Thema's
Frank Crébas (44) vergaarde een fortuin met de aankoop, het volwassen maken en de verkoop van Marktplaats.nl. Waar zijn vader Bob dankzij zijn idealistische visie wel raad wist met de winst van pakweg 80 miljoen euro, was de weg van pikeur tot multimiljonair voor Frank een niet altijd even makkelijke weg. Tot hij een jaar of drie geleden inzag waar zijn leven écht om draait.

Inhoudsopgave

Hoe maximaliseer je de waarde van je bedrijf? Download het nieuwe e-Book ‘je bedrijf verkoopklaar maken’ en je ontvangt adviezen waar je vandaag al mee aan de slag kan.

“Ik wilde nog een keer zo’n groot succes hebben als met de groei en verkoop van Marktplaats, omdat ik geen one-hit-wonder wilde zijn. Op dit moment leeft dat echter absoluut niet meer in mij.”
 
Voordat je vader in 1999 met een aantal anderen Marktplaats.nl besloot te kopen, had je een totaal ander leven. Hoe zag dat eruit? 
“Nadat ik het voortgezet onderwijs in Apeldoorn had afgerond, heb ik van 1993 tot 1996 in Deurne de opleiding tot pikeur gevolgd. Een pikeur is de berijder van een karretje achter een paard, wat ‘draven’ wordt genoemd. Vervolgens werkte ik een tijdje in Nederland, in de Verenigde Staten en in Duitsland in de wereld van de paarden. In april 2000 ging ik bij Marktplaats aan de slag. Als familie hebben we nog wel een paardenbedrijf en een aantal paarden in ons bezit maar die spelen tegenwoordig een minder grote rol in mijn leven.”
 
Je vader zet zich veel in voor zijn idealistische doelen, waaronder anti-nationalisme en bijvoorbeeld een basisinkomen voor alle Nederlanders. Je ouders bouwden, ruim voordat Marktplaats in beeld kwam, ook een keten van kringloopwinkels op om hergebruik te stimuleren. Heb jij iets van dat ideële in je?
“Nee. Ik streef natuurlijk wel bepaalde waardes na in mijn leven maar mijn drijfveren verschillen van die van mijn ouders. Het stimuleren van hergebruik is nooit mijn drijfveer geweest, hoewel ik wel duidelijk in een groen nest ben opgegroeid.”
 
“De helikopters die boven die demonstraties vlogen waren voor mij een stuk interessanter.”
“Mijn ouders voerden actie tegen onder andere kernwapens en kernenergie en namen ons daarin mee, maar de helikopters die boven die demonstraties vlogen waren voor mij een stuk interessanter. Bovendien was ik te jong om te begrijpen waar het om ging.”
 
“We sliepen regelmatig in zo’n tentenkamp met van die actievoerders. Tijdens een demonstratie bij vliegbasis Woensdrecht zag ik voor de eerste keer vliegtuigen van dichtbij. Vanaf dat moment ben ik vliegtuigliefhebber geworden.”
 
Van de paardensport naar Marktplaats en vervolgens naar een carrière als luchtvaartfotograaf. Dat is een ongebruikelijke levensloop voor iemand van 44. Van je liefde voor vliegtuigen heb je je werk gemaakt. Hoe is dat ontstaan en hoe ziet dat werk eruit?
“Alles wat ik doe in mijn leven, is gedreven door passie. Al op jonge leeftijd kreeg ik een passie voor militaire luchtvaart. Het woord ‘militaire’ is daar erg belangrijk in. Civiele luchtvaart daar heb ik niet zoveel mee. Ik ben begonnen als vliegtuigspotter: het bekijken en eventueel fotograferen van vliegtuigen vanaf de grond. Nadat we Marktplaats verkochten ben ik dat professioneel gaan doen.”
“Mijn werk als luchtvaartfotograaf bestaat uit het leveren van bijdragen aan tijdschriften en boeken. Zelf heb ik ook een aantal boeken gepubliceerd. In die route om van mijn hobby mijn werk te maken, greep ik de kans met beide handen aan om mee te vliegen in de mooiste vliegtuigen. Gaandeweg werd luchtfotografie mijn specialisme.”
 
“Het is een voorrecht om van je hobby je werk te maken en dat is eigenlijk hoe ik alles doe in mijn leven.”
“Dat betekent dat je vanuit het ene vliegtuig foto’s maakt van andere vliegtuigen. Naast mijn werk voor ons familiebedrijf Netl is dat hetgeen waar ik mij voornamelijk mee bezig hou. Het is een voorrecht om van je hobby je werk te maken en dat is eigenlijk hoe ik alles doe in mijn leven.”
 
“Zoals ik het zie, word ik betaald in vlieguren. Dat zijn onvergetelijke ervaringen die niet te koop zijn. De dingen die ik als fotograaf doe, doe ik niet omdat ik vroeger bij Marktplaats veel geld heb verdiend. Die dingen doe ik omdat ik een goede luchtvaartfotograaf ben. Je krijgt niet de kans bij de luchtmacht om mee te vliegen als je er niks van bakt.”
 
Voel je je eigenlijk nog ondernemer, nu je als zzp-er werkt in de luchtvaartfotografie?
“Ja, heel erg. Wat je op mijn eigen website leest over mijn werk als luchtvaartfotograaf, dat gaat terug tot afgelopen winter. Er is in de afgelopen maanden veel gebeurd. Sinds januari ben ik erg actief geworden voor Netl, ons familiebedrijf. Mijn vader is helaas al ruim twee maanden ernstig ziek.”
 
“Er werd een ontsteking rond zijn hart vastgesteld en daarvan is hij nu herstellende. Ik verwacht hem wel weer terug in het ondernemersveld maar hij heeft een intensieve behandeling gehad in het ziekenhuis. Dat betekent dat hij tijdelijk binnen het bedrijf niet meer zichtbaar is en dat ik die rol samen met mijn broer Robin deels overgenomen heb. Robin was altijd al erg actief binnen Netl.”
 
Een impressie van het werk van Frank als luchtfotograaf:

 
Netl is dus de grote paraplu waaronder de ondernemingen vallen die jij en je familie bestieren. Wat valt er allemaal onder die paraplu?
“Netl de Wildste Tuin is eigenlijk onze bedrijfsnaam. Het is een recreatieterrein dat we als familie hebben aangekocht en ontwikkeld na de verkoop van Marktplaats. Het ligt middenin de Noordoostpolder bij het plaatsje Kraggenburg. We hebben besloten om een stuk land te kopen dat grotendeels vrij toegankelijk is voor iedereen om te recreëren.”
 
“Een deel is ingericht als camping en er staan ook bungalows voor groepen tot maximaal dertig personen. Er zijn bijvoorbeeld kruidenvelden en bamboebossen te vinden waar mensen zich helemaal vrij kunnen voelen. Omdat het terrein zich ook perfect leent als evenementenlocatie, wordt sinds 2016 het festival Wildeburg bij ons georganiseerd.”
 
Wat is dat voor festival en hoe is dat zo ontstaan?
“Mijn broer en zakenpartner Robin heeft een keer een filmpje gemaakt dat gaat over een obstacle parcours dat wij op ons park hebben. Dat filmpje is opgepikt door de jongens van Kultlab, een evenementenorganisatie uit Amersfoort. Ze zagen ons terrein met het concept van Wildeburg in hun achterhoofd. Zodoende zijn die jongens in contact gekomen met Robin en zo is het festival ontstaan.”
 
“Het is een festival waarbij vernieuwende muziek en een totaal gevoel van vrijheid centraal staan. Ze organiseren ook een hoop andere festivals in Amersfoort, waaronder Into the Woods. Ze wilden wel een keer wat groters doen maar ze konden niet verder groeien in Amersfoort. Bij ons kunnen ze 24 uur per dag doorknallen.”
 
“Robin representeert ons bedrijf Netl daarin, met onze ouders op de achtergrond. Wij zijn de locatie en zij zijn de organisator. Kultlab zorgt voor de programmering, de kaartverkoop en het artistieke gebeuren eromheen. Het is wel ons terrein, dus Robin, mijn ouders en onze general manager Nienke Feddes moeten strategische beslissingen nemen op dat vlak. De enige rol die ik op Wildeburg speel is dat ik bier drink en daar slaap.”
 
 
Ben je zelf een feestbeest, en naar wat voor muziek luister je het liefst?
“Ja, ik doe normaal gesproken diverse festivals per jaar aan. Dan heb je het over muziek die je op Wildeburg kunt horen, elektronische dansmuziek noem ik het maar even. Maar ik ben ook een Lowlandsganger. Het afgelopen jaar zit ik vooral in de techno. Ik keek uit naar FJAAK bijvoorbeeld, een Duits clubje dat dit jaar op Lowlands zou spelen. En iets dat niet helemaal techno is maar wel erg Duits; ik vind Modeselektor helemaal te gek. Dat soort vage muziek daar word ik heel blij van, dat is de muziek waar ik van hou.”
 
Je moeder zien we eigenlijk niet in de media. Wat is zij voor vrouw en wat speelt zij voor rol binnen Netl?
“Mijn moeder Carla is de liefste moeder ooit. Mijn vader treedt wat meer op de voorgrond maar hij heeft alles kunnen doen samen met en ook dankzij mijn moeder. Zij heeft overal een grote rol in gespeeld. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de kringloopwinkels die zij hebben opgezet dan is zij daar ook vanaf dag één enorm betrokken bij geweest. Bij Marktplaats was zij vooral verantwoordelijk voor de kleurstelling van de website en verschillende andere zaken. Ook binnen ons huidige bedrijf Netl is ze erg actief. Mijn moeder is de directievoorzitter van onze holding.”
 
 
Namens je familie kocht je vader samen met twee andere compagnons de website in 1999 van de bedenker, René van Mullem. Waarom wilden zij Marktplaats kopen?
“Mijn vader zat samen met twee compagnons in de directie van een keten van kringloopwinkels die ‘Het Goed’ heet, welke overigens nog steeds bestaat, en ze voorzagen een dreiging voor kringloopwinkels vanuit het internet. De verkoop van tweedehands spullen via internet begon steeds meer plaats te vinden. In die tijd deed onder andere eBay dat, en in Nederland was toen bijvoorbeeld Ricardo.nl een site die hoge ogen gooide. Om die reden zijn ze op zoek gegaan naar een internetstrategie.”
 
“Al snel kwamen ze erachter dat ze niet zelf een website moesten maken maar dat ze een site moesten kopen omdat ze daarmee ook kennis zouden vergaren. Toen liepen ze tegen Marktplaats aan. Marktplaats bestond toen net een halfjaar en Van Mullem wilde de site graag verkopen. Mijn vader en zijn twee compagnons hebben Marktplaats toen voor 95,1%  gekocht waarbij mijn vader onze familie vertegenwoordigde.”
 
“Een klein percentage van de aandelen bleef in handen van Van Mullem omdat de nieuwe directie het belangrijk vond dat hij bij de site betrokken zou blijven en ook zijn kennis zou blijven delen. In 2000 besloot ik de paardenwereld grotendeels achter me te laten om binnen Marktplaats te zorgen voor onder andere de advertentieverkoop. Vervolgens werd ik Site Manager en daarna directeur.”
 
 

Marktplaats in het kort:

 
  • Op 9 mei 1999 zet René van Mullem de door hem bedachte website marktplaats.nl online.
  • Begin 2000 koopt Bob Crébas samen met twee compagnons vanuit kringloopketen ‘Het Goed’ Marktplaats voor 95,1%. Het overnamebedrag bedraagt 600.000 gulden. Een deel van de aandelen blijft in handen van Van Mullem.
  • Na onderhandelingen met diverse partijen, besluiten de aandeelhouders in 2004 met eBay in zee te gaan. Voor 224,5 miljoen euro verkopen ze de site. Frank Crébas is dan directeur van Marktplaats.
  • Ongeveer 80 miljoen van het overnamebedrag komt in handen van de familie Crébas, die er onder andere Netl, de Wildste Tuin mee opricht.
 
Je ouders hebben een groot stuk land gekocht en hebben daarop hun eigen huis laten bouwen. Waar woon je zelf en hoe is je gezinssituatie?
“Ik woon in Emmeloord, in het hart van de Noordoostpolder, samen met mijn verloofde. Zij heeft een zoon van acht jaar uit een eerdere relatie en ik heb drie dochters van vijftien, dertien en elf jaar uit een eerder huwelijk.”
 
Wat zijn de belangrijkste waarden die jij en je partner aan jullie kinderen meegeven?
“We vinden het besef van vrijheid een heel belangrijk goed, en elkaar letterlijk in de waarde laten. Ik wil graag dat ze zichzelf leren ontwikkelen. Verder valt het mij op dat de huidige generatie zich snel laat afleiden. Ze zijn vooral bezig met het leven in hun mobiele telefoon. Ik wil graag dat mijn kinderen ook naar buiten gaan en zich ontplooien.”
 
Hebben jullie binnen de familie weleens meningsverschillen op het zakelijke vlak?
“Jawel hoor, maar dat lossen we gezamenlijk en pragmatisch op. Een voorbeeld: Nadat Marktplaats verkocht was aan eBay, zijn we als familie begonnen met Brennels. Dat was kleding gemaakt van brandnetelvezels. Brennels was de voorloper van Netl, wat zich meer op recreatie richt dan op kleding.”
 
“Ik bleek geen affiniteit te hebben met kleding. Omdat we daarover niet op één lijn zaten, was ik wel als aandeelhouder aanwezig maar niet operationeel op de werkvloer. Dat gaf mij tijd om me weer meer bezig te houden met paarden en om de luchtvaartfotografie verder op te pakken. We waren natuurlijk allemaal erg jong toen de euro’s binnen rolden. En allemaal hadden we niet de ambitie om die euro’s te spenderen aan een flink jacht en om in Saint-Tropez te flaneren. Dat is niet aan ons besteed. We vinden het vooral erg leuk om te investeren in onze eigen onderneming. Als familie hebben we een leuk vermogen en zo nu en dan hebben we belangrijke besluiten te nemen, maar daar zijn we altijd eensgezind in. Dat is erg plezierig. Ik werk heel graag met mijn familie.”
 
Die brandnetelkledinglijn Brennels betekende een verlies van acht miljoen euro voor jullie als familie. Hoe gingen jullie om met dat verlies?
“Uiteindelijk is het ‘you take some, you lose some’ en dit was een verlies dat we genomen hebben. In die acht miljoen zit ook de aanschaf en de ontwikkeling van ons park, waarop wij ons huidige bedrijf Netl hebben gebaseerd en gevestigd. Ik heb daar dus geen seconde wakker van gelegen.”
 
In een eerder interview op netkwesties.nl zei je dat je maar moeilijk afscheid kon nemen van Marktplaats. Hoe uitte zich dat?
“We verkochten Marktplaats op 11 november 2004. Nog geen drie weken daarvoor kreeg ik mijn eerste dochter. Daarbij had ook mijn broer in diezelfde maand zijn eerste zoon gekregen. Er gebeurde op dat moment dus heel veel in mijn leven. Vlak daarna kwam ik mezelf behoorlijk tegen. De realiteit drong zich op dat ik mijn kindje verkocht had, zijnde Marktplaats. Een depressie wil ik het niet noemen, maar het ging op dat moment om een gebrek aan zingeving. Het duurde best lang om die weer te vinden.”
 
“Ik wil graag van betekenis zijn voor andere mensen.”
“Sterker: het duurde tot ongeveer drie jaar geleden tot dat weer allemaal op zijn plek terecht kwam. Het was tot die tijd onduidelijk waar ik naar toe wilde met mijn leven. Inmiddels is dat duidelijk. Dankzij persoonlijk leiderschapstrainingen en dat soort zaken is het gelukt om er iets meer achter te komen wat mij bezighoudt en waarvoor ik ga.”
 
Wat heeft die tijd van reflectie en leiderschapstrainingen jou tot inzichten gebracht?
“Voor mij is één ding heel belangrijk. Mijn ambitie is ‘Ik wil er toe doen’. Ik wil graag van betekenis zijn voor andere mensen. Dat kan ik in heel veel verschillende rollen doen. Dat kan ik doen wanneer ik iets voor een goed doel doe, door een goede partner en vader te zijn maar ook met ons bedrijf Netl. Daarin kan ik ook een goede rol spelen. Dat betekent dat ik niet per se zakelijk groot succes moet hebben. Daarvan dácht ik altijd dat dat voor mij heel belangrijk was. Ik wilde nog een keer zo’n groot succes hebben als met de groei en verkoop van Marktplaats, omdat ik geen one-hit wonder wilde zijn. Op dit moment leeft dat echter absoluut niet meer in mij. Ik wil leuke dingen doen en vooral een leuke partner zijn voor mijn gezin. Dát zijn de dingen die ik belangrijk vind.”
 
“Eigenlijk heb ik nu net zoveel affiniteit met Bol.com als met Marktplaats.”
“Natuurlijk wil ik een grote bijdrage aan ons bedrijf leveren maar ik heb niet meer de ambitie dat heel Nederland 500 Netl-parken moet hebben ofzo. Dat is niet meer zo relevant. Het was alleen zo dat ik het lastig vond om afscheid te nemen. Dat is gewoon een ding dat ik niet goed kan. Ik heb dat later weer gemerkt toen ik mijn eerste boek gemaakt had over de Nederlandse luchtmacht. Dat project was op een gegeven moment klaar en daarna had ik weer een periode die voor mij een beetje doelloos was. ‘Nou ja, boek af… En dan nu?’.
 
 
Hoe vind je dat Marktplaats er nu bijstaat? Doet eBay het goed in jouw ogen?
“Ik heb er oprecht niet zoveel mening over. Het is nu vijftien jaar dat ik daar weg ben. Ik heb vorig jaar nog iets op Marktplaats verkocht. Dat verliep perfect, waardoor ik heel trots was. Maar eigenlijk heb ik nu net zoveel affiniteit met Bol.com als met Marktplaats. Dat klinkt een beetje stom maar het is gewoon een heel ander bedrijf geworden. Ik ben vooral trots en blij dat het zo groot geworden is en dat het nog steeds bestaat.”
 
Hoe kijk je op die hele periode terug vanaf de aankoop van Marktplaats tot en met je huidige leven?
“Ik heb een fantastisch leven. Echt awesome. En ik heb op dit moment al drie levens geleid. Als directeur van Marktplaats natuurlijk, maar ik kijk ook erg tevreden terug op wat ik in mijn tijd met de paarden bereikt heb. Tot slot ben ik bovengemiddeld tevreden over wat ik met mijn luchtvaartfotografie beteken. Ik ben dus bijzonder tevreden, als ik eerlijk ben.”
 

Tekst: Bas van Rijzewijk

Foto’s en video: Frank Crébas

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Droom je van de perfecte exit van je bedrijf? Start dan vandaag nog met je bedrijf verkoopklaar maken. Lees alle adviezen over bedrijfswaarde waar je vandaag al mee aan de slag kan

Lees ook…
Bedrijfsoverdracht vindt om uiteenlopend redenen plaats, bijvoorbeeld om te groeien, te diversifiëren, te herstructureren of om de eigenaar de kans te…
De verkoop van een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) is ingewikkelder dan van bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv). Hier zetten we…
Een bedrijf verkopen of kopen is voor de meeste ondernemers een enorme…
Je wilt een bedrijf overnemen en vraagt je af: hoe ga ik de bedrijfsovername financieren? Je hebt verschillende mogelijkheden. Welke optie het beste…
Je eigen bedrijf waar je met hart en ziel hebt gewerkt. Dat zie je het liefst voortbestaan. En je bent zeker niet de enige de ondernemer. Vanwege de…
Als je met jouw bedrijf stopt of het overdraagt, moet je normaal gesproken met de Belastingdienst afrekenen over de stakingswinst. Maar als je…