Categorieën

Ondernemen is risico nemen. Maar u wilt wel graag weten waar u aan begint. Lijkt het u wel wat om uw eigen bedrijf te hebben, maar denkt u niet niet genoeg kennis en ervaring te hebben? Er zijn ook manieren om aan het ondernemerschap te ruiken, zonder er meteen volledig in te springen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Bij ondernemen komt veel kijken. U moet een goed idee hebben, klanten kunnen vinden, aanspreken en binden, een administratie opzetten en een groeistrategie bedenken. U kunt natuurlijk gewoon beginnen, al doende leren en zoveel mogelijk informatie inwinnen van instanties als de Kamer van Koophandel en de bank. In bijvoorbeeld het startersgesprek kunnen zij u op weg helpen om van een bedrijfsidee een echte onderneming te maken. Maar het is ook wel fijn om voor u echt in het diepe springt, al een beetje te weten hoe het runnen van een bedrijf in de praktijk werkt.

Praktijkkennis

Door een tijdje mee te draaien in een bedrijf of een traineeship te volgen, kunt u beslissen wat u van zo’n organisatie overneemt en wat u zelf liever anders zou doen. Toch is het niet nodig om jarenlang in loondienst te werken voor u voor uzelf begint. Bij een bedrijf als Frisse Blikken kunnen ambitieuze twintigers kennismaken met het leiden van een eigen bedrijf, zonder meteen volledige verantwoordelijkheid te dragen.

Frisse Blikken is een organisatie voor hoogopgeleide twintigers die maximaal drie jaar werkervaring hebben. Wie ambitieus en ondernemend is, kan onder de vleugels van Frisse Blikken onderzoeken of ondernemerschap iets voor hem of haar is. Inmiddels werken al meer dan dertig jongeren bij het Utrechtse bedrijf Frisse Blikken, voor maximaal drie jaar.

Wat doen zij?

Frisse Blikken doet opdrachten voor organisaties die letterlijk een ‘frisse blik’ willen. Het zijn afwisselende en bijzondere projecten in het bedrijfsleven, die een nieuwe aanpak vereisen. De jongeren gaan aan de slag als projectmedewerker of projectleider. Het gaat dan bijvoorbeeld om projecten rond de invoering van het nieuwe werken, het bereiken van de nieuwe consument en medewerker, ontwikkelingsactiviteiten voor de professional van vandaag, flexibilisering, proces-optimalisatie, serious gaming of arbeidsmarktcommunicatie. Daarnaast werken zij een dag aan de week met andere Frisse Blikkers aan het eigen Blik, het eigen bedrijfsidee. Daarvan doen zij de acquisitie, marketing en ontwikkeling. Ook krijgen zij training, coaching en begeleiding. Wilt u trouwens uitrekenen wat een bedrijfsidee waard is? Vul dan de handige bedrijfsidee calculator in.

Concrete voorbeelden?

Frisse Blikken heeft voor ING marketingevents bedacht om op laagdrempelige en vernieuwende manier in contact te komen met de accountancybranche. Voor D.E. Masterblenders 1753 denkt Frisse Blikken mee over de interne en externe communicatie rond The Intended Partnership met Mondelēz International. Voor ROC Midden-Nederland heeft Frisse Blikken zich beziggehouden met de invoering van een nieuwe organisatiestructuur bij het Tech College. Frisse Blikken hielp de Belastingdienst met het werven van honderden nieuwe collega’s voor beter toezicht.

De gedachte achter Frisse Blikken is om de stap naar ondernemerschap makkelijker maken. 83 procent van de studenten denk erover na om zelf een bedrijf te beginnen. Maar slechts 1 procent durft het uiteindelijk te doen. Door vanuit loondienst te werken aan het ondernemerschap, krijgen ambitieuze jongeren het vertrouwen, de kennis, de ervaring en een netwerk om succesvol voor zichzelf te kunnen beginnen. Om te solliciteren bij Frisse Blikken moet een videopitch worden gemaakt. Heeft u hulp nodig bij het maken van een goede pitch voor uzelf? In dit filmpje worden handige tips gegeven.

Toch liever zelf?

Wilt u toch liever meteen helemaal zelfstandig aan de slag? U kunt toch gebruik maken van de kennis en ervaring bij Frisse Blikken door mee te doen aan het Pitch Podium. Elke eerste donderdag van elke oneven maand nemen twee startende ondernemers het tegen elkaar op door hun bedrijfsplan te verdedigen. De aanwezige gasten, veelal student, ook starter, ondernemer of Frisse Blikker, geven u feedback en nieuwe ideeën. De eerstvolgende gelegenheid is donderdagavond 8 januari, in Utrecht.

De inhoud van dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze kennispartner ING

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….