Categorieën

Je gaat aan de slag als ondernemer. Je bent niet alleen baas over je eigen agenda, maar ook over je eigen verdiensten. Waar eerst jouw werkgever besloot wat jij aan het einde van de maand op jouw rekening gestort kreeg, bepaal je nu zelf wat jij per uur kost. Hoe je zo’n uurtarief bepaalt, leggen we in dit artikel graag aan je uit.

Heb jij vragen over het opstarten van een bv of holding? Bekijk gratis de webinar en krijg direct antwoord op al je vragen.

 

Inhoudsopgave

Nadelen van een te hoog of te laag tarief

Het bepalen van een goed uurtarief is essentieel. Doe je dit niet dan loop je klanten mis. Bij een te hoog uurtarief schrik je klanten af en zullen zij kiezen voor de concurrent. Bij een te laag uurtarief ben je niet geloofwaardig en denken potentiële klanten dat je geen kwaliteit kunt leveren. Een passend en goed uurtarief is dus essentieel voor een succesvolle ondernemer.

Hier baseer je je uurtarief op

Het inkomen dat je nodig hebt

Het leven kost geld en iedereen heeft zijn eigen kosten en uitgavenpatroon. Kijk naar jouw kosten en bepaal wat je onderaan de streep over moet houden om alles te kunnen betalen. Je uurtarief moet, na aftrek van de kosten die je met jouw bedrijf maakt, voldoende zijn om rond te komen.   

De uurtarieven van concurrenten

Het is goed om bij het bepalen van je tarief te kijken naar het tarief van de concurrent. Wat vraagt die en waarom. Op deze manier zorg je ervoor dat je jouw tarief net iets aantrekkelijker kan maken voor een potentiële klant én dat je kan beargumenteren waarom het afnemen van jouw diensten die kosten met zich meebrengen.

Je onderscheidend vermogen

Als jij iets kan wat bijna niemand anders kan, dan kun je als specialist meer vragen dan iemand met heel veel concurrenten die allemaal hetzelfde kunnen. Denk hier dus van tevoren goed over na en laat dit meewegen bij het bepalen van jouw tarief.

Stappenplan uurtarief berekenen

Om tot een goed uurtarief te komen is het slim om een aantal stappen te doorlopen.

1. Wat zijn je zakelijke kosten?

Bedenk wat je zakelijke kosten zijn. Huur je bijvoorbeeld een bedrijfspand of heb je apparatuur waar afschrijvingskosten aan verbonden zitten? Maak je kosten voor het rijden van een zakelijk auto, heb je een verzekering of maak je administratiekosten? Tel deze kosten bij elkaar op zodat je een overzicht hebt van je totale zakelijke kosten in een jaar.

2. Wat wil je overhouden?

Bedenk hoeveel centjes je netto onderaan de streep wil overhouden om van te leven en om eventueel mee te sparen. Het is wel belangrijk dat je hierbij rekening houdt met kosten die later nog om de hoek komen kijken. Namelijk, de kosten voor de inkomstenbelasting en de bijdrage voor de zorgverzekering. Houd er rekening mee dat je zo’n 30% van je inkomen voor de inkomstenbelasting moet reserveren en 5,5% voor de bijdrage zorgverzekering.

3. Hoeveel omzet heb je nodig?

De omzet die je nodig hebt is de optelsom van het volgende: jouw zakelijke kosten, het netto bedrag dat je wil overhouden, de kosten voor de inkomstenbelasting en de kosten voor de bijdrage zorgverzekering.

4. Hoeveel uren ga je werken?

Dan is het tot slot belangrijk om te bedenken hoeveel uur je per jaar denk te gaan werken. Althans, beter gezegd, hoeveel uur je denkt te gaan factureren. Want, misschien werk je wel 100 uur aan jouw bedrijf, maar is slechts 50 uur daarvan betaald omdat je de overige uren onder andere bezig bent met het verder uitbouwen van jouw business door ideeën uit te werken.

Rekenvoorbeeld

We leggen bovenstaande uit aan de hand van een voorbeeld. Stel dat jouw zakelijke kosten €10.000 per jaar zijn. Je wilt netto €2.000 euro per maand overhouden. Dit is €24.000 per jaar. Je moet ook rekening houden met vakantiekosten dus je telt hier 8% bij op (€1.920). In totaal wil je dus €25.920 netto per jaar overhouden. Die €25.920 is 64,5%, want je reserveert nog 30%  (€12.056) voor de inkomstenbelasting en 5,5% (€2.210) voor de bijdrage zorgverzekering. Tel bovenstaande bedragen bij elkaar op: 10.000 + 25.920 + 12.056 + 2.210 = €50.186.

Stel dat je ervan uitgaat dat je vijf dagen per week werkt. Dertig dagen in het jaar werk je niet in verband met feestdagen en vakantie. Er blijven dan 230 dagen in het jaar over. Dit komt neer op 1.840 uren werk. Neem aan dat 60% (1.104) van de uren die je werkt te factureren zijn. Dan ziet de rekensom er als volgt uit: 50.186 / 1.104 = €45,46.

Dit betekent dat je per uur €45,46 exclusief btw moet vragen om te zorgen dat jij je kosten kunt dekken en in je privéleven het geld te besteden hebt wat je denkt nodig te hebben.

*Uiteraard kan het zijn dat er privéomstandigheden zijn waardoor je rekening moet houden met andere kosten of dat je recht hebt op allerlei aftrekposten en dat je kosten voor de inkomstenbelasting hierdoor lager liggen. Daar houden we in dit voorbeeld geen rekening mee.

Jouw uurtarief

Dus: ben jij een ondernemer en wil je zeker weten dat jij een goed uurtarief vraagt? Duik achter je notitieboekje of laptop, pak er een kop thee of koffie bij en maak de rekensom voor jezelf. Zo weet je zeker dat jij als ondernemer een uurtarief rekent dat je kunt verantwoorden naar je klant en waar jij jezelf goed van kunt betalen. Zo ben je op de juiste manier de baas over je eigen tijd en geld.

Gerelateerd lezen:

• Zo helpt een overbruggingsfinanciering jou met een zakelijke hypotheek
• Wil uw klant niet betalen? Dit kunt u eraan doen
• Wettelijke rente (niet-)handelstransacties
• Welke pensioenmogelijkheden zijn er?

Er komt veel kijken bij het oprichten van een bv. Tijdens dit gratis webinar krijg je antwoord op al je vragen, kijk wanneer het jou uitkomt!

Picture of Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Sturen op cijfers: 7 tips voor meer financieel succes Financieel succes is voor de meeste ondernemers niet alleen een doel, maar ook een noodzaak….
i.s.m.
Gefeliciteerd! Je hebt je eenmanszaak omgezet in een bv. Een slimme keuze als je onderneming groeit en meer winst gaat maken. Maar heb je ook bedacht…
i.s.m.
De boekhouding wordt vaak ten onrechte gezien als een noodzakelijk kwaad. Tijdrovend en ingewikkeld en alleen bedoeld voor de Belastingdienst. Ten…
Voor de meeste zakelijke documenten gelden wettelijke bewaartermijnen. Hoe lang moet je documenten in je archief houden of op je computer laten staan?…
Om een bedrijf te starten of te laten groeien, moet je investeren. Maar hoeveel geld heb je precies nodig? Dat is afhankelijk van meerdere factoren….
Je voert succesvol debiteurenbeheer als de debiteurenpost ten opzichte van je omzet zo laag mogelijk is. Met andere woorden, als de facturen op tijd en…