Vraag van de maand:
“Ik verhuur een ruimte in een door mij bewoond huis, waarvan het huurcontract afloopt. Waar moet ik allemaal rekening mee houden als ik het huurcontract wil verlengen? In het bijzonder, voor welke termijn kan een verlenging worden aangegaan en moet er omzetbelasting in rekening worden gebracht?”
Antwoord van de experts van MijnZaak
“Een huurcontract voor bepaalde tijd eindigt automatisch na de afgesproken periode. De voorwaarde is wel dat de verhuurder de huurder op tijd schriftelijk informeert over het einde van de huur. Dat wil zeggen tussen drie maanden en een maand voor de afgesproken einddatum. Voor een zelfstandige woning, een woning met eigen toegang en eigen keuken en toilet, is de afgesproken periode waarin je (iets) huurt maximaal 2 jaar. Voor een onzelfstandige woonruimte, geen eigen toegang of eigen keuken of toilet, is dit maximaal 5 jaar.
Een huurcontract voor bepaalde tijd verlengen is mogelijk, maar dan verandert het huurcontract in een contract voor onbepaalde tijd (vast contract). De huurder heeft dan volledige huurbescherming. Dit geldt ook als het eerdere huurcontract voor bepaalde tijd korter was dan het maximum aantal jaren. Dit is 2 jaar voor een zelfstandige woning en 5 jaar voor een onzelfstandige woning, zoals een kamer.
In de basis is de verhuur van een onroerende zaak vrijgesteld van btw. Indien beide partijen ondernemers zijn, kan er in onderling overleg toch btw gerekend worden. Stem dit altijd af met de Belastingdienst en/of boekhouder.”