Categorieën

Oud Olympisch atleet Gregory Sedoc zit na zijn sportcarrière niet stil. Hij is nu agent in de Schilderswijk in Den Haag, analist bij de NOS in Hilversum, performance coach in Almere en gastspreker door het hele land. Hoe doet hij dat allemaal?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Het zwarte gat? Gregory Sedoc hoefde er niet overheen te springen. De voormalig Europees indoorkampioen horden stopte een jaar geleden met zijn actieve atletiekloopbaan, maar kreeg simpelweg niet de gelegenheid om tussen wal en schip te raken.
 
In de zomer van 2016 stopte Gregory Sedoc als topsporter, maar de voormalige hordeloper rent sindsdien spreekwoordelijk harder dan ooit. Hij heeft het ontzettend druk met zijn leven na de sport. “Ik werk zeven dagen per week”, vertelt Gregory Sedoc. “Ik heb tijdens mijn sportcarrière al nagedacht over mijn leven erna. Dat begon in 2012 na de Olympische Spelen van Londen.”
 

1. Agent in de Schilderswijk

“Ik wist al dat ik niet geschikt was voor een kantoorbaan. Vervolgens kwam het werk als vanzelf naar me toe. Ik zat bij de Defensie Topsport Selectie. Zij vroegen me of ik politieagent wilde worden. Leuk, dacht ik: autorijden en mensen helpen, dat is wel wat voor mij”, aldus de inmiddels 35-jarige Sedoc. “Dat doe ik ook met veel plezier”. Hij is het grootste deel van de week agent in de Schilderswijk in Den Haag. “Het fijnste is om mensen te helpen. Ruzies, reanimaties, steekpartijen, schietpartijen en zelfdodingen maak je natuurlijk ook allemaal mee.”
 

2. Analist bij de NOS

Toch voelde hij al gauw dat hij de sport niet volledig los kon laten. “Daar ligt toch mijn hart.” De NOS benaderde hem om atletiekanalist te worden. Hij twijfelde geen moment. “Ik heb al jarenlang een goede band met de NOS, dat komt omdat we elkaar altijd hebben gevonden na mijn wedstrijden. Met Dione de Graaff heb ik een klik.” Onlangs analyseerde hij het WK atletiek. Hij oogstte veel lof voor zijn enthousiasme, deskundigheid, voorkomen en welbespraaktheid.
 

3. Performance coach

Alsof dat niet al genoeg is, werkt Sedoc sinds kort ook voor de fysiotherapiepraktijk Veel Beter in Almere, waar hij geblesseerden helpt met hun terugkeer op de werkvloer of sportvelden. “Het is de praktijk van Camiel van Druten, mijn fysio tijdens mijn carrière. Ik ben nu het performance deel aan het opzetten; het plan is om vanuit mijn achtergrond als topsporter andere atleten en voetballers, maar ook mensen uit het bedrijfsleven sneller en gerichter fit te krijgen na een blessure.”
 

4. Gastspreker

Daarnaast wordt hij geregeld gevraagd als gastspreker via SportsSpeakers.nl. Kortom, life after sport is ondernemend voor Sedoc, al voelt hij zich nog geen ondernemer. “Ik sta wel ingeschreven bij de KVK en doe wat werkzaamheden als zzp’er naast mijn baan bij de politie, maar ik denk nog niet als ondernemer. Als sporter kreeg ik altijd mijn geld gestort, als politieagent ook. Administratie en als ondernemer denken, dat zit nog niet zo in mijn systeem. Vanuit de sport heb ik geleerd: verzamel mensen om je heen die je aanvullen en corrigeren op gebieden waar jijzelf niet sterk in bent. Mijn vrouw Marcha zorgt er bijvoorbeeld voor dat ik op orde ben met de administratie. Zelf denk ik al gauw: een factuur of een rekening, dat komt later wel. Laat mij het werk maar doen.”
 

Raakvlakken

Er zijn wel degelijk veel raakvlakken tussen de sport en het bedrijfsleven, ondervindt hij. “De belangrijkste parallel – zeker als het om commerciële bedrijven gaat – is presteren. Daar weet ik wel wat van als sporter en die lessen pas ik ook toe in mijn leven na de sport. Ik maak, als ik voor bedrijven spreek, alleen niet de fout om te vertellen hoe zij hun werk moeten doen. Wat ik wel kan vertellen is over mijn weg naar succes en mijn omgang met teleurstellingen in de sport, die onherroepelijk ook in het bedrijfsleven voorkomen. Wat ik vaak nog wel hoor, is dat managers geneigd zijn af te branden in plaats van vertrouwen te geven, vooral als het niet goed gaat. Ik kan het vanuit beide perspectieven vertellen, want ik heb ervaring met zowel een coach die me afbrandde als een coach die me vertrouwen gaf. Toen ik af werd gebrand, presteerde ik alleen maar minder. Toen ik vertrouwen kreeg, ging het weer goed.”

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….