Categorieën

We hebben de neiging om steeds sneller te schakelen, opgezweept als wij worden door de niet aflatende stroom aan nieuwe ontwikkelingen. Alles geven: harder, better, faster, stronger! Terwijl de wetenschap juist aantoont dat een productief brein rust kent. Hoe kan je als bedrijf écht productiever worden? Simpel: door af en toe op de rem te gaan staan.

Inhoudsopgave

Ontdek universele strategieën voor bedrijfsgroei die werken in elke sector; download het whitepaper en begin vandaag nog met het transformeren van jouw onderneming.

Daydream Network Mode
Onze hersenen houden nooit op met werken, ook niet tijdens niet-belastende activiteiten zoals dagdromen. Daar is een overvloed aan bewijs voor. Vergelijk het met slapen: je brein zet dan een formidabel aantal processen in gang, maar het heeft ook rustperiodes nodig wanneer je wakker bent. Om je concentratieboog en motivatie op peil te houden, om op hoog niveau te presteren en om creatief én productief te blijven. De mysterieuze staat van je hersenen tijdens een dagdroom heeft zelfs een naam: Daydream Network Mode.

Druk, druk, druk!
“Niksdoen is niet gewoon een vakantie, een genot of een ondeugd; het is even onmisbaar voor het brein als vitamine D voor het lichaam. Jezelf dat ontzeggen is afbreuk doen aan je geest.” Het citaat komt van The New York Times-essayist Tim Kreider. Door in alle rust afstand te nemen van de gejaagdheid van het leven, zo zegt hij, zien we het grote plaatje, leggen we verbanden en komt de inspiratie vanzelf. Mentale rust is dus noodzakelijk om werk gedaan te krijgen.

Alleen: zo werkt het in het bedrijfsleven nog niet echt. Een halfuur door het raam naar buiten staren, dat lijkt tijdverlies. En tijd is veel te kostbaar om te verliezen. Wat is meestal wel de modus operandi? Druk, druk, druk! Maar ‘druk bezig zijn’ en ‘productief werk verrichten’ zijn niet noodzakelijk hetzelfde: drukte is productiviteit zonder focus. Verre van productief dus! Maar dat besef je pas wanneer je adempauzes inlast.

Productiviteit dwing je niet af
Voor een schrijnend voorbeeld van hoe het niet moet, gaan we eens kijken naar één van ‘s werelds bekendste productieomgevingen. Want wat staat deze week in de krant? “Volkswagen-werknemers doen productiviteitsplan van de directie af als onrealistisch.” Jazeker, dat is het plan van de geplaagde VW-directie als reactie op alle schandalen: het economische verlies weer uit de werknemers persen, in de vorm van 10% extra productiviteit. Dat zien de vakbonden echter niet zitten, en dus komt er hoogstwaarschijnlijk niks van terecht.

Wat had Volkswagen anders kunnen doen? Stilstaan bij meer toekomstgerichte technologische investeringen. Of op zoek gaan naar een efficiënt voorstel met een menselijk draagvlak. Je hoeft niet in de raad van bestuur van een autogigant te zitten om te begrijpen dat het 12-stappenplan van de VW-directie geen werkbare oplossing is. Want of je nu auto’s, apps of websites bouwt: mensen tot harder werk dwingen is moeilijk. Maakt niet uit hoe lang ze achter een bureau gekluisterd zitten, op een bepaald moment is de wilskracht op. Daarna blijft vooral tijdverlies over.

Weet waarvoor je tijd maakt
Waarmee we bij het laatste punt komen: de zin en onzin van tijdswinst. Daarvoor bestaat een grote markt. Een simpele Google-zoektocht naar “productivity tools” levert meer dan 33 miljoen resultaten op.

“The 21 Best Productivity Tools To Add More Hours To Your Day”. Klinkt goed….. Maar wat ga je met die tijd doen? Meer van hetzelfde, blind voor wat neurologen en psychologen al jaren weten?

De toegevoegde waarde van productiviteitstools zou moeten zijn: meer halen uit je uptime, zodat je geest kan opladen tijdens je downtime. De tijd die je wint door efficiënter aan de slag te gaan, investeer je dan in jezelf. Tuur door het raam, ga wandelen, beleef een avond met het gezin of een ononderbroken weekend weg. Wil je je gewonnen tijd toch aan het werk ophangen, neem dan afstand om te reflecteren in plaats van zomaar te presteren. Soms werkt de rem nu eenmaal beter dan het gaspedaal.

Wil je even op de rem trappen en je bedrijfsprocessen efficiënter maken? Teamleader, dé online tool voor het MKB, helpt bedrijven tijd te winnen met hun dagelijkse administratie. Tijd om te investeren in wat écht telt. Wil je graag meer weten?

Ontgrendel het potentieel van jouw onderneming met deze bewezen groeiformules; download het whitepaper en zie direct resultaat.

Lees ook…
Wat staat er dit en het komend jaar op de agenda met betrekking tot regelgeving en belastingen? En wat zijn de belangrijkste data waarmee je iets kunt…
Hybride werken is een ‘blijvertje’, dat is wel duidelijk. Wat zijn eigenlijk de voordelen van hybride werken en hoe krijg je dat goed georganiseerd…
Droom je ervan om je eigen bedrijf te starten en wil je weten hoe je geld kunt verdienen? Of wil je weten hoe je als ondernemer andere inkomstenbronnen…
De SMART-methode helpt je om zakelijke doelstellingen concreet te maken en realiseren. Zo vergroot je de kans op succes. In dit artikel leggen we uit…
Wat maakt jouw bedrijf in de ogen van klanten zo bijzonder dat zij voor jou kiezen en niet voor de concurrent? Ofwel: wat is je onderscheidend…
Of het nu gaat om een meningsverschil met een werknemer, zakelijke relatie, klant of de Belastingdienst: vrijwel elke ondernemer krijgt vroeg of laat…