ligt.”

Rekenmodel

Niet alle kentekens kunnen worden ingevoerd in de Autobelastingchecker. Dat geldt voor sommige geïmporteerde auto’s (bijvoorbeeld wanneer ze in het buitenland eerder geproduceerd werden dan in Nederland), elektrische auto’s, grijze kentekens en auto’s die ouder zijn dan twaalf jaar.

“Voor elektrische auto’s en plug-in hybrids hoeft in 2014 en 2015 nog geen wegenbelasting of BPM betaald te worden”, legt Verhoef uit. “En van accijns is natuurlijk ook geen sprake. Vanaf 2014 zit daarop wel bijtelling, maar dat is alleen voor leaseauto’s. Deze checker is vooral gericht op de particuliere bestuurder.”

Dat is dan ook de reden dat auto’s met een grijs kenteken niet ingevoerd kunnen worden. Van auto’s ouder dan 12 jaar is te weinig informatie bekend om de berekening geautomatiseerd te kunnen maken. Voor alle auto’s die buiten de boot vallen heeft de ANWB rekenmodellen op de site geplaatst, waarmee eigenaren zelf hun lasten kunnen berekenen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Wanneer je als ondernemer een investering doet, kan je investeringsaftrek krijgen. Door deze fiscale regelingen toe te passen, kun je een hoop geld…
In januari stuurt de Belastingdienst ondernemers weer de voorlopige aanslagen over 2024. In dit artikel lees je wat die voorlopige aanslag inhoudt,…
Mkb winstvrijstelling 2023 en 2024. Wat betekent de daling voor jouw portemonnee? In 2024 daalt de mkb-winstvrijstelling van 14 naar 12,7 procent….
De btw-aangifte is verplicht als je ondernemer bent voor de omzetbelasting. De aangifte kan per maand zijn, per kwartaal of soms per jaar. Bovendien is…
Ben je een ondernemer met een holdingstructuur? In dit artikel leggen we uit hoe je met de deelnemingsvrijstelling in fiscale zin flink kunt besparen….
Sta jij als ondernemer op het punt om je belastingaangifte te doen? En wil je onnodige extra kosten voorkomen? Lees verder en ontdek hoe je slim omgaat…