Categorieën

In 1992 start Karel van der Woude met studiegenoot Jan Kees de Jager het bedrijf Spectra Vision, het huidige ISM eCompany. ISM is gespecialiseerd in eCommerce. Ooit was de huisvesting een studentenkamer, nu zitten circa 250 medewerkers in binnen- en buitenland op diverse locaties. Na uit verschillende panden in Rotterdam te zijn gegroeid, huurt ISM sinds 2007 de oude directievleugel van de Van Nelle Fabriek. Twee verdiepingen plus de kelder huisvesten ruim honderd man personeel. 

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Bedrijf: ISM eCompany
Ondernemer: Karel van der Woude, oprichter en directielid
Werkplek: Van Nelle Fabriek Rotterdam, de oude directievleugel

Van der Woude:

“Hier kun je bij klanten mee voor de dag komen. Het is een visitekaartje voor het bedrijf. Hiervoor zaten we midden in het centrum van Rotterdam, het pand was veel minder imposant en slecht bereikbaar. En er zaten grenzen aan de groei.
Toen we op zoek gingen naar een nieuw pand, hadden we een aantal eisen: industriële uitstraling, goed bereikbaar, fijne werkplekken, een open ruimte met veel licht en, voor de langere termijn, ruimte genoeg om verder uit te breiden. We zochten een locatie die paste bij het bedrijf en waar je de kernwaarden terugvindt: transparantie, uitwisseling en expertise. De oude directievleugel van de fabriek stond leeg en paste perfect. Ook de huurprijs-kwaliteitverhouding was goed en er is genoeg ruimte om te groeien.

Het pand is in de jaren twintig gebouwd. De directeur van Van Nelle – Cees van der Leeuw – wilde dat het personeel bij zoveel mogelijk daglicht kon werken, vandaar de vele ramen en openheid in het gebouw. Aandacht voor het welzijn van personeel was voor die tijd heel bijzonder. Ook nu belangrijk, je wilt dat je personeel trots is op het bedrijf en de locatie. Waar je bent gevestigd speelt ook een grote rol bij werving van nieuw talenten. We horen dat het een van de redenen is dat mensen hier graag willen werken.”

De werkvloer van ISM. Een open ruimte met veel licht, vaste werkplekken en flexplekken voor medewerkers die veel buiten de deur zijn. Van der Woude: “Helemaal flex werkte niet, mensen die er vaak zijn gaan toch op vaste plekken zitten en de teams bij elkaar. De akoestiek en het klimaat waren wel een uitdaging, maar het is opgelost met een goed werkende koeling en een aantal afgesloten ruimtes voor wat meer privacy en stilte.”

De boardroom met uitzicht op langsvarende schepen, waar vroeger de Van Nelle directie vergaderde en nu de directie van ISM.

De Van Nelle Fabriek in Rotterdam waar vroeger koffie, thee en tabak werd verwerkt. In 2000 wordt de gerenoveerde Van Nelle Fabriek in gebruik genomen als kantoor- en evenementenlocatie. Het monumentale pand staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is vooral een uniek bedrijfsverzamelgebouw voor ondernemers van groot tot klein, vannellefabriek.com.

De wachtruimte

Bij de verbouwing en inrichting van de directievleugel werd streng op de bedoeling van de architect gelet. De oorspronkelijke stijl moest zoveel mogelijk bewaard blijven en aan bepaalde elementen mocht niets worden veranderd. Zo is de wachtruimte in originele staat gebleven. Op de bankjes wachtten vroeger de medewerkers tot ze vanuit de monumentale ‘betaalhokjes’ hun loonzakje overhandigd kregen.

De kelder

In de kelder is naast werkruimte een groot deel ingericht om het personeel ontspanning te bezorgen: een eigen café, een lounge (voor de lunch) en voetbal- en tafeltennistafels, waar fanatiek op gespeeld wordt. Ook het historische pareltje van het pand bevindt zich in de kelder: de oude kluis van Van Nelle. Daarin lagen vroeger onder meer de financiële middelen opgeslagen waarmee de salarissen van medewerkers werden betaald.

Fotografie: Marco de Swart

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…