Categorieën

Natuurlijk, u wilt zo veel mogelijk verdienen. Maar u wilt uw diensten daarnaast ook zo concurrend mogelijk in de markt zetten. Een goed uurtarief bepalen is daarom essentieel om succesvol als zzp'er aan de slag te kunnen gaan. Met dit stappenplan bepaalt u uw perfecte uurtarief.

Inhoudsopgave

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Of je nu je volledige boekhouding uit handen wilt geven, je jaarcijfers wilt laten opmaken of je inkomstenbelasting aangifte wilt uitbesteden, een boekhouder biedt uitkomst. Ontdek direct je opties.

Stap 1: schat hoeveel uur u zou kunnen en willen werken.

Het is lastig een uurtarief te bepalen als u niet weet hoeveel uur u zich kunt inzetten. Begin dus met een schatting maken van hoeveel klanten u in een volle werkweek zou kunnen en willen bedienen en wat u redelijkerwijs aan klandizie kunt verwachten. Dit aantal hoeft u niet meteen te bereiken, maar ga uit van een redelijke schatting voor de langere termijn. Houd er rekening mee dat lang niet alle uren die u maakt, declarabel zijn. U bent ook tijd kwijt met nieuwe klanten leren kennen, administratie, vervoer, et cetera.

Stap 2: bereken uw kostprijs.

Welke kosten maakt u om uw werk uit te kunnen voeren? Wat moet u minimaal verdienen om rond te kunnen komen? Hoeveel uur bent u bereid te werken? Op basis van deze gegevens kunt u uw kostprijs berekenen. Deze kostprijs kunt u voor uzelf aanhouden als ondergrens.  Op www.berekenhet.nl kunt u aan de hand van uw specifieke situatie uitrekenen hoeveel bruto maandloon u overhoudt met elk uurtarief.

Het minimumuurloon is 8,57 euro bij een volledige werkweek. Bedenk dat u, in tegenstelling tot werknemers in vaste dienst, zelf verantwoordelijk bent voor verzekering tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid, vakantiegeld en de oudedagsreserve. U kunt daarom beter 12 euro aanhouden als absoluut minimum, mits u geen extra kosten hoeft te maken. Volgens de loonwijzer wordt dit tarief soms door zzp’ers in de  schoonmaakbranche gevraagd. Het is volgens dit overzicht het allerlaagste tarief dat door zelfstandigen wordt gerekend.

Stap 3: doe marktonderzoek.

“Benchmarken is een hele goede manier om te weten wat u per uur kunt vragen,” zegt Leo Kits, hoofd van de helpdesk van ZZP Nederland. “Kijk wat andere ondernemers vragen voor hun diensten, vooral in eigen regio.” Op freep.nl vindt u een hele verzameling zzp’ers met hun tarief. Neem daarbij zo veel mogelijk factoren mee. Welke ervaring hebben uw concurrenten, wat bieden zij voor een uur werk, zitten zij op een A- of B-locatie?

Kijk naar de prijzen van ondernemers die zo veel mogelijk vergelijkbaar zijn met u. En houd rekening met uw directe concurrentie, woont u in een stad met diverse vergelijkbare ondernemers of bent u de enige in de regio? In het eerste geval is het raadzaam om iets onder de prijzen van uw directe concurrenten te gaan zitten, in het tweede geval kunt u hetzelfde prijsniveau aanhouden. FNV Zelfstandigen heeft een gratis app voor iPhone en Android waarmee u makkelijk een uurtarief kunt berekenen. In deze app vindt u ook een minimum, maximum en gemiddeld uurtarief voor uw beroep.

Ter info: enkele voorbeelden van ZZP Nederland:

  • Een vrachtwagenchauffeur rijdt gemiddeld voor 28 euro per uur
  • Een verpleegkundige rekent een tarief van 29 euro per uur
  • Een tegelzetter vraagt gemiddeld een tarief van 32,50 euro per uur
  • Journalisten doen het gemiddeld voor 65 euro per uur
  • Een ICT-consultant kost per uur 75 euro
  • Een interim-manager vraagt gemiddeld 110 euro per uur
  • Een advocaat kost gemiddeld 250 euro per uur

​*Al deze bedragen zijn exclusief eventuele btw.

Stap 4: bedenk wat u zou willen (en kunnen) verdienen.

U weet nu wat u nodig hebt en wat u redelijkerwijs zou kunnen vragen. Maar neem even de tijd om stil te staan bij de vraag of u hiervoor ook wel aan de slag wílt. Geeft u een baan op waar u meer zou kunnen verdienen en die u meer zekerheid biedt? Bent u gewend aan een bepaald inkomensniveau? Heeft u het ervoor over om uw passie te volgen en ondernemer te zijn, en daarvoor eventueel inkomen in te leveren?

Als blijkt dat u tegen het uurtarief dat u op basis van de vorige stappen heeft bepaald, eigenlijk niet tevreden bent, kunt u uw uurtarief beter verhogen. Met goede marketing, actieve acquisitie en extra klantenservice kunt u dat doen. Als u uw klanten duidelijk kunt maken dat uw diensten meer waard zijn, staat het u volledig vrij om meer te vragen. U moet tevreden kunnen zijn met uw verdiensten.

Stap 5: onderhandel.

Bij niet elke klus hoeft u hetzelfde uurtarief te hanteren. Voor een klus van een paar uur vraagt u wellicht een hoger tarief dan voor een klus van een paar maanden. Ook kunt u meer vragen voor diensten waar u heel ervaren in bent, dan als u iets nieuws doet. Houd niet altijd hetzelfde tarief aan, maar ga in gesprek met de opdrachtgever en kijk wat er uitkomt.

Stap 6: herevalueer.

Door inflatie wordt ons geld ieder jaar iets minder waard. Tegelijkertijd neemt uw ervaring toe. Blijf niet hangen bij uw uurtarief, maar bekijk periodiek, minstens elk jaar, of u nog steeds een goede prijs hanteert. “Leg in uw contracten vast dat u uw uurloon elk jaar tenminste met de inflatie verhoogt,” zegt Kits. “Ook ervaring telt zwaar mee. U kunt op internet diverse tools vinden waarmee u op basis van uw ervaring, opleidingsniveau en leeftijd een goede uurprijs kunt berekenen. Blijf niet hangen bij een prijs, maar verhoog deze van tijd tot tijd.”

Dit kennisartikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.

Op zoek naar professionele hulp voor je boekhouding, jaarcijfers of belastingaangifte? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
Het kan soms lastig zijn het overzicht te behouden in een organisatie waarin veel mensen werken in verschillende rollen. Zie jij door de bomen het bos…
Een liquiditeitsbegroting is een belangrijk instrument voor elke ondernemer. Het biedt inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf en helpt…
i.s.m.
De boekhouding wordt vaak ten onrechte gezien als een noodzakelijk kwaad. Tijdrovend en ingewikkeld en alleen bedoeld voor de Belastingdienst. Ten…
i.s.m.
Een geordende boekhouding vormt de ruggengraat van een succesvolle onderneming. Het gaat verder dan alleen het bijhouden van cijfers; het is een…
In 2023 minder belasting betalen? Dan is december hét moment om in actie te komen. Met deze praktische tips kun je maximaal voordeel behalen. Of het…
Zwangere vrouwen die zzp’er zijn, hebben ook recht op zwangerschapsverlof. Het werkt wel wat anders dan verlof bij zwangere vrouwen in loondienst….