Categorieën

Een speelgoedwinkel met een uitgebreid, kwalitatief hoogstaand assortiment, waar de kinderen lachen en de ouders tevreden zijn. Toen Mark Ligteringen in 2012 zijn ondernemersdroom waarmaakte, bouwde hij direct een aantal webshops. Het harde werken wordt nu al beloond. De oppervlakte van de fysieke winkel is uitgebreid en de webshops trekken jaarlijks al 750.000 bezoekers. Maar Mark wil meer... Omringende landen lonken, de eerste stappen zijn gezet.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Mark Ligteringen, eigenaar

Leeftijd: 30
Bedrijfsnaam: Planet Happy
Waar: Driebergen
Sinds: 2012
Werknemers: 6, deels parttime, in piekperiodes met seizoenswerkers
Percentage omzet over de grens: 10 procent
Historie: naast zijn baan als aandelenhandelaar zette Mark in 2011 Sinterklaascadeauservice.nl voor bedrijven op. Dat liep al snel uit de hand en hij begon voor zichzelf: Planet Happy met fysieke winkel in Driebergen en een aantal webshops.

Gedurfd: volop crisis en dan een speelgoedwinkel beginnen?

“Dat klopt. Laatst was in het nieuws dat in tien jaar tijd het aantal zelfstandige speelgoedwinkels van 750 naar 300 is gegaan. Ik kies specifiek voor kwaliteitsspeelgoed, voor een groot deel van hout. Op internet is daarin de concurrentie niet zo groot.”

Waarom in een dorp?

“In Amsterdam ben je voor de locatie veel meer geld kwijt. Ik kom uit Driebergen. De markt voor mijn aanbod is hier goed. De webshop wordt op internet heel goed gevonden. Daarom komen mensen vanuit de hele provincie Utrecht naar onze winkel toe.”

Hoe weten (nieuwe) klanten je te vinden?

“Veel mond-tot-mondreclame en als lokale ondernemer heb je snel de gunfactor. We zijn betrokken bij sportevenementen, sportclubs en scholen. We vallen op door het net anders te doen. Zo plaatste ik rond Sinterklaas een groot spandoek langs de doorgaande weg met de tekst: Vrienden zijn net als Lego, je moet er op kunnen bouwen. In combinatie met A0-borden op lantaarnpalen werkte dat goed. Waarom toch Lego promoten? We stonden bekend als het ‘houtenspeelgoedwinkeltje’, maar alleen daarmee heb je niet genoeg draagkracht om te overleven. Cijfers uit Duitsland bewijzen dat Lego vijftien procent van de speelgoedmarkt bezit.”

Waarom startte je meteen met webwinkels?

“Ik geloof in de combinatie online en lokale winkel. Veel webwinkels stralen, vind ik, weinig vertrouwen uit. Je ziet nu dat bekende webwinkels als Coolblue en Zalando starten met winkels om lokale binding te krijgen. Onze overkoepelende website is PlanetHappy.nl. Daaronder hebben we shops als houten-trein.nl en houten-poppenhuis.nl en schleichs.nl. Dit jaar proberen we vijftien shops goed te laten opereren, ook in Belgi ë en Duitsland.”

Waarom de grens over?

“Om je winkel rendabel te houden moet je een zo hoog mogelijke omloopsnelheid hebben. Je kunt vrij makkelijk in België een webshop opzetten. Het blijkt ook dat er nauwelijks concurrentie is. Zo kon ik vrij snel de Belgische markt in stappen. Het kwalitatief hoogstaande speelgoed kan ik daar ook slijten. Datzelfde geldt voor Duitsland. Als je de voorraad toch hebt liggen, kun je maar beter eenmalig investeren in die extra webshop.”

Blijft het bij webshops in de omringende landen?

Aarzelend: “Mhmmm… mijn ambitie is niet: twaalf fysieke winkels in Nederland. Ik heb er het liefst in elk land één. Mijn wens is om in België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Zwitserland een fysieke zaak te openen. Belangrijk is hierbij de lokale benadering. Op je website, maar zeker in de gewone winkel.”

Wat betekent export voor jou?

“Omloopsnelheid staat voorop. Maar ik vind het ook gewoon heel leuk dat het door internet mogelijk is. In Nederland zie ik het als uitdaging om tegen de grote jongens op te boksen en in het buitenland vind ik het al gaaf dat we überhaupt verkopen. In 2014 kwam zo’n 10 procent van mijn omzet uit het buitenland. Mijn doel: meer dan 50 procent!”

Over tien jaar ben jij…?

Over tien jaar hoop ik in elk land een fysieke winkel te hebben. De komende vijf jaar wil ik de webshops goed op poten te zetten. Het is heel simpel; een fysieke winkel is heel kapitaalkrachtig. Een webshop vereist niet veel kapitaal, het zijn bijna alleen maar extra opbrengsten. De voorraad ligt al in Nederland en we versturen alles vanuit hier naar Duitsland en België. Bij een fysieke winkel moet je weer een heleboel speelgoed in je winkel leggen.
Je moet het doen en durven. Vooral in de internetbranche geldt: je kan een jaar gaan wachten, maar dan is er weer wat nieuws. Het gaat zo snel, je moet korte lijntjes kunnen houden. Bij grote logge organisaties gaan er nogal wat vergaderingen overheen voordat er bijvoorbeeld een nieuw product wordt opgenomen in het assortiment. Daar heb ik al een paar keer van kunnen profiteren. Door snel te schakelen binnen mijn bedrijf kan ik het verschil maken. Ik wil snel beslissingen kunnen blijven maken over bijvoorbeeld een nieuw product. Dat zal een uitdaging worden. Je moet zaken gaan incalculeren, omdat je groter inkoopt. Ik denk wel dat risico durven nemen uiteindelijk wordt beloond.”

Hoe houd je je staande ten opzichte van andere internetreuzen?

“Deze grote webwinkels hebben geen kennis van speelgoed. Planet Happy blijft bij speelgoed. Daarmee creëren we heel veel kennis en dat straal je uit. Wij zitten zelfs onder de prijzen van de grote ketens. Dit komt omdat marges van grote ketens hoog zijn. Neem bijvoorbeeld Bart Smit. Ik geloof niet dat dat goed kan gaan… Ze hebben vijfhonderd winkels en op elk bonnetje promoten ze hun eigen webshop. Er vloeit dus alleen maar omzet weg uit de winkels.
Met houten speelgoed zijn wij heel groot aan het worden, we hebben veel potentie. Leveranciers willen daarin investeren. Ik denk dat wij een plan hebben wat de toekomst is. We hebben een aardig bereik, via al onze websites krijgen we jaarlijks 750.000 unieke bezoekers in Nederland.”

Hoe zorg je voor bezoek op de websites? 

“Met online marketingcampagnes. Betaalde Adwords-campagnes op de niche-sites. Daar haal ik de meeste conversie. Ik ben zelf een redelijke specialist, maar ik heb ook iemand in dienst. Ik heb het mezelf eigen gemaakt. Dat is het echte ondernemerschap, gewoon doen! Ook plaats ik blogs, doe ik affiliate campagnes en zet ik in op social media; Pinterest, Instagram, Facebook, Twitter, You Tube.
Aftersales is ook belangrijk. Als we iets voor een webshop versturen, zit er standaard een flyer in van de overkoepelende website PlanetHappy.nl. Op die manier behaal je het meeste resultaat, creëer je naamsbekendheid. Dat is het doel, de klant tikt de volgende keer direct PlanetHappy.nl in. Het organische gratis bezoek stijgt hard. Dat maakt je bedrijf uiteindelijk geld waard.
Je moet met je tijd meegaan. Denk aan een mobiele website. Er zijn maar weinig webshops die een mobiele website hebben. Voor Google is dat volgend jaar een van de belangrijkste dingen om je ranking goed te hebben. Ik blijf op de hoogte door bekende fora te volgen, en ik ga naar netwerkborrels van internetondernemers in Amsterdam.”

Hoe financier je alle plannen? 

“Banken staan gelukkig positief tegenover onze plannen. Dat komt, denk ik, door het soort markt, het internet en jong ondernemer zijn. Planet Happy groeit hard. Extra financiering is nodig bijvoorbeeld voor ons extra magazijn. Dat magazijn is noodzakelijk voor internationale plannen. De speelgoedmarkt is een hele erge seizoensmarkt. In zeven weken doen we ongeveer veertig procent van onze jaaromzet. Dus als je omzet verdubbelt, dan heb je eind oktober wel heel veel geld nodig, omdat je het moet voorfinancieren. Dat is kapitaalintensief en daar heb ik krediet van een bank voor nodig. Ik heb een vrij risicoloos product, mijn houten treinen zijn over tien jaar nog hetzelfde waard. Houten speelgoed vergaat niet.”
Tips van Mark  
  • Kies één internationale partij om je verzending te regelen. Een oplossing is werken met de Kiala afhaalpunten. In Frankrijk en België is dat al heel groot, in Nederland wordt 20 tot 30 procent afgehaald.
  • Zorg ervoor dat je vragen kunt beantwoorden in de taal van het land.
  • Een lokale uitstraling van je zaak en website zijn echt heel belangrijk!

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….