Ook werknemers die niet op de loonlijst staan, maar ingeleend worden van een zuster- of moedermaatschappij, kunnen bij een bedrijfsovername automatisch overgaan. Dat blijkt uit het onderstaande voorbeeld.

Wat is jouw bedrijf waard? Start de gratis Brookz Waardescan, krijg snel inzicht in de actuele waarde van je bedrijf en doe er je voordeel mee!

Inhoudsopgave

Rechten en plichten naar nieuwe eigenaar

Wanneer een onderneming overgaat naar een derde (bijvoorbeeld bij verkoop) gaan de rechten en verplichtingen van bestaande arbeidsovereenkomsten van rechtswege over op de verkrijger.

Met andere woorden: het personeel van de overgenomen onderneming gaat met behoud van arbeidsvoorwaarden over naar de nieuwe eigenaar.

Voorbeeld

Dat geldt sowieso voor werknemers met een arbeidsovereenkomst, maar soms ook voor werknemers die niet op de loonlijst staan. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad in april 2013 in een zaak waarbij een werknemer wel bij een overgenomen onderneming werkzaam was, maar daar feitelijk niet in dienst was.

Heineken Nederland had (of heeft) het concern zo ingericht dat al het personeel in dienst is van een personeelsvennootschap. Deze detacheert het personeel bij de afzonderlijke werkmaatschappijen (zustermaatschappijen van de personeelsvennootschap).

Met ingang van 1 maart 2005 zijn de cateringactiviteiten van Heineken uitbesteed aan Albron (een overgang van onderneming). Het personeel van de personeelsvennootschap trad daarbij in dienst van Albron.

De vraag was nu of de medewerkers met behoud van hun arbeidsvoorwaarden waren overgegaan, of dat de bij Albron toepasselijke (minder gunstige) van toepassing waren geworden.

Het woord werkgever is niet doorslaggevend

Van werkgeverszijde werd aangevoerd dat de werknemers niet van rechtswege over waren gegaan, omdat volgens de wettekst alleen de rechten en verplichtingen overgaan die op dat tijdstip voor de werkgever in de onderneming voortvloeien uit een arbeidsovereenkomst.

De Hoge Raad oordeelde echter dat het woord werkgever in de wettekst niet doorslaggevend is. Indien een werknemer in dienst is van een tot een concern behorende personeelsvennootschap, maar is tewerkgesteld bij een andere vennootschap binnen dat concern, is voor de toepasselijkheid van de regeling van overgang van onderneming, doorslaggevend dat men feitelijk werkzaam is voor de onderneming die overgaat.

Ook ingeleend personeel naar nieuwe eigenaar

Bij de overname van een bedrijf is het dan ook zaak om niet alleen te kijken naar het personeel op de loonlijst, maar ook naar het ingeleende personeel. Wordt dit ingeleend van een zuster- of moedermaatschappij, dan gaat in veel gevallen ook dit personeel automatisch over naar de nieuwe eigenaar.

Nieuwsgierig geworden naar wat de actuele waarde is van jouw bedrijf? Bereken gratis de waarde van jouw bedrijf en doe er je voordeel mee!

Lees ook…
Tijdens het intensieve proces van een bedrijfsovername zie je als ondernemer makkelijk belangrijke zaken over het hoofd. In dit artikel zetten we 6…
Als je een bedrijfswoning overbrengt naar jouw privévermogen, moet je afrekenen over het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer en de…
Denk je erover om je bedrijf te verkopen? Een goede voorbereiding is in dat geval onmisbaar. Je wilt je bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk maken voor…
Er zijn veel verschillende soorten goodwill. En de beste methode om de goodwill te berekenen, bestaat niet. Het is vaak een onderhandelingsproces,…
Ben je van plan om je bedrijf te verkopen? Omdat je met pensioen wilt of een nieuwe uitdaging zoekt? Zowel bij de voorbereiding als bij de…