Je bedrijf verkopen kan om verschillende redenen zijn. Het kan zijn dat je vanwege je leeftijd wilt stoppen met werken. Het kan ook dat het bedrijf het niet goed doet en dat een investeerder er geld in wil steken om het bedrijf weer winstgevend te maken. Het kan ook dat je je bedrijf wilt overdragen aan een volgende generatie. Door de overname goed te regelen kun je op het moment dat het eigendom overgaat naar de nieuwe eigenaar de zaak met een gerust hart achterlaten.
De financiële kant van de overname
Bij een bedrijfsovername is meestal geld betrokken. Zelfs als je het bedrijf aan je zoon of dochter overdraagt. De overname kandidaat kan de bedrijfsovername financieren door hiervoor een lening aan te gaan. Hij of zij betaalt niet alleen voor het kantoor en de inventaris maar doorgaans ook voor de goodwill. Een goedlopend bedrijf overnemen is immers een ‘gespreid bedje’. De nieuwe eigenaar hoeft niet veel meer te doen dan doorgaan waar de vorige is gestopt. Dat is een heel ander verhaal dan een bedrijf van de grond af opbouwen. Het is dus logisch dat een nieuwe eigenaar betaalt voor de goede naam van de voorganger. Soms wordt die zelfs voortgezet omdat het een begrip is in de omgeving. Zo kan het dus heel goed zijn dat garagebedrijf Jansen wordt gerund door mevrouw De Boer, maar zij heeft bij de overname van het bedrijf ook de naam mogen behouden.
Haken en ogen aan een bedrijfsovername
Aan een bedrijfsovername zitten vaak meer haken en ogen dan je in eerste instantie denkt. Daarom is het verstandig om hiervoor een professional in te schakelen. Je kunt advies vragen bij Taurus Corporate Finance. Zij kunnen ook helpen bij het regelen van een lening om het bedrijf te kunnen overnemen. Door een ervaren bedrijf de overname te laten begeleiden worden er geen belangrijke zaken over het hoofd gezien. De overname kan op die manier soepel en vlot verlopen. Neem er desondanks de tijd voor. Het is heel normaal dat met een bedrijfsovername enkele maanden zijn gemoeid. Als je als buitenstaander een bedrijf overneemt, is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat de boeken worden doorgenomen. Je wilt immers niet voor onaangename verrassingen komen te staan als nieuwe eigenaar. Zijn er schulden of andere verplichtingen dan moet daar duidelijkheid over zijn.
Is de overname kandidaat betrouwbaar?
Niet alleen als toekomstige eigenaar, maar ook als huidige eigenaar van het bedrijf wil je zeker weten dat de overname goed gaat. Dus ook als je de eigenaar bent is het belangrijk te onderzoeken of degene die jouw bedrijf wil overnemen kredietwaardig is. Daarnaast moet deze persoon voldoende kennis hebben om het bedrijf te kunnen voortzetten. Ook daarbij kan een deskundige je adviseren. Zo weet je zeker dat je je bedrijf in goede handen achterlaat.