Waarschijnlijk heb je wel eens van payroll, payrollen of payrolling gehoord. Weet je niet goed wat payroll is en waarom je voor payrollen zou kiezen? In deze blog krijg je antwoord op deze vragen en een lijst met concrete taken dat een payrollorganisatie voor jou als werkgever doet.

Inhoudsopgave

Wat is payroll?

Payroll is de benaming voor het uit handen geven van het juridisch werkgeverschap en de daarbij behorende salarisadministratie van medewerkers. Waar een werkgever een werknemer in het geval van een dienstverband op de eigen loonlijst zet, geeft hij dat bij payrolling uit handen aan een payrollorganisatie. De payroller draagt onder andere zorg voor de loonadministratie, verzuimbegeleiding en juridische vraagstukken. Daarbij draagt de payrollpartij de risico’s bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Een werkgever blijft verantwoordelijk voor het werven, selecteren en de dagelijkse aansturing van de werknemer. 

Waarom payroll?

Er zijn verschillende motieven om te kiezen voor payroll, maar kostenbesparing, flexibiliteit en risicobeheersing zijn veelgehoorde redenen. Werkgevers in sectoren waar veel oproepkrachten werken, profiteren direct van een kostenbesparing bij het uitbesteden van het werkgeverschap aan een payrollonderneming. 

Bij grotere organisaties geven met name een combinatie van motieven de doorslag om te kiezen voor payrollen. Te denken valt aan het vergroten van de flexibiliteit en kostenreductie door overname van uitzendkrachten.

Deze taken neemt een payroller over:

Een payrollbedrijf regelt alles omtrent je personeel en met betrekking tot je personeel- en salarisadministratie. Meer dan bijvoorbeeld een boekhouder of salarisadministrateur. Zoals beschreven wordt de payrollorganisatie de juridisch werkgever en neemt daarbij de personeels- en salarisadministratie van jou over. Concreet neemt een goede payrollorganisatie ten minste onderstaande taken over:

  • Opstellen en tekenen van arbeidscontracten. Het payrollbedrijf biedt medewerkers een arbeidsovereenkomst aan met daarin goede arbeidsvoorwaarden, onder andere een goed pensioen.
  • Verlengen van contracten.
  • Tijdig uitbetalen van het salaris. 
  • Premies en loonbelasting afdragen volgens de laatste wet- en regelgeving. De payroller zorgt ervoor dat de afdrachten iedere periode netjes worden gedaan. 
  • Loonkosten voorfinancieren. Verzorgen van jouw salarisadministratie en correct en snel uitbetalen zijn de basis. Daarnaast financiert een betrouwbare partij de loonuitbetaling voor, zodat medewerkers gegarandeerd uitbetaald krijgen. Ook wanneer klanten jou een keer (te) laat betalen.
  • Loonstroken verstrekken.
  • Ziek- en betermeldingen verwerken. Daarbij heeft een goede payroller een Iin-house verzuimafdeling met opgeleide specialisten die het welzijn van jouw medewerkers en een spoedige re-integratie centraal stellen. 
  • Registratie van de gewerkte uren. Als ondernemer geef je iedere periode de gewerkte uren van de medewerker door. Die worden verwerkt door het payrollbedrijf en hier ontvangt de medewerker een salarisstrook van en jij de factuur.
  • Versturen van jaaropgaves.
  • Ondersteuning bij juridische vraagstukken. Een goede payrollpartij heeft een in-house juridische afdeling. Bij juridische vraagstukken kunnen zij snel schakelen en jou van het beste advies voorzien.
  • Verlofregistratie.
  • Afhandeling einde dienstverband.
  • Verzuimbegeleiding en re-integratie en contact met Arbodienst en UWV.
  • Up-to-date blijven CAO’s en wetswijzigingen.

Zoals je ziet neemt een goede payroller een hoop werk en administratie uit handen. Zorg er wel voor dat je in zee gaat met een betrouwbare partij. Eéntje die aan alle certificeringen voldoet en een G-rekening heeft. Een goed voorbeeld van een betrouwbare partij is payroll select. Zij bestaan al meer dan 20 jaar en beschikken over alle certificeringen, een in-house juridische én verzuimafdeling. Voor meer informatie neem je vrijblijvend contact met ze op. 

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Je bedrijf beschermen en verdedigen doe je dagelijks op allerlei verschillende manieren. Je doet ramen en deuren op slot wanneer je weggaat, zorgt dat…
Elke horecaondernemer weet dat de capaciteit van de keuken begrensd wordt door de apparatuur. Het gebeurt immers regelmatig dat je personeel stilstaat,…
SEO. We kunnen niet meer zonder. In deze steeds veranderende wereld is het des te belangrijker om op te vallen tussen de ontelbare websites die er…
Met de opkomst van moderne innovaties en geavanceerde druktechnieken wordt het maken van wanddecoratie naar een nieuw niveau getild. De moderne…
Verzenden kan stressvol zijn vooral als je niet weet welk type pakketje geschikt is voor je goederen. Verpakking moet goed gekozen worden zodat het…
Een effectief voorraadbeheer is cruciaal voor het succes van een onderneming. Een goed georganiseerd voorraadsysteem zorgt voor meer operationele…