MijnZaak biedt ondernemers een platform voor al hun juridische documenten, exclusieve ondernemers kortingen en... onbeperkt eerstelijns advies. Wij geven jou elke maand een aantal kwesties waarmee we ondernemers hebben geholpen. Lees mee!
Vraag van de maand:

“Ik verhuur een ruimte in een door mij bewoond huis, waarvan het huurcontract afloopt. Waar moet ik allemaal rekening mee houden als ik het huurcontract wil verlengen? In het bijzonder, voor welke termijn kan een verlenging worden aangegaan en moet er omzetbelasting in rekening worden gebracht?”

Antwoord van de experts van MijnZaak

Een huurcontract voor bepaalde tijd eindigt automatisch na de afgesproken periode. De voorwaarde is wel dat de verhuurder de huurder op tijd schriftelijk informeert over het einde van de huur. Dat wil zeggen tussen drie maanden en een maand voor de afgesproken einddatum. Voor een zelfstandige woning, een woning met eigen toegang en eigen keuken en toilet, is de afgesproken periode waarin je (iets) huurt maximaal 2 jaar. Voor een onzelfstandige woonruimte, geen eigen toegang of eigen keuken of toilet, is dit maximaal 5 jaar.

Een huurcontract voor bepaalde tijd verlengen is mogelijk, maar dan verandert het huurcontract in een contract voor onbepaalde tijd (vast contract). De huurder heeft dan volledige huurbescherming. Dit geldt ook als het eerdere huurcontract voor bepaalde tijd korter was dan het maximum aantal jaren. Dit is 2 jaar voor een zelfstandige woning en 5 jaar voor een onzelfstandige woning, zoals een kamer.

In de basis is de verhuur van een onroerende zaak vrijgesteld van btw. Indien beide partijen ondernemers zijn, kan er in onderling overleg toch btw gerekend worden. Stem dit altijd af met de Belastingdienst en/of boekhouder.

Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Logo

MijnZaak, partner van De Zaak

Bij MijnZaak zijn we er van overtuigd dat ondernemers zich moeten kunnen focussen op hun onderneming voor een maximale impact op de wereld om hen heen. Maar, in een steeds veranderd ondernemersklimaat, is het moeilijk om alle "randzaken" op orde te hebben. Gelukkig sta je er vanaf nu niet meer alleen voor, maar kan jij rekenen op de experts van MijnZaak. Zo concentreer jij je op de hoofdzaken, wij helpen je met de rest.

Bekijk alle artikelen van MijnZaak>

Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Wil je investeren of juist tekorten oplossen? Bereken online binnen 15 minuten wat je financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
Lees ook…
Een jaarplan kan een perfect hulpmiddel zijn om je bedrijfsdoelstellingen voor komend jaar te formuleren en concreet en haalbaar te maken. In dit…
Te vaak geef je als ondernemer geld uit aan dingen die niet noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld aan dure softwarepakketten, abonnementen of zakelijke…
Vanaf 1 januari 2023 treden voor mkb-ondernemers weer een flink aantal nieuwe wetten en regels in werking. We zetten de 7 belangrijkste wijzigingen…