Voor de meeste zakelijke documenten gelden wettelijke bewaartermijnen. Hoe lang moet je documenten in je archief houden of op je computer laten staan? En hoe zit het met e-mail?

Inhoudsopgave

Wat moet je bewaren?

Elk bedrijf is wettelijk verplicht om een administratie bij te houden. Dat betekent in de praktijk dat je alle gegevens over je onderneming moet bewaren. Naast ontvangen en verzonden facturen gaat het dan onder meer om:

  • de kasadministratie (ook kladaantekeningen) en kassabonnen
  • financiële aantekeningen, zoals het inkoop- en verkoopboek
  • tussentijds gemaakte controleberekeningen
  • bankafschriften
  • contracten, overeenkomsten en andere afspraken
  • agenda’s en afsprakenboeken
  • correspondentie
  • software en databestanden

Last van lange betaaltermijnen? Toe aan meer werkkapitaal? Ontdek het gemak van factuurovername en ontvang binnen 24 uur je geld op je rekening.


Ook digitale gegevens bewaren
Zowel de gegevens op papier als de digitale gegevens horen bij je administratie. Daarbij kan het bijvoorbeeld ook gaan om de zakelijke agenda die je bijhoudt op je mobiele telefoon.
 

Aandachtspunten bij zakelijke documenten

Let goed op bij het bewaren van facturen, het maken van back-ups en het bewaren van zakelijke e-mails. Waar moet je op letten?

Facturen

Vooral met (elektronische) facturen moet je zorgvuldig omgaan. Zo is elke ondernemer voor de omzetbelasting wettelijk verplicht om alle kopieën van facturen te bewaren. Daarbij gaat het zowel om de verzonden als de ontvangen facturen.
 
Deze facturen moeten voldoen aan de wettelijke eisen. Naast dat ze de wettelijk verplichte gegevens moeten bevatten, is het belangrijk dat ze authentiek, integer (onveranderd) en leesbaar zijn.
 

Last van lange betaaltermijnen? Toe aan meer werkkapitaal? Ontdek het gemak van factuurovername en ontvang binnen 24 uur je geld op je rekening.

Bij een elektronische factuur geldt bovendien dat de ontvanger akkoord moet zijn met het ontvangen van zo’n factuur. Ook moet deze altijd leesbaar te maken zijn. Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat je de juiste software nodig hebt.
 

Tip: Bewaar facturen altijd in de vorm waarin je ze hebt ontvangen. Je moet een elektronische factuur dus bewaren als bestand. Uiteraard kun je zo’n factuur voor eigen doeleinden printen, maar het oorspronkelijke bestand moet wel blijven bestaan.

Back-ups

Je mag bestanden met zakelijke documenten op elke door jou gewenste plaats bewaren, zolang de inspecteur van Belastingen er desgewenst binnen redelijke termijn over kan beschikken.
 
Een online factuurprogramma vormt dus geen enkel probleem. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een back-upservice in het buitenland voor je facturen (en overige documenten), dan vormt dat geen enkel bezwaar.
 
Overigens mag de inspecteur van Belastingen aangeven in welke vorm hij je factuurgegevens wil ontvangen. Dat kan dus ook een elektronische kopie zijn.
 

E-mails

E-mails (zowel interne als externe) die betrekking hebben op je bedrijfsvoering, horen net zo goed bij je administratie.
 

Overzicht van bewaartermijnen

Maar hoe lang moet je de gegevens over je onderneming bewaren? De Belastingdienst gaat in de regel uit van de volgende bewaartermijnen:

Soort document
Bewaartermijn
Gegevens van onroerende zaken en rechten op onroerende zaken.
10 jaar
Basisgegevens als het grootboek, de debiteuren- en crediteurenadministratie, voorraadadministratie, in- en verkoopadministratie en loonadministratie.
7 jaar
E-mails die betrekking hebben op de bedrijfsvoering.
7 jaar
Overige gegevens: loonbelastingverklaringen of formulieren met de gegevens voor de loonheffingen, kopieën van het identiteitsbewijs en kopieën van beschikkingen of verklaringen die je van je werknemer hebt gekregen.
5 jaar

Langere bewaartermijn

Een langere bewaartermijn geldt voor bedrijven die elektronische diensten, radio- en televisieomroepdiensten en telecommunicatiediensten leveren. Zij moeten hun administratie 10 jaar bewaren.
 

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

 

Kortere bewaartermijn

Op grond van beleid kan de belastinginspecteur soms afspraken maken over een kortere bewaartermijn. Dit geldt ook voor de vorm en het detailniveau waarop de gegevens moeten worden bewaard.

Ben je het zat om zelf achter je facturen aan te zitten? Wil je zeker zijn dat je factuur gegarandeerd én snel betaald wordt? Ontdek hoe jij aan de slag kan met factuurovername >

 
Logo Voldaan

Voldaan, partner van De Zaak

Voldaan is een bankonafhankelijke factormaatschappij. De werkwijze van Voldaan maakt factoring snel & eenvoudig. Met de app verkoop je gemakkelijk jouw factur(en) én binnen 24 uur staat het geld bij jou op de rekening. De factuur nemen wij 100% over en regelen het debiteurenbeheer, zo eenvoudig kan het zijn! Wij werken met een vast tarief voor de overname van jouw factuur, daarmee is de factuur verzekerd en ben jij niet meer aansprakelijk na de verkoop.

Bekijk alle artikelen van Voldaan>

Lees ook…
“Ik ben het niet eens met een factuur. Moet ik hem dan toch betalen?” Onze adviseurs krijgen deze vraag vaak voorgelegd. Dit is hun…
Goed nieuws voor onder andere start-ups en scale-ups: de regeling voor aandelenopties wordt per 1 januari versoepeld. Wat verandert er precies en hoe…
Je telefoon is voor jou als ondernemer waarschijnlijk onmisbaar. Maar hoe zit het met de kosten van zakelijke telefonie? Wat is wel en niet fiscaal…
Heb jij alles bij de hand als de Belastingdienst de financiële administratie van jouw onderneming komt controleren? Of moet je de papieren en…
U voert succesvol debiteurenbeheer als de debiteurenpost ten opzichte van uw omzet zo laag mogelijk is. Met andere woorden, als de facturen op tijd en…
De Single European Payments Area (SEPA) standaardiseert het betalingsverkeer binnen Europa. In dit overzicht zie je hoeveel landen momenteel onderdeel…