Categorieën

In een wereld waar de focus steeds meer ligt op duurzaam ondernemen, moeten bedrijven meegaan om competitief te blijven. Uiteraard kost verduurzamen geld, wat niet alle ondernemers zelf kunnen opbrengen. De regeling BMKB-Groen biedt een uitweg voor bedrijven die met financiering willen investeren in duurzame oplossingen.

In het kort

 • BMKB-Groen helpt mkb-bedrijven met financiering voor duurzame projecten door overheidsgaranties, waardoor banken eerder leningen verstrekken.
 • De regeling geldt voor bedrijven met maximaal 250 werknemers en een jaaromzet tot 50 miljoen euro, en investeringen moeten op de EIA-energielijst staan.
 • Voordelen van BMKB-Groen zijn onder andere lagere financieringsdrempels, ondersteuning bij duurzame transitie en kostenefficiëntie op lange termijn.
 • Aanvragen verloopt via een kredietverstrekker, waarbij een gedetailleerd investeringsplan wordt beoordeeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is de regeling BMKB-Groen?

BMKB-Groen is een onderdeel van Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). De overheid heeft BMKB-G opgezet om mkb-bedrijven te ondersteunen bij het financieren van duurzame projecten. Dit kan gaan over het verduurzamen van bedrijfspanden, energie-investeringen of een overgang naar circulaire processen.

De kracht van BMKB-G is dat ondernemers makkelijker toegang krijgen tot leningen en kredieten. De overheid staat namelijk borg voor een groot deel van het krediet, waardoor banken en non-bancaire financiers eerder bereid zijn om geld te verstrekken. Zo worden de kosten van verduurzaming gefinancierd.

Voor welke bedrijven is de BMKB-Groen bedoeld?

De regeling is bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) in Nederland en Caribisch Nederland. Zolang je een duurzame investering doet in bedrijfsmiddelen die op de EIA-energielijst staan, kom je in aanmerking voor deze regeling.

De regeling is beschikbaar voor een breed scala aan sectoren, maar sommige bedrijven kunnen er geen aanspraak op maken omdat ze hun eigen ondersteunende regelingen hebben. Dit zijn de uitgesloten bedrijfsgroepen:

 • Grootbedrijf
 • Landbouw
 • Visserij
 • Publieke gezondheidszorg
 • Bedrijven in de financiële sector
 • Vastgoed


Voorwaarden BMKB-Groen in 2024

 • Je hebt een mkb-bedrijf dat gevestigd is in (Caribisch) Nederland.
 • Je bedrijf telt maximaal 250 werknemers en heeft een jaaromzet tot 50 miljoen euro.
 • De bedrijfsmiddelen waarin je investeert staan op de EIA-energielijst.
 • Investeer je in je bedrijfspand? Dan moet het minimaal energielabel C krijgen.


4 voordelen van de BMKB-Groen

Lagere drempel voor financiering

Het grootste voordeel van de Borgstelling MKB-kredieten is dat het de drempel voor het verkrijgen van financiering verlaagt. Omdat de overheid garant staat voor een significant deel, lopen banken en non-bancaire financiers minder risico en komen ze eerder met geld over de brug. Dit is vooral gunstig voor kleinere mkb-bedrijven die niet het vermogen hebben om zonder deze borgstelling financiering te krijgen.

Ondersteuning bij duurzame transitie

BMKB-G biedt een financiële basis die bedrijven nodig hebben om groene investeringen te realiseren. Of het nu gaat om de installatie van zonnepanelen, de aanschaf van energiezuinige machines of het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Door hierin te investeren, verlagen ondernemers de sterk gestegen energiekosten.

Bijdragen aan duurzame doelstellingen

Door gebruik te maken van de regeling, dragen bedrijven direct bij aan de nationale en internationale klimaatdoelstellingen. Duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor de planeet, maar versterkt ook het imago van het bedrijf als een maatschappelijk verantwoordelijke en toekomstgerichte onderneming.

Kostenefficiëntie op lange termijn

Hoewel duurzame investeringen vaak flink wat geld kosten, leiden ze tot lagere operationele kosten op de lange termijn. Zeker ook voor het energie-intensieve mkb. Het ligt voor de hand dat de prijzen voor elektriciteit, gas en grondstoffen verder gaan stijgen. Door efficiëntere systemen en minder afval en grondstofgebruik door circulaire processen zullen de kosten uiteindelijk dalen.

BMKB-Groen aanvragen: zo werkt het

Het aanvragen verloopt via een kredietverstrekker. Dat kan een traditionele bank of een non-bancaire financier zijn. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

Voorbereiding: verzamel alle benodigde informatie over het duurzame project waarin je wilt investeren. Dit omvat een gedetailleerde investeringsbegroting, een kostenraming en de verwachte effecten.

Gesprek met de bank: maak een afspraak met je bank en bespreek je investeringsplannen. De bank beoordeelt het plan en kijkt of het in aanmerking komt voor de regeling.

Aanvraag indienen: als de bank akkoord gaat, dien je samen met de bank de aanvraag in bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO beoordeelt de aanvraag en geeft goedkeuring voor de borgstelling.

Financiering ontvangen: Na goedkeuring door RVO verstrekt de bank de financiering en kun je starten met je duurzame project.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

BMKB-Groen in de praktijk

Om de regeling wat concreter te maken, hebben we twee voorbeelden van bedrijven die BMKB-Groen hebben ingezet.

Verduurzaming van een productiebedrijf
Een middelgroot productiebedrijf in de metaalindustrie wil het energieverbruik verminderen door te investeren in energiezuinige machines en zonnepanelen op het dak van de fabriek. Met behulp van de regeling BMKB-Groen kreeg het bedrijf de benodigde financiering, wat leidde tot een aanzienlijke besparing op de energiekosten en een vermindering van de CO2-uitstoot.

Circulair ondernemen in de retail
Een kledingwinkelketen besloot om over te stappen op een circulair bedrijfsmodel, waarbij gebruikte kleding wordt ingezameld, gerecycled en opnieuw verkocht. De regeling BMKB-Groen hielp bij de financiering van de benodigde apparatuur en infrastructuur, waardoor de winkelketen nu een pionier is in duurzame mode.

Katalysator voor jouw duurzame transitie

BMKB-Groen biedt een kans voor ondernemers die willen investeren in duurzaamheid. Met de financiële garanties van de overheid – in ieder geval tot 2027 – kunnen bedrijven makkelijker de stap zetten naar een groene toekomst. Dit is niet alleen voordelig voor de planeet, maar versterkt ook de concurrentiepositie en het imago van het bedrijf. Zo kan de BMKB-Groen-regeling de katalysator zijn voor jouw duurzame transitie.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Foto van Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Duurzaam ondernemen is niet langer een trend, maar een noodzaak. Wil je weten hoe je direct kunt beginnen met een groener bedrijf? Deze 9 praktische…
Als ondernemer kun je niet meer om duurzaamheid heen. Of het nu komt door je eigen groene ambities, de verwachtingen van je klanten of omdat…
Wetenschappelijke studies tonen aan dat een groene werkplek voor je medewerkers net zo cruciaal is voor de mentale gezondheid als een goede stoel voor…
Zwetend op het werk? Dat hoeft niet de norm te zijn in jouw bedrijf. Een koele werkplek is niet alleen een kwestie van comfort, maar beïnvloedt ook de…
Wil je als ondernemer je steentje bijdragen aan een betere wereld? Begin met iets simpels: afval scheiden binnen je bedrijf. Dit is niet alleen goed…
Zonnepanelen plaatsen is een populaire groene keuze, maar zijn ze anno 2024 een slimme investering voor jouw bedrijf? Wat zijn de voordelen? Hoe…