Categorieën

Kiezen of delen: Paulina Damen

Ondernemen is ook lastige keuzes maken. In deze rubriek maken we het heel zwart of wit. De redactie legt leden van De Zaak pittige dilemma's voor. In aflevering 10: Paulina Damen. Met haar werk binnen Redactiebureau Damen zet ze zich in voor een betere wereld.

Inhoudsopgave

Ontdek universele strategieën voor bedrijfsgroei die werken in elke sector; download het whitepaper en begin vandaag nog met het transformeren van jouw onderneming.

1. Gevoel of verstand?

“Het is mijn eeuwige dilemma. Ik begin altijd met verstand en beslis uiteindelijk toch met m’n gevoel. Als ik me ergens niet goed bij voel, kan ik er beter niet aan beginnen. Ik moet altijd wel oppassen dat ik een ‘slecht gevoel’ niet verwar met angst voor het onbekende. Trouwens, vaak denken we dat we met ons verstand beslissen, maar zoeken we gewoon achteraf een reden voor iets wat we onbewust allang besloten hebben.”
 

2. Boris Johnson of Donald Trump?

“Trump is per ongeluk op die plek terechtgekomen, lijkt het wel. Hij lijkt geen idee te hebben hoe het werkt in de internationale politiek, probeert alles op te lossen met het geven en intrekken van geld. Soms geef ik hem wel gelijk, zoals binnen de NAVO. Natuurlijk moeten we als Europa eindelijk eens op eigen benen gaan staan. Kom op zeg, het is wel lekker makkelijk zo te leunen op Amerika. Als Trump dan iets doet wat ons niet zint, zijn we nog verontwaardigd ook. Oh, nu ben ik Johnson helemaal vergeten. Ik denk dat hij maar heel kort in Downingstreet 10 zal wonen.”
 

3. Succesvolle onderneming of rijk sociaal leven?

“Een rijk sociaal leven vind ik veel belangrijker dan een succesvolle onderneming. Goede relaties en de verbinding voelen met mijn gezin, familie en vrienden, zijn voor mij essentieel. Het is voor mij ook het fundament waarop ik een succesvolle onderneming kan bouwen. Zakelijk succes zonder goede sociale relaties zou voor mij een leeg leven betekenen. Ik ben me ervan bewust dat dat voor iedereen anders is.”
 
  • Wie is Paulina Damen?

 

Paulina Damen, 48 jaar oud, woont samen met haar vriend en hun puberdochter. Sinds 1999 werkt ze vanuit Redactiebureau Damen aan boeken en tijdschriften die het begrip van de wereld willen vergroten. Dat gaat van sociale wetenschappen, via spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling tot aan levensverhalen. “Vanuit begrip komen tot verdraagzaamheid, dat vind ik belangrijk. Ik zit nog niet heel lang op De Zaak, maar hoop er veel uit te halen. Zeker nu ik bezig ben mijn Redactiebureau te verbreden tot Uitgeverij.”
  • Meer weten over Paulina? Bekijk haar profiel in MijnZaak.

4. Trouwen of vrijblijvende relatie?

“Al heb ik niets met het instituut huwelijk, laat ik dan toch maar kiezen voor trouwen. Ik ben trouw. Ik vind: je gaat – getrouwd of niet – een verbinding aan om samen door het leven te gaan. In goede en slechte tijden, soms is het geweldig en soms vind je elkaar wat minder leuk. Je geeft elkaar een stevige basis om het leven te kunnen ontdekken. Je kan wel naar een ander lopen, maar daar kom je weer precies dezelfde dingen tegen.”
 

5. Pleonasme of tautologie?

“Ik hou niet zo van overbodigheid, ben dus ook snel geneigd om dit soort zaken in teksten van anderen te schrappen. Zeker als het om zakelijke en non-fictieteksten gaat. Bij creatief schrijven vind ik het weer wat anders. Wil je een personage in een tekst tot leven brengen, dan kunnen dit goede middelen zijn. Het gaat hier om de keuze voor het een of het ander. Geef mij dan maar het pleonasme. Tautologie vind ik al snel iets doms hebben; met een pleonasme kun je nog aangeven wat je op dat moment een belangrijke eigenschap vindt van datgene waarover je het hebt.”
 

6. Jezus of Boeddha?

“Van huis uit heb ik geen enkele religie meegekregen. Wel ben ik altijd zoekende geweest naar de zin van dit leven. Uiteindelijk heb ik, net als veel andere mensen, mijn eigen mix gemaakt. Hoewel in mijn mix wel heel veel Boeddha zit en maar een klein beetje Jezus. Dat komt waarschijnlijk ook door de grote dosis yoga in mijn spirituele ontwikkeling.”
 

7. Vaccineren of niet-vaccineren?

“Vaccineren! Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor anderen. Als je kunt voorkomen dat anderen via jou ziek worden, dan heb je daartoe de morele plicht. Als het aan mij ligt, komt er dus een vaccinatieplicht. Ook, of juist voor kinderen. Ik ken de redenen voor niet-vaccineren wel hoor, ook vanuit de antroposofie, maar voor mij slaat de balans toch door naar de andere kant.”
 

8. Belastingdienst of Kamer van Koophandel?

“Mag ik daar kort over zijn? Van de Kamer van Koophandel zie ik echt het nut niet in, dus die mag wat mij betreft direct worden opgeheven. Tja, dan blijft de Belastingdienst over. Jammer dat ze altijd geld van je willen.”
 

9. Communisme of kapitalisme?

“Ik ben heel erg voor de vrijheid om je eigen keuzes te maken zolang die niet de vrijheid van anderen beperken. Het is als het motto van mijn middelbare school, dat ik nog altijd hanteer: vrijheid in gebondenheid. Binnen het communisme heb je als individu geen vrijheid. Anderen bepalen er wat jij moet doen en denken. Natuurlijk heeft het kapitalisme ook enorme nadelen, die ook de vrijheid van mensen beperken, maar in principe heeft iedereen er de mogelijkheid om zijn eigen leven vorm te geven.”
 
“Een rijk sociaal leven is voor mij het fundament waarop ik een succesvolle onderneming kan bouwen.”
 

10. Alle waarheid is objectief of waarheid is subjectief?

“De wereld zoals die tot ons komt, ervaren we allemaal op onze eigen manier. Geen lichaam is hetzelfde, geen mens heeft exact dezelfde geschiedenis, dus hoe iets bij je binnenkomt en hoe je dat ervaart, dat verschilt uiteindelijk per persoon. De vraag is natuurlijk hoe je dan toch met elkaar kunt samenleven. Er moet een gezamenlijke basis zijn. Die krijg je door met elkaar te praten, nieuwsgierig te zijn naar hoe de ander de wereld ziet en ervaart, dat respecteren en proberen te begrijpen. Dat betekent niet dat je direct moet meegaan in die andere zienswijzen, maar ze kunnen je wel op andere gedachten brengen. De wereld wordt er niet beter op als we halsstarrig vasthouden aan ons eigen ‘gelijk’.”
 

11. Facebook of Instagram?

“Nog korter dan KvK of Belastingdienst: ik zit niet op Facebook en niet op Instagram. Ik heb graag echt contact.”
 

12. Michelle Obama of Maxima?

“Ik ben fan van Maxima. We zijn van hetzelfde bouwjaar, dat schept al een band. Ze is intelligent en wijs, zet zich met haar expertise en positie in voor een betere wereld. Ze pakt haar ruimte. Van Michelle Obama weet ik veel te weinig om voor haar te kunnen kiezen. Ik ken mensen die juist van haar fan zijn. Er zal dus iets zijn wat ze heel goed doet.”
 

13. Klimaat van nu is onderdeel van cyclus of duidelijk dat de mens verantwoordelijk is voor opwarming van aarde?

“Het is wat mij betreft duidelijk dat we er als mensen in relatief korte tijd een smeerboel van hebben gemaakt. Ik doe er zelf net zo hard aan mee, ben evengoed deel van deze cultuur die dat op z’n geweten heeft. Zo dacht ik vanmorgen nog: hé, het zout is op, ik moet een nieuw vaatje kopen. Nee, dacht ik direct daarop, waarom doe ik dat? Mijn ouders hebben al sinds hun verloving hetzelfde zoutvaatje dat ze telkens bijvullen. Waardoor zijn we toch in zo’n verbruiks- en weggooicultuur terechtgekomen? Afgezien daarvan denk ik ook dat we in een cyclus zitten, maar we hoeven het lot niet ook nog eens een handje te helpen.”
 

14. Mens is geschapen of evolutietheorie?

“Geef mij maar de evolutietheorie. Ik heb niets met een almachtige God die vanuit het niets de mens op aarde heeft gezet. Al denk ik wel dat alles met een reden op aarde is. Als je het mij vraagt, is er bewustzijn dat zich wil manifesteren, onder andere als leven op aarde, maar ook als sterren en planeten. Dat bewustzijn heeft er wel even over gedaan om uiteindelijk mensen te kunnen maken zoals we nu zijn. We evolueren vast nog wel een tijdje door, als we er niet voortijdig zelf een eind aan maken door ons vervuilende en agressieve gedrag.”
 

15. Wijsheid of rijkdom?

“Wijsheid is voor mij oneindig veel belangrijker dan rijkdom. Ik ben niet vies van geld hoor, ik heb graag genoeg en ik werk er hard voor. Toch ben ik zelf vooral op zoek naar meer begrip: ik wil het leven begrijpen, ik wil anderen begrijpen, ik wil anderen op mijn manier kunnen helpen, ik wil iets geven aan de wereld. Zoals ik eerder al zei, voor mij is dat gevoel van verbinding echt heel belangrijk, met mezelf, met anderen, met het universum. Zonder dat is voor mij het leven leeg.”
 

Tekst: Ido Dijkstra

Foto: Aangeleverd

Ontgrendel het potentieel van jouw onderneming met deze bewezen groeiformules; download het whitepaper en zie direct resultaat.

Lees ook…
In een tijd waarin werknemers steeds vaker moeite hebben de balans te vinden tussen werk en privé, is het verhogen van de vitaliteit in je bedrijf…
Wat staat er dit en het komend jaar op de agenda met betrekking tot regelgeving en belastingen? En wat zijn de belangrijkste data waarmee je iets kunt…
Wat maakt jouw bedrijf in de ogen van klanten zo bijzonder dat zij voor jou kiezen en niet voor de concurrent? Ofwel: wat is je onderscheidend…
Positionering is een belangrijk aspect van marketing en branding. Het bepaalt hoe een merk, product of organisatie wordt waargenomen in de ogen van de…
Droom je ervan om je eigen bedrijf te starten en wil je weten hoe je geld kunt verdienen? Of wil je weten hoe je als ondernemer andere inkomstenbronnen…
Of het nu gaat om een meningsverschil met een werknemer, zakelijke relatie, klant of de Belastingdienst: vrijwel elke ondernemer krijgt vroeg of laat…