Categorieën

De Belastingdienst spit bij een controle uw hele administratie door en vindt vaak iets dat niet klopt. Waarvoor worden in de praktijk de meeste boetes uitgedeeld? Een top vijf.

1. Mobiele telefoon

Het lijkt zo’n onschuldige secundaire arbeidsvoorwaarde: een mobieltje voor uw werknemer. Maar u mag hem pas vrij verstrekken als hij voor meer dan 10% zakelijk wordt gebruikt. Is het gebruik minder, of niet aantoonbaar, dan volgt een naheffing.

Meer:

2. Vaste onkostenvergoeding

Een vaste kostenvergoeding moet u altijd goed kunnen onderbouwen. En niet pas op het moment dat de belastinginspecteur daar om vraagt. Geef aan welke kosten u vergoedt, om welke bedragen het gaat en zorg voor bonnetjes.

Meer:

3. Parkeerkosten privé-auto

Rijdt uw werknemer in zijn eigen auto en geeft u hem daarvoor de maximale onbelaste vergoeding van € 0,19 per kilometer? Dan moet hij daar alle autokosten van betalen. Dat betekent dat een vergoeding van parkeerkosten wordt beschouwd als loon. Oók als deze worden betaald voor een plek bij de plaats van de werkzaamheden.

Meer:

4. ZZP’er zonder VAR

Let op: de VAR is op 1 mei 2016 vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Lees hier alles over deze wet. 

Dit gaat vaker mis dan gedacht. U huurt een ZZP’er in, betaalt hem en denkt dan klaar te zijn. Maar als u zijn enige opdrachtgever blijkt te zijn, moet u alsnog loonheffing en werknemerspremies afdragen. Vraag dus altijd om een VAR.

Meer:

5. Werkkleding

Werkkleding mag alleen vrij worden verstrekt als deze aan specifieke eisen voldoet. Bijvoorbeeld als zij alleen geschikt is om tijdens het werk te dragen, achterblijft op de plaats waar de arbeid wordt verricht of voorzien is van een groot bedrijfslogo.

Meer:

Lees ook…
De kleine ondernemingsregeling is een tegemoetkoming voor kleine ondernemers met een beperkte omzet. Heb je minder dan €20.000 aan omzet per…
Je bent geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en werkt ook niet in loondienst, maar je hebt wél inkomsten. Als gastouder bijvoorbeeld of omdat je…
Een vordering is simpelweg een te innen schuld. Het zijn bedragen op de balans van je bedrijf waarvan je verwacht dat je ze van een persoon of bedrijf…