Categorieën

Als we het hebben over technologische ontwikkelingen, valt al snel het woord AI (Artificial Intelligence). Geen verrassing, want kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich razendsnel en veel andere nieuwe technologieën maken er inmiddels gebruik van. Maar welke technologische ontwikkelingen zijn van belang voor kleine en middelgrote bedrijven? In dit artikel noemen we er 5 belangrijke die je als ondernemer niet mag missen.

Profiteer nu van tijdelijke korting op Zakelijk Internet, razendsnel en veilig. Nu de eerste 9 maanden extra voordelig voor €30,- per maand. Check de speciale aanbiedingen voor ZZP of MKB.

Inhoudsopgave

1. Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning

Laten we beginnen met het gesprek van de dag: AI. Deze technologische ontwikkeling kent grenzeloze mogelijkheden. Het stelt programma’s in staat om allerlei complexe taken uit te voeren, vragen te beantwoorden en beslissingen te nemen waar voorheen menselijke intelligentie voor nodig was. Kortom, met AI wordt menselijke intelligentie nagebootst. 

Ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie gaat met sprongen vooruit. Er is geen ontkomen aan en de technologie kent steeds meer toepassingen. Denk maar eens aan ChatGPT, een systeem dat allerlei complexe opdrachten uitvoert door simpelweg een opdracht als chat te verpakken.

Kunstmatige intelligentie is ook een ontwikkeling waar experts voor waarschuwen. Zo zou een ongecontroleerde groei van AI in het slechtste geval ons einde betekenen. Daar zijn genoeg Hollywood-films over gemaakt. Ook wordt gevreesd voor verlies van banen in veel sectoren en het ontstaan van een oneerlijke samenleving. 

Machine learning (ML)

Het minder gevreesde neefje van AI kennen we als ML (machine learning). Het is eigenlijk een onderdeel van kunstmatige intelligentie, maar beperkt zich tot het ontwikkelen van zelflerende computerprogramma’s. Dit gebeurt met het verzamelen van data en het herkennen van patronen.

Denk bijvoorbeeld aan betaalde Google Ads-campagnes die zelfsturend werken. Maak je gebruik van het advertentieplatform van Google of Microsoft? Dan is de kans groot dat je een of meerdere campagnes draait die werken met machine learning.

2. Internet of Things

Ook Internet of Things (IoT) is een term die je ongetwijfeld wel eens hebt gehoord. IoT verwijst naar alledaagse gebruiksvoorwerpen die je verbindt met het internet. Dat gaat dus verder dan de bekende apparaten, zoals je computer en smartphone. 

Vandaar ook de term ‘things’ (dingen). Denk bijvoorbeeld aan machines, systemen, beveiligingscamera’s, maar ook een koelkast of koffiezetapparaat in je bedrijfskantine. Steeds meer van dit soort apparaten kun je verbinden met internet.

Met IoT verzamel en verstuur je gegevens en bedien je apparatuur op afstand. Door systemen, machines en objecten op deze manier te monitoren, krijg je een veel nauwkeuriger inzicht in bepaalde processen. En dat kan weer positief uitpakken voor de effectiviteit van je bedrijf en bijvoorbeeld leiden tot hogere winstmarges.

IoT kent ook nadelen. Zo is het continu in verbinding staan met internet aantrekkelijk voor hackers. Slimme apparaten versturen steeds meer waardevol dataverkeer, waardoor hacken ook interessanter wordt. 

3. Blockchain-technologie

Je hebt vast weleens gehoord van Bitcoin. Het eerste (speculatieve) digitale betaalmiddel. Maar Bitcoin is veel meer dan dat. Met name de blockchaintechnologie die erachter zit is revolutionair. Hoewel blockchain nog in de kinderschoenen staat, zijn de toepassingen voor de nabije toekomst eindeloos. Vooral op zakelijk gebied. 

Maar wat is blockchain dan precies? In essentie gaat het om een digitale database die bestaat uit een groot aantal gekoppelde blokken met informatie. De blokken bevatten een bepaald soort gegevens, bijvoorbeeld transactiegegevens.

Blockchaintechnologie zorgt ervoor dat al deze blokken veilig met elkaar verbonden zijn. Dit betekent dat gegevens in theorie niet gewijzigd of verwijderd kunnen worden, wat zorgt voor 100% integriteit. Een tussenpartij om de (financiële) transacties te controleren, is met blockchain niet langer nodig. Ook zorgt het voor vermindering van fouten en kosten en biedt het verhoogde transparantie.

Blockchain wint als een wervelstorm aan terrein en grote spelers zoals Mastercard en Amazon maken er al gebruik van. Verwacht wordt dat blockchain niet alleen een grote impact zal hebben op de financiële sector, maar bijvoorbeeld ook op de efficiëntie van supply chains. Het is namelijk zeer geschikt voor de interactie tussen meerdere partijen. Met het uitlezen van blockchain-informatie kun je razendsnel verifiëren wie de leverancier is, waar bepaalde goederen vandaan komen, of de papieren in orde zijn en of een partij genoeg liquide is. 

4. Cybersecurity

We zijn steeds afhankelijker van internet en daar proberen criminelen misbruik van te maken. Cybersecurity wordt daarom met de dag belangrijker. Dit gaat verder dan alleen een antivirusprogramma installeren en omvat alle maatregelen om het gebruik van internet, computers en andere digitale systemen te beschermen tegen cyberaanvallen. Bijvoorbeeld het beveiligen van websites, voorkomen van virussen en malware en beschermen van persoonlijke gegevens. 

Cybersecurity is broodnodig, want het aantal cyberaanvallen met phishing, ransomware en DDoS-aanvallen neemt zienderogen toe. Denk hier niet te lichtzinnig over, want het kan leiden tot enorme financiële verliezen. Je zult niet het eerste slachtoffer van gijzelsoftware zijn, waarbij geld overmaken naar criminelen de enige optie is om essentiële bestanden te redden. 

Voorkomen is ook in dit verhaal beter dan genezen. Zorg daarom voor voldoende bewustwording onder je personeel. Bijvoorbeeld door middel van trainingen en cursussen. Of schakel de hulp in van een cybersecuritybedrijf.

5. 5G-technologie

De allernieuwste generatie mobiele telecommunicatietechnologie heet 5G. Het belooft snellere verbindingen, minder vertraging en biedt een groter bereik dan de 4G-technologie. Klinkt veelbelovend. En dat is het ook. Het biedt namelijk allerlei zakelijke mogelijkheden met verschillende toepassingen.

Zo biedt 5G een veel hogere bandbreedte, waarmee je meer gegevens tegelijkertijd verstuurt. Dit maakt het mogelijk om in realtime zakelijke video’s te streamen of gezamenlijk remote in zware bestanden te werken, zonder vertraging.

Of denk aan een situatie waar een ‘groene golf’ wordt gecreëerd voor een ambulance om, zonder verkeersuitdagingen, snel en veilig naar het ziekenhuis te rijden. Of simpelweg aan het efficiënter maken van je leveringsketen of het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

De voordelen van dit snellere en betrouwbaardere 5G-netwerk betekent eigenlijk voor iedere sector en branche een enorme stap vooruit in de connectiviteit.

5G kan in de toekomst zelfs worden gebruikt voor het aansturen van zelfrijdende auto’s of het uitvoeren van medische procedures. De mogelijkheden zijn dus eindeloos. 

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Neem geen overhaaste beslissingen en wees zorgvuldig

Al die nieuwe technologische ontwikkelingen anno 2023 zijn natuurlijk geweldig. De technologische trends zullen onze manier van werken fundamenteel veranderen. 

Naast bovengenoemde technologische ontwikkelingen gebeurt er ook veel op het gebied van big data, virtual reality en augmented reality.

Toch is een stukje terughoudendheid zeker geen overbodige luxe. Het verschilt namelijk nogal per branche of een bepaalde nieuwe technologie een absolute must is of dat je gerust nog even kunt wachten. 

Blijf daarom op de hoogte van technologische vooruitgang en probeer goed in kaart te brengen of een technologie al gemeengoed is in jouw markt. Ga ook na hoe de concurrentie ermee omgaat en onderzoek welke voordelen het biedt op zowel korte als lange termijn. 

Is jouw onderneming klaar om te investeren in een nieuwe technologie? Daar kan soms best een prijskaartje aan hangen. Deze transitie kun je natuurlijk ook (deels) met vreemd vermogen financieren

Onderneem razendsnel met Zakelijk Internet. Nu de eerste 9 maanden extra voordelig. Ontdek jouw aanbieding voor op je eenmanszaak of op kantoor.

Picture of Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
Steeds meer bedrijven maken gebruik van cloud computing. Werken in de cloud heeft voor jou als ondernemer bepaalde voordelen. Hier leggen we uit wat…
Sinds de coronatijd werken veel werknemers remote of hybride. Het is daarom essentieel voor jou als ondernemer om efficiënte en effectieve online…
i.s.m.
ChatGPT geeft ons toegang tot een ongekende technologische vooruitgang. De schaduwzijde van dit soort AI-tools is dat ze de weg openen voor nieuwe…
i.s.m.
Glasvezel biedt veel voordelen, juist ook voor kleine bedrijven en start-ups. We zetten de belangrijkste pluspunten voor je op een…
Oplichters kunnen jou of een van je medewerkers bellen, mailen vanaf een willekeurige nummer of e-mailadres. Bijvoorbeeld met het nummer van jouw bank….
i.s.m.
Verkoop is leuk. Iedere ondernemer is dol op goede verkoopcijfers. Alleen de administratie die daarbij komt kijken: de offertes, de facturering, het…