De voordelen van een auto van een zaak
Het hebben van een auto van de zaak brengt meerdere voordelen met zich mee. Een paar voorbeelden hiervan zijn:
Geen hoge aanschafkosten
Als werknemer hoef je geen forse investeringen te doen om in een auto van de zaak, ook wel leaseauto genoemd, te rijden. De werkgever betaalt de leasemaatschappij een maandelijks leasebedrag. Een werkgever kan hiervoor wel een bijdrage vragen.
Privégebruik auto
Als werknemer mag je de auto in de meeste gevallen ook privé gebruiken. Wat daarbij de voorwaarden zijn, kan per werkgever verschillen.
Rijden in een nieuwe auto
Als berijder heb je de mogelijkheid om een nieuwe auto uit te zoeken die volledig voldoet aan je wensen. Met je werkgever bespreek je vooraf een leasebudget af en daarvoor kan je bij een leasemaatschappij een auto uitzoeken. Wanneer je een auto hebt uitgezocht wordt de bestelling geplaatst en kan je vaak binnen een paar maanden genieten van je nieuwe auto.
In veel gevallen is er voor de berijder een voorloopauto beschikbaar om de tijd te overbruggen. Door zo’n voorloopauto kan je vaak al binnen 24 uur na ondertekenen van het leasecontract rijden.
Geen onverwachte kosten
Met een auto van de zaak weet je precies wat je maandelijks betaald. Zo betaalt de werkgever de verzekeringskosten, wegenbelasting en brandstofkosten. Dit bespaart je als werknemer maandelijks veel geld. Helemaal wanneer je veel kilometers maakt en dus veel geld aan brandstofkosten kwijt bent.
De nadelen van een auto van de zaak
Behalve voordelen heeft een auto van de zaak ook nadelen. Enkele voorbeelden zijn:
Bijtelling
Het hebben van een leaseauto wordt door de fiscus gezien als een verkapte vorm van loon. Daarom is er bijtelling in het leven geroepen. Als werknemer wordt er bijtelling berekend over je salaris waardoor je netto minder overhoudt. Hoe hoog de bijtelling is, hangt onder andere af van de uitstoot en waarde van de auto.
Auto inleveren na beëindiging contract
Het hebben van een leaseauto is een luxe, maar wanneer je jouw contract bij je werkgever opzegt, moet je de leaseauto ook weer inleveren. Dit kan ook impact hebben op je privé wanneer je afhankelijk bent van een auto.
Ook voor de werkgever kan dit een strop zijn. Wanneer een nieuwe werknemer start en voor diegene wordt een leaseauto besteld, maar hij of zij beslist om vroegtijdig te stoppen blijft de werkgever vaak zitten met een leasecontract. Er zitten vaak hoge boetes op het eerder inleveren van een leaseauto. Daarom kiezen werkgevers vaak eerst voor een shortlease contract. Een shortlease contract is een flexibel contract voor de middellange termijn met als voordeel dat een shortlease auto zonder hoge boeteclausules eerder ingeleverd kan worden.
Tot slot
Een auto van de zaak heeft zijn voor- en nadelen. Begin je net bij een nieuwe werkgever, is het raadzaam om eerst een zakelijk shortlease contract af te sluiten in plaats van een vast leasecontract. Met een shortlease auto kan je vaak binnen 24 uur rijden en kan je weer inleveren zonder hoge boetes.