Bij de meeste bedrijven is mei de maand van het vakantiegeld. Voor werknemers een moment om naar uit te kijken, maar wat betekent het voor jou als ondernemer? In dit artikel duiken we in de wereld van vakantiegeld: de regels, de bedragen, de uitzonderingen. Ontdek hoe je als werkgever goed omgaat met deze jaarlijkse uitgave.

Inhoudsopgave

Wat is vakantiegeld precies?

Vakantiegeld is een extra beloning bovenop het normale salaris. De officiële term hiervoor is vakantiebijslag. Als ondernemer ben je in principe verplicht dit uit te keren. Maar let op: een cao kan specifieke regels bevatten, waaronder de mogelijkheid dat er geen recht op vakantiegeld is. En met werknemers die meer dan drie keer het minimumloon verdienen, kun je als werkgever schriftelijk overeenkomen dat zij geen vakantiegeld of een lager bedrag ontvangen.

Waarom krijgen werknemers vakantiegeld?

Het idee achter vakantiegeld is eenvoudig: een financieel extraatje voor de vakantie. Echter, werknemers bepalen zelf wat ze ermee doen. Velen zetten het opzij als spaargeld of gebruiken het voor een grote uitgave.

Hoeveel vakantiegeld ben je verplicht uit te betalen?

Wettelijk is vastgesteld dat vakantiegeld minimaal 8 procent van het bruto jaarsalaris moet zijn. De berekening van de vakantietoeslag baseert zich op het loon dat in het voorgaande jaar is verdiend, inclusief:

  • Overwerk
  • Prestatietoeslagen
  • Beloningen voor onregelmatige uren
  • Uitbetaalde vakantiedagen


Onkostenvergoedingen, eindejaarsuitkeringen en winstuitkeringen worden niet meegerekend in de berekening van het vakantiegeld.

Wanneer moet je vakantiegeld uitbetalen?

Je bent verplicht elk jaar vakantiegeld uit te betalen, doorgaans in mei. Uiterlijk in juni moet het op de rekening van je medewerkers staan, waarbij de meeste bedrijven voor mei kiezen. Aan het einde van een dienstverband is vaak nog vakantiegeld verschuldigd. Dit neem je als werkgever op in de laatste afrekening, ook bij ontslag.

Vooruitbetalen of uitstellen? Dit vereist expliciete toestemming van de werknemer – net als bij een vervroegde uitbetaling. Zorg ervoor dat alles goed vastgelegd is om verwarring te voorkomen. Vergeet niet: te laat betalen kan leiden tot juridische stappen van de werknemer.

Vakantiegeld maandelijks betalen

Overweeg je het uitkeren van het vakantiegeld te spreiden door maandelijkse uitbetaling? Dit is toegestaan, zoals het duidelijk in het arbeidscontract staat vermeld. Dit kan ook prettig zijn voor werknemers, omdat ze zo door het jaar heen meer te besteden hebben. Jongeren met een bijbaan en uitzendkrachten ontvangen vaak elke maand hun vakantiegeld. 

Speciale situaties

Zieke werknemers

Ook tijdens ziekte bouwen medewerkers vakantiegeld op over het (eventueel lagere) loon dat je als werkgever doorbetaalt tijdens hun afwezigheid.

Nulurencontracten

Werknemers met een nulurencontract hebben eveneens recht op vakantiegeld, gebaseerd op de gewerkte uren.

Ontslag

Ontsla je een werknemer? Dan betaal je vakantiegeld over de periode dat deze in dienst was, uit te betalen met het laatste salaris.

Zzp’ers

Zzp’ers ontvangen geen vakantiegeld. Het is echter verstandig voor zelfstandigen om een eigen vakantiepotje aan te leggen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als ondernemer is het essentieel om vakantiegeld zorgvuldig te beheren en op tijd uit te betalen. Plan vooruit om financiële verrassingen te voorkomen en zorg voor duidelijke afspraken in arbeidscontracten. Door een goede voorbereiding zorg je voor tevreden werknemers en voorkom je juridische complicaties. Ervaar je financiële druk door de uitbetaling van vakantiegeld? Overweeg dan factoring om je cashflow gezond te houden.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Het kan gebeuren dat je wanneer je op kantoor druk aan het werk bent ineens het brandalarm hoort. Hoe reageer je hierop, en wat zijn de praktische…
In de hedendaagse markt is het creëren van een krachtig merk essentieel voor het succes van een bedrijf. Een sterk merk zorgt voor herkenning,…
In de moderne werkomgeving is het belang van ergonomie niet te onderschatten. Ergonomie gaat over het optimaliseren van de werkplek om de gezondheid,…
Pensioen is een zeer interessante secundaire arbeidsvoorwaarde waarmee je medewerkers aantrekt én binnenhoudt. Hoe sluit je zo’n pensioenregeling…
In dit artikel leggen we je uit hoe jij geld kunt besparen door over te stappen op led panelen in jouw bedrijf. Als ondernemer weet jij hoe belangrijk…
Ben je op zoek naar een verlichtingsoplossing die naast functioneel ook stijlvol is? Dan zijn downlights de perfecte keuze! Deze veelzijdige…