Welk uurtarief kan ik vragen als zzp'er? Niet alleen starters, maar ook ervaren zzp'ers worstelen met deze vraag. Wij laten zien hoe je stap voor stap tot een goed uurtarief komt.

Inhoudsopgave

Heb jij vragen over het opstarten van een bv of holding? Schrijf je nu in voor de live webinar op 22 april of 3 mei en krijg direct antwoord op al je vragen. Slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar!

 

Je uurtarief zzp bepalen

Als je gaat samenwerken met een potentiële nieuwe opdrachtgever, komt bijna altijd deze vraag naar voren: wat is jouw uurtarief? Nu kun je een willekeurig getal roepen dat op dat moment in je opkomt. Maar het is beter om ervoor te gaan zitten en een passend uurtarief te berekenen voor een opdracht. Dat is helemaal niet moeilijk. We laten zien hoe het werkt.

Hoe is een uurtarief opgebouwd?

Voordat je je uurtarief berekent, is het goed te beseffen dat er verschillende factoren zijn die invloed hebben op je uurtarief. Denk bijvoorbeeld aan:

Je streefinkomen. Om maandelijks te kunnen leven, heb je een bepaald bedrag nodig. Maar je hebt ook kosten, bijvoorbeeld verzekeringen, een bedrijfsruimte etc. Je uurtarief moet voldoende zijn om je totale kosten te dekken en in je levensonderhoud te voorzien.

Het uurtarief van collega’s. Het is prettig als je uurtarief marktconform is: je wilt voorkomen dat je een veel hoger uurtarief hebt óf een stuk goedkoper bent dan collega-ondernemers in hetzelfde vakgebied. Het gemiddelde uurtarief is beter.

Je onderscheidend vermogen. Je hebt bepaalde skills ontwikkeld, ervaring opgedaan en je gespecialiseerd. Deze ervaring vertegenwoordigt een bepaalde waarde, die je mag doorberekenen in je uurtarief.

Gemiddelde tarief per branche 2023

Een aantal voorbeelden van uurtarieven 2023 per branche afkomstig uit de loonwijzer:

 • Organisatieadviseur: €85-€250
 • Accountant: €50-€150
 • Public Relations: €50-€110
 • Journalist: €50-€90
 • Psycholoog: €40-€140
 • Meubelmaker: €35-€80
 • Monteur: €30-€50
 • Thuiszorgmedewerker: €25-€50


Stappenplan uurtarief berekenen

Je uurtarief als zzp’er komt dus als het goed is niet zomaar uit de lucht vallen. Volg de volgende stappen en kom redelijk eenvoudig tot een passend tarief.

Stap 1: Bereken je kosten

Je hebt elke maand kosten. Daarbij denk je misschien direct aan de huur van je bedrijfspand, je zakelijke telefoonabonnement of zakelijke autokosten. Maar probeer echt alle zakelijke kosten in kaart te brengen: van verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid tot afschrijvingen. En je moet ook een pensioen regelen; ook dat kost geld. Tel al deze kosten op.

Stap 2. Belastingen en bijdrage zorgverzekering

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting betaal je belasting. Ook dat moet je verrekenen in je uurtarief. De Belastingdienst geeft aan dat het veilig is om een ongeveer ⅓ van je inkomen te reserveren voor belastingen. Natuurlijk kan het zijn dat je in aanmerking komt voor ondernemersaftrek en daardoor belastingkorting krijgt. We gaan uit van gemiddeld 30% IB. Daarnaast is het verstandig om zo’n 5,5% apart te zetten voor de bijdrage Zvw.

Stap 3: Bepaal hoeveel leefgeld je nodig hebt

Wat heb je nodig om maandelijks rond te komen? Wat zijn je privé-uitgaven? En hoeveel wil je per maand kunnen sparen? Vergeet niet om alvast aan de vakantie te denken. Iemand in loondienst bouwt 8% vakantiegeld op per maand, dus je kunt dat percentage toevoegen aan je maandelijkse streefbedrag. Als je dat bedrag in je uurtarief verwerkt, kun je onbezorgd op vakantie.

Stap 4: Werkuren

Het is ook goed om te kijken hoeveel uren je kunt gaan besteden aan je onderneming. Bij een fulltime werkweek gaat men uit van 260 werkdagen, exclusief vakantiedagen. Bij 30 vakantiedagen kom je op 230 werkuren per jaar, oftewel 1840 uur in het geval van een fulltime zzp’er.

Stap 5: Aantal declarabele uren

Deze stap is belangrijk, want ervaren zzp’ers weten: niet alle werkuren zijn declarabel. Je moet ook tijd stoppen in dingen als administratie, boekhouden, offertes maken enzovoort. De meeste ondernemers gaan ervan uit dat ongeveer 60% van de werkuren ook echt declarabele uren zijn. Uit die uren moet dus de omzet komen. Die uren zijn cruciaal voor het bepalen van het uurloon.

Stap 6: Kijk naar de branche

Je kunt puur kijken naar je beoogde omzet om te kunnen leven. Maar het kan zijn dat je dan op een uurtarief komt dat lager ligt dan gebruikelijk in de branche. Het is dus ook goed om onderzoek te doen naar de vraag: wat is het gemiddelde uurtarief van een zzp’er in mijn vakgebied? Afhankelijk van wat je nodig hebt en van je ervaring, kun je kiezen voor een gemiddeld uurtarief of juist iets hoger of lager.

Stap 7: Bereken je uurtarief elk jaar opnieuw

Elk jaar veranderen kosten en omstandigheden: bijvoorbeeld de kosten van levensonderhoud kunnen toenemen. Misschien heb je investeringen gedaan om je werk beter uit te kunnen voeren. Of je hebt een extra opleiding gedaan en bent gegroeid in ervaring.

Wees niet bang om dan meer te vragen dan het gemiddeld uurtarief. Het kan ook zijn dat het gemiddelde uurtarief veranderd is. Dat zijn allemaal factoren die invloed hebben op je uurtarief. Vandaar: vergeet niet om jaarlijks je uurtarief opnieuw te berekenen!

Rekenvoorbeeld uurtarief

Op basis van het stappenplan geven we je een rekenvoorbeeld dat een zzp’er kan maken voor het bepalen van zijn uurtarief (globale berekening):

 • Zakelijke kosten: € 900 per maand = € 10.800 per jaar
 • Benodigd leefgeld (incl. vakantiegeld): € 2.500 per maand = € 30.000 per jaar
 • Reservering IB en Zvw pm 36% = € 16.875
 • Declarabele uren 60% (fulltime arbeid) = 1104 uren
 • Uurtarief: € 30.000 + € 16.875 + 10.800 = 57.675 : 1104 uren = € 52,24 per uur.

Hoger uurtarief berekenen dan collega zzp’ers

Kijk ook ieder jaar naar je onderscheidend vermogen en je senioriteit.
Zijn er weinig concurrenten die kunnen wat jij kan? Dan kun je een hoger uurtarief vragen dan wanneer je de zoveelste bent met dezelfde activiteit.

Wat is het uurtarief voor een zzp’er?

Een marktonderzoek wijst uit dat zzp’ers in hetzelfde vakgebied gemiddelde uurtarieven hebben van tussen de € 45 en € 65. De zzp’er in ons rekenmodel heeft de nodige ervaring en besluit daarom te kiezen voor een uurtarief van € 60,-. Iets hoger dan het gemiddeld uurtarief en hoog genoeg om al zijn kosten te kunnen betalen. Omdat hij nu bij opdrachtgevers werkt voor een uurtarief van € 55,- gaat hij om een hoger uurtarief vragen.

Tip voor starters

Als startende ondernemer kun je geneigd zijn om te gaan voor een laag tarief. Maar wees daar voorzichtig mee, ook al wil je graag opdrachtgevers vinden. Het zal namelijk niet makkelijk zijn om je uurtarief na een tijdje ineens te verhogen. Ook voor een startende zzp’er geldt: ga ervoor zitten om tot een passend uurtarief te komen. 

Duidelijke afspraken over het uurtarief

Als je eenmaal een uurtarief hebt vastgesteld dat voor jou goed onderbouwd is, is het belangrijk de afspraken duidelijk te communiceren met je opdrachtgevers. Bijvoorbeeld door het duidelijk te vermelden in de offerte of het werkvoorstel.

Sommige zzp’ers kiezen voor een variabel uurtarief: bij kortere of spoedklussen een hoger tarief en bij langere klussen een kortingstarief. Zorg ervoor dat je duidelijkheid schept over je uurtarief, dan kom je achteraf niet voor verrassingen te staan!

Prijs per opdracht

Zelfstandigen die een opdracht aannemen en een prijs voor de hele klus afspreken, lijken minder te maken te hebben met het uurtarief. Maar ook dan is het goed een uurtarief te hebben. Misschien communiceer je niet direct met de opdrachtgever hoe de uurtarieven bepaald zijn, maar als je een offerte maakt, zul je toch de werkuren moeten meenemen in de opgave. Bereken dus altijd je uurloon, ook als je een prijs per opdracht in rekening brengt.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Veelgestelde vragen

Hoe bepaal je als zzp’er je uurtarief?

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het bepalen van een uurtarief als zzp’er. Zoals de kosten van je bedrijfsvoering en het salaris dat je acceptabel vindt. Kijk ook naar het uurtarief van andere zzp’ers in jouw branche en pas je tarief hierop aan. Het is aan te raden om een balans te vinden tussen deze factoren en een uurtarief te kiezen dat reëel is voor jou en je klanten.

Hoe communiceer je met je opdrachtgevers over je uurtarief?

Vertel je opdrachtgevers duidelijk en eerlijk wat je uurtarief is en waarom je dat tarief hanteert. Laat hen weten hoe je tarief is opgebouwd en welke kosten ermee gedekt worden. Maak duidelijke afspraken en communiceer proactief. Als je merkt dat een opdracht langer gaat duren dan verwacht of als er extra werkzaamheden bijkomen, communiceer dit dan zo snel mogelijk met je opdrachtgever.

Wat is een goed uurtarief voor een startende ondernemer?

Het bepalen van een goed uurtarief als startende ondernemer is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de branche waarin je actief bent, de locatie waar je gevestigd bent, de ervaring die je hebt opgedaan en de waarde die je aanbrengt voor je klanten.

Wat verandert er in 2023 voor zzp’ers?

Als je aan het urencriterium voldoet, heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Dat bedrag mag je aftrekken van je winst uit onderneming. Hierdoor betaal je minder belasting. Sinds 2020 wordt de hoogte van de zelfstandigenaftrek in stappen beperkt. De zelfstandigenaftrek komt in 2023 uit op € 5.030. Dat was € 6.310 in 2022. 

Wat is het gemiddelde uurloon voor zzp’ers?

Het gemiddelde uurloon hangt af van de branche waarin je werkzaam bent en je onderscheidend vermogen.

Er komt veel kijken bij het oprichten van een bv. Tijdens de live webinars op 22 april of 3 mei krijg jij de kans om al je vragen te stellen. Wacht niet te lang en schrijf nu in!

Picture of Peter Westhof

Peter Westhof

Ik schrijf als journalist veel over ondernemerszaken en voor De Zaak specifiek over energie voor ondernemers. Ook heb ik veel ondernemers geïnterviewd. Ondernemers willen vooral graag ondernemen, zo heb ik gemerkt. Het is buitengewoon handig en waardevol voor hen als een site als De Zaak op een begrijpelijke manier bepaalde ingewikkelde onderwerpen uitlegt. Daar draag ik graag aan bij.
Lees ook…
Twijfel je over de financiële haalbaarheid van je nieuwe bedrijf of project? Stel dan een exploitatiebegroting op. Die helpt je bij het in kaart…
Veel zzp’ers houden zelf hun administratie bij en sturen zelf hun facturen aan klanten en opdrachtgevers. Een factuur moet voldoen aan wettelijke…
Wat is een service level agreement (sla)? En waarom is het belangrijk voor ondernemers? Wil je als ondernemer de kwaliteit van je dienstverlening…
Hoe gezond is je financiële huishouding? En hoe winstgevend is je onderneming? De rentabiliteit is een belangrijke ratio voor het succes van je…
Zwangere vrouwen die zzp’er zijn, hebben ook recht op zwangerschapsverlof. Het werkt wel wat anders dan verlof bij zwangere vrouwen in loondienst….
Een resultatenrekening, ook wel winst- en verliesrekening, exploitatierekening of staat van baten en lasten genoemd, is een vast onderdeel van het…