Thema's
Als zelfstandig ondernemer bepaal je zelf de waarde van je dienstverlening. Dat geeft  vrijheid, maar betekent ook verantwoordelijkheden. Het komt namelijk nog te vaak voor dat zelfstandigen te weinig voor hun werk vragen. Uit onderzoek van ikwordzzper.nl blijkt dat 43 procent van de zzp'ers een tarief rekent dat onvoldoende is om de kosten te dekken. Waarop baseer jij jouw beloning?

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Een professionele boekhouder biedt uitkomst. Door jouw administratie uit te besteden aan een boekhoudkantoor, zijn je cijfers altijd up-to-date en worden je aangifte correct en op tijd ingediend. Ontdek direct je opties.

Inhoudsopgave

Bij het bepalen van een goed en marktconform tarief moet je er rekening mee houden dat je zelf verantwoordelijk bent voor een aantal belangrijke voorzieningen.  Als zelfstandige heb je geen verzekering tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid of het wegvallen van opdrachtgevers. Ook spaar je niet automatisch voor je pensioen. Veel zelfstandigen rekenen zich daardoor maar al te gauw rijk…..
 

1. Benchmarken

Hoe bereken je dan wel een goed tarief? “Dat kan ik niet zeggen, dat bepaalt de markt”, zegt Leo Kits van de helpdesk van ZZP Nederland. “Op internet zijn genoeg mooie voorbeelden te vinden voor verschillende beroepen, maar het is heel lastig om exact te zeggen wat je wil verdienen. Wel kan je je tarief ‘benchmarken’, inkaderen. Je kunt jezelf afvragen: wat verdienen concurrenten? Hoe doen collega’s het? Ook zijn er diverse websites die uurtarieven monitoren. Zorg voor voldoende vergelijkingsmateriaal.”

In een concurrerende markt is het lastig om harde eisen te stellen wat betreft je loon. “Voor sommige beroepen staat de markt behoorlijk onder druk. Dat is vaak de oorzaak ervan dat zelfstandigen minder geld vragen voor hun diensten. De bouw is een goed voorbeeld. Door de lage tarieven moeten ondernemers een moeilijke afweging maken. Ofwel ze besluiten ‘voor dit bedrag doe ik het niet’ of ze kiezen toch voor zekerheid en gaan onder de kostprijs werken.”

 

2. 5 waardefactoren

Je waarde staat dus niet vast, maar wordt bepaald door de markt:
vraag en aanbod. Wel kun je je waarde inschatten op basis van
  • specialisatie,
  • locatie,
  • vaardigheid,
  • ervaring,
  • bekendheid of autoriteit. 

Vijf factoren die een goede indicatie vormen voor je tarief.

3. Onderhandelen?

Misschien zijn er mogelijkheden om te onderhandelen over je tarief. Niet elke klus levert
automatisch hetzelfde uurtarief op. Een korte klus mag relatief best meer kosten dan een opdracht van een paar maanden. Heb je bijvoorbeeld veel ervaring op het gebied van bepaalde dienstverlening? Ook dan kan je meer vragen. Ga vooral in gesprek met de opdrachtgever en bekijk wat de mogelijkheden zijn.
 
Voorbeelden ZZP Nederland van gemiddelde uurtarieven (excl. btw)  diverse beroepen:
  • Een vrachtwagenchauffeur rijdt voor gemiddeld 28 euro per uur
  • Een tegelzetter werkt voor een gemiddeld tarief van 32,50 euro per uur
  • Een interim-manager vraagt gemiddeld € 110,- per uur
  • Een ICT consultant kost per uur 75 euro per uur
  • Een verpleegkundige rekent een tarief van 29 euro per uur
  • Journalisten werken gemiddeld voor 65,- per uur
  • Een advocaat kost 250 euro per uur

4. Tips!

App Zelfstandigen Tarief – FNV Zelfstandigen heeft voor zzp’ers de gratis app Zelfstandigen Tarief ontwikkeld. Deze maakt het mogelijk om snel een adequaat tarief te berekenen door alle kosten van de onderneming inzichtelijk te maken. Die worden vervolgens vertaald naar een eerlijk, kostendekkend tarief voor een duurzame onderneming.

Verhoog je waarde. Bijvoorbeeld door een (extra) vakopleiding te volgen, een certificaat te behalen. Uit de resultaten van het
ondernemerspanel onderzoek van de KvK blijkt bijvoorbeeld dat veel ondernemers hun waarde willen vergroten in bestaande markten.
 

Lees ook:

Op zoek naar professionele hulp voor je administratie en boekhouding? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
Om een bedrijf te starten of te laten groeien, moet je investeren. Maar hoeveel geld heb je precies nodig? Dat is afhankelijk van meerdere factoren….
i.s.m.
Als ondernemer sta je voor diverse keuzes als het gaat om het uitbesteden van je boekhouding. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke…
De jaarrekening is onderdeel van je jaarverslag. In welke gevallen moet je een jaarrekening opstellen? En hoe doe je dat? Bekijk de eisen en regels…
Twijfel je over de financiële haalbaarheid van je nieuwe bedrijf of project? Stel dan een exploitatiebegroting op. Die helpt je bij het in kaart…
Een liquiditeitsbegroting is een belangrijk instrument voor elke ondernemer. Het biedt inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf en helpt…
Het urencriterium is de sleutel tot veel fiscale voordelen die als ondernemer hebt. Begrijp jij de fijne kneepjes van deze regeling? In dit artikel…