Voor bedrijven die innoveren of de bedrijfsvoering milieuvriendelijker, energiezuiniger of duurzamer willen maken, zijn er aantrekkelijke fiscale regelingen, zoals de WBSO, Innovatiebox, EIA, MIA en Vamil. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden.

Inhoudsopgave

De overheid wil innovatie en verduurzaming van bedrijven aantrekkelijker maken voor ondernemers door een aantal fiscale voordelen. De belangrijkste vier zijn:

  1. Energie-investeringsaftrek (EIA): Een aftrekpost voor investeringen in duurzame energie en energiezuinige technieken.
  2. VAMIL (vervroegde afschrijving op investering in milieu) en milieu-investeringsaftrek: Een aftrekpost voor investeringen die goed zijn voor het mileu.
  3. WBSO: Een vergoeding een deel van je (loon)kosten en uitgaven van je innovatieproject.
  4. Innovatiebox: Betaal minder winstbelasting op innovatiewinst.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven die investeren in duurzame energie of energiezuinige systemen en technieken een groot deel van de kosten aftrekken van de fiscale winst. De investering levert energiebesparing, een lagere energierekening en een fiscaal voordeel op. Alle investeringen die in aanmerking komen staan op de Energielijst van de EIA.

Naast de genoemde specifieke middelen op de Energielijst, is er ook fiscale aftrek mogelijk voor (maatwerk)-investeringen die een forse energiebesparing opleveren. In de Energielijst heet dit een generieke investering.

Je kan voor dezelfde investering geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) & Vamil

Via de MIA/Vamil-regeling kunnen bedrijven een groot deel van de kosten van de investeringen aftrekken van de fiscale winst (MIA) en/of vrij afschrijven (Vamil). Deze investeringen staan op de Milieulijst van de MIA/Vamil-regeling. De Milieulijst wordt jaarlijks aangepast.

Het beschikbare budget voor de VAMIL in 2022 is 25 miljoen euro (hetzelfde als in 2021). Voor de MIA is er in 2022 een budget van 144 miljoen euro beschikbaar gesteld. 

Wil je gebruik maken van de EIA of de MIA/Vamil dan moet je de investering binnen drie maanden na het geven van de opdracht een melding doen bij RVO.nl.

WBSO

Via de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) kunnen bedrijven de loonkosten voor Research & D verlagen waardoor zij innovatieve producten en diensten sneller op de markt kunnen brengen. Dit zorgt voor duurzame en innovatieve aftrekposten, waarmee jij je voordeel kunt doen. De WBSO gebruikt overigens niet de veelgebruikte benaming R&D maar S&O, oftewel speur- en ontwikkelingswerk.

Het voordeel van de WBSO is een vermindering van de loonheffing (loonbelasting en premie volksverzekeringen) óf een aftrek S&O (inkomstenbelasting) voor zelfstandige ondernemers die minimaal 500 uur per jaar aan hun onderzoek of project.

De innovatiebox

De innovatiebox verlaagt de vennootschapsbelasting op de innovatieve winsten. Kortom, een speciale tariefbox binnen de vennootschapsbelasting. Als jouw R&D-project succesvol is en winst gaat opleveren, kan je gebruik maken van deze innovatiebox. De vennootschapsbelasting bedraagt dan niet 25,8% of 15% maar slechts 9% (2021). Bedrijven moeten voor het project wel een S&O-verklaring (WBSO) hebben om in aanmerking te komen. Grotere bedrijven moeten beschikken over een octrooi of kwekersrecht, of op een octrooi lijkend recht.

De innovatiebox is een zeer complexe regeling en wordt uitgevoerd door de Belastingdienst. Met vragen kan je terecht bij deze aanspreekpunten innovatiebox.

Gerelateerd lezen:

• Het urencriterium: wat telt mee en wat niet?
• Giften aan goede doelen
• Fiscale pijn voor elektrisch rijden, maar wel goed nieuws over ‘actieradius-angst’
• Fiets van de zaak regeling 2022: welke fietsen vallen onder de nieuwe regeling? – De Zaak

Lees ook…
De vernieuwde – en versimpelde – fiscale fietsregeling maakt het een stuk aantrekkelijker om je medewerkers te voorzien van een fiets van de zaak. Deze…
Je bent geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en werkt ook niet in loondienst, maar je hebt wél inkomsten. Als gastouder bijvoorbeeld of omdat je…
Voor veel mensen is loonheffing een doolhof aan wetten, afkortingen en uitzonderingen. Wat je wel weet als werkgever: je moet belastingen en premies…
Zo bereken je de bijtelling van je zakelijke auto Bijna iedereen zal ongetwijfeld wel eens van bijtelling hebben gehoord. Het is verstandig om je eens…
De meeste ondernemers – ook zzp’ers – hebben te maken met omzetbelasting. Wanneer je omzet draait, moet je btw berekenen over die omzet. Via de de…
De btw-aangifte staat weer voor de deur. Voor veel mensen geen favoriet op de to-do-lijst, het is vaak helaas een ‘moetje’ waar je als ondernemer…