Internationaal zakendoen opent deuren naar onbegrensde mogelijkheden, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. In dit artikel duiken we in de complexe wereld van btw bij grensoverschrijdende handel. Van export tot import, van Amsterdam tot Zürich – we leggen de basis van btw-regels in het buitenland helder en eenvoudig uit.

In het kort

  • Btw buitenland: er zijn vier scenario’s waar je als ondernemer rekening mee moet houden:
    • Btw op export van goederen naar het buitenland
    • Btw op import van goederen uit het buitenland
    • Btw op het leveren – en afnemen – van diensten in het buitenland.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Btw buitenland: wat je moet weten?

Bij de btw zijn er vier scenario’s waar je als ondernemer rekening mee moet houden:

  1. Exporteren van goederen naar het buitenland
  2. Importeren van goederen uit het buitenland
  3. Leveren van diensten in het buitenland
  4. Afnemen van diensten uit het buitenland


Btw op export van goederen naar het buitenland

De regels omtrent btw bij export van goederen naar het buitenland verschillen, afhankelijk van of dit binnen of buiten de Europese Unie (EU) plaatsvindt.

Leveringen binnen de EU

Bij export naar een ander EU-land, ook wel bekend als intracommunautaire leveringen, gelden specifieke btw-regels. Als je goederen levert aan een bedrijf binnen de EU met een geldig btw-identificatienummer, dan mag je factureren met een btw-tarief van 0 procent.

Je klant moet in dit geval btw betalen in zijn eigen land. Het is belangrijk om het btw-nummer van je klant te controleren en op de factuur te vermelden. Deze transacties moeten ook worden opgenomen in je btw-aangifte en opgaaf intracommunautaire prestaties.

Leveringen buiten de EU

Voor leveringen aan landen buiten de Europese Unie breng je 0 procent btw in rekening, ongeacht of je klant een bedrijf of particulier is. Je moet wel kunnen aantonen dat de goederen de EU hebben verlaten – bijvoorbeeld met douanedocumenten. Leveringen aan landen buiten de Europese Unie vermeld je in je btw-aangifte onder rubriek 3a.

Btw op import van goederen uit het buitenland

Bij het importeren van goederen uit het buitenland gelden ook btw-regels. Houd er rekening mee dat er mogelijk invoerrechten gelden voor bepaalde producten en goederen.

Inkopen binnen de EU

Bij aankopen binnen de EU, bekend als intracommunautaire verwervingen, ontvang je meestal een factuur met 0 procent btw van de leverancier. Je bent zelf verantwoordelijk voor het berekenen en aangeven van Nederlandse btw over deze aankopen. Deze btw kun je vervolgens als voorbelasting aftrekken in je btw-aangifte.

Inkopen buiten de EU

Bij het importeren van goederen van buiten de EU betaal je btw bij de douane. Deze betaalde btw kun je als voorbelasting aftrekken in je btw-aangifte. Met een Artikel-23-vergunning kun je de btw verleggen naar je btw-aangifte, wat handig kan zijn voor jouw liquiditeit. Lees meer over de verleggingsregeling.

Btw op diensten in het buitenland

Wanneer je diensten levert in het buitenland, gelden er andere regels dan bij het exporteren van goederen.

Diensten aan bedrijven in de EU

Bij het leveren van diensten aan bedrijven binnen de EU verleg je de btw naar je klant. Je klant betaalt de btw in zijn eigen land. Je vermeldt geen btw op je factuur, maar je moet wel het btw-identificatienummer van je klant controleren en vermelden.

Diensten afnemen in de EU

Als je diensten afneemt van een bedrijf in een EU-land, ontvang je een factuur zonder btw. Het is belangrijk dat jouw btw-identificatienummer op de factuur staat. Je bent zelf verantwoordelijk voor het berekenen en aangeven van de btw in Nederland bij de Belastingdienst.

Diensten leveren aan bedrijven binnen de EU

Bij het leveren van diensten aan bedrijven in een van de EU-landen wordt de btw verlegd naar je klant. Je klant betaalt de btw in zijn eigen land en er wordt geen btw op jouw factuur vermeld.

Diensten leveren aan bedrijven buiten de EU

Bij het leveren van diensten aan bedrijven buiten de EU breng je geen Nederlandse btw in rekening. Je klant is verantwoordelijk voor de btw in zijn eigen land. Het is belangrijk om te controleren of je aangifte moet doen in het land waarin je de dienst levert.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft

Btw-regelgeving kan veranderen. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen, vooral met betrekking tot de Brexit en andere geopolitieke veranderingen die invloed kunnen hebben op handelsverdragen en btw-tarieven.

Overweeg een boekhouder of belastingadviseur in te schakelen die ervaring heeft met internationale btw. Dit kan vooral waardevol zijn als je te maken hebt met complexe transacties of als je bedrijf snel groeit.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Matt Timmermans

Matt Timmermans

Als gepassioneerd ondernemer met een interesse in vastgoed en financiën, combineer ik mijn expertise met mijn liefde voor schrijven. Zo deel ik inzichten en ervaringen die mede-ondernemers kunnen inspireren en ondersteunen.
Lees ook…
Aan het eind van jaar krijgen veel werknemers een bonus in de vorm van een kerstpakket. Het kerstpakket is belastbaar loon voor de werknemer, tenzij…
Veel zzp’ers werken vanuit huis. Maar hoe zit het met de kosten die hiermee samenhangen? Van een internetaansluiting tot verwarming en de inrichting…
Je bent geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en werkt ook niet in loondienst, maar je hebt wél inkomsten. Als gastouder bijvoorbeeld of omdat je…
Bij een fiscaal partnerschap doe je samen met je fiscale partner gemeenschappelijk belastingaangifte. Voor een zzp’er of DGA kan dat flink wat…
In januari stuurt de Belastingdienst ondernemers weer de voorlopige aanslagen over 2024. In dit artikel lees je wat die voorlopige aanslag inhoudt,…
De btw-aangifte is verplicht als je ondernemer bent voor de omzetbelasting. De aangifte kan per maand zijn, per kwartaal of soms per jaar. Bovendien is…