Thema's

Dit zijn de financieringsmogelijkheden voor starters

Het opzetten en runnen van een eigen onderneming vergt niet alleen veel tijd, moeite en energie, maar kost ook behoorlijk wat geld. Zeker in de beginperiode zal de ondernemer veel noodzakelijke investeringen moeten doen. Deze investeringen kunnen uiteraard bekostigd worden met spaargeld, maar wat als het spaarsaldo ontoereikend is? Het is dan zaak om uit te kijken naar mogelijkheden om het geld te lenen.

Van plan om zakelijk vastgoed aan te schaffen of te herfinancieren? Vraag vrijblijvend voorstel zakelijke hypotheek aan.

Inhoudsopgave

Waar kan ik geld lenen?

Ben jij startende ondernemer en heb jij startkapitaal nodig? Voor een vliegende start is het belangrijk dat je over voldoende middelen beschikt. Als je zelf niet over genoeg eigen vermogen beschikt, moet je daarvoor een bedrijfslening aanvragen.

Voor het opzetten van een eigen bedrijf kunnen startende ondernemers geld lenen bij verschillende aanbieders. Zo kun je terecht bij een bank of bij een online mkb-financierder.

Geld lenen bij een bank

De bank is een populaire verstrekker voor zakelijk krediet. Starters kunnen hier een zakelijke lening afsluiten, zoals een rekening courant krediet. Met zo’n rekening courantkrediet mag de onderneming rood staan tot een bepaald bedrag, bijvoorbeeld tot 5000 euro. Daarnaast is het soms mogelijk om een zakelijke creditcard aan te schaffen, waarmee in delen kan worden afgelost.

Banken zijn niet altijd bereid om starters geld te lenen. Dit komt doordat startende ondernemingen weinig zekerheid tot aflossing kunnen bieden. Het is vaak lastig om grotere bedragen bij de bank te lenen. Bedenk daarom vooraf: hoeveel kan ik lenen en wat heb ik daadwerkelijk nodig?

Alternatieven

Als het niet is gelukt om geld te lenen bij een bank of een online mkb-financier, is het mogelijk om zakelijk krediet aan te vragen bij het UWV. Ook starters die geen uitkering van het UWV ontvangen kunnen dit krediet aanvragen, mits ze voldoen aan de voorwaarden. Het UWV biedt twee soorten krediet: het starterskrediet en het voorbereidingskrediet.

Het starterskrediet houdt in dat het UWV borg staat voor een lening die de ondernemer aangaat bij een commerciële bank. Indien de bank ook dan geen lening wil verstrekken, leent het UWV het geld rechtstreeks aan de ondernemer.

Met het voorbereidingskrediet kunnen startende ondernemers de kosten van het opzetten van de onderneming declareren. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die gepaard gaan met het werven van klanten.

Waar moet ik op letten?

Voordat je je handtekening op papier zet, moet je op een paar dingen letten. Zorg ervoor dat je je goed voelt bij wat je afspreekt en dat het realistisch is.

Terugbetaling en rente

Je spreekt met de kredietverstrekker een rentepercentage en de maandelijkse aflossing af om het geleende bedrag terug te betalen. Soms is dat een vast bedrag per maand, maar soms kan dat ook als percentage van de omzet (revenue based financiering).

Het is slim om na te vragen of vervroegd aflossen van het openstaande bedrag toegestaan is. Ook wil je boetevrij aflossen, ook als je vervroegd aflost.

Vraag ook na of er sprake is van een variabele rente, want dat wil je liever niet. Met een vast rentepercentage weet namelijk je precies waar je aan toe bent.

Looptijd

Een vaste looptijd is om dezelfde reden heel fijn. Bespreek de exacte voorwaarden altijd uitvoerig voordat je geld leent.

Zorg ervoor dat je realistische afspraken maakt en sluit pas dan een lening af. Zo voorkom je dat je niet kan voldoen aan je terugbetalingsverplichting, met allerlei vervelende gevolgen van dien.

Wat is het verschil tussen zakelijke leningen en zakelijke kredieten?

Vaak worden de termen zakelijke lening en zakelijk krediet op dezelfde manier gebruikt. Er zit echter wel een verschil tussen. In het kort kunnen we stellen dat een zakelijk krediet een lening van kleinere bedragen is. Als je even niet genoeg geld beschikbaar hebt om openstaande facturen te betalen. Of om de voorraad aan te vullen.

Vaak wordt een zakelijk krediet ook gebruikt als zzp-lening, omdat zzp’ers doorgaans minder startkapitaal nodig hebben. Een zakelijk krediet is vaak flexibeler dan een zakelijke lening: je kunt vaak geld opnemen wanneer je het nodig hebt. Je kunt bij een krediet het geleende geld ook vaak vervroegd aflossen.

Met een zakelijke lening kun je grotere uitgaven bekostigen, die vaak eenmalig zijn. Bijvoorbeeld een verbouwing of (nieuwe) inrichting van je pand. Of de aanschaf van specifieke apparatuur en/of bepaalde machines.

Je krijgt het geld in één keer tot je beschikking, waardoor je dus grotere bedragen kunt betalen. De looptijd van een zakelijke lening is vaak maximaal vijf jaar en je hebt een vast aflossingsbedrag.

Een zakelijk krediet is dus een kleinere, kortlopende manier van financieren. En een zakelijke lening is een financiering met een langere looptijd en een hoger afgesproken bedrag.

Hoeveel geld kan ik lenen?

Voor welk bedrag je een zakelijke lening kunt afsluiten, hangt af van verschillende factoren. Allereerst hoeveel je precies wilt lenen en hoeveel geld je eventueel zelf (eigen vermogen) in je bedrijf kunt stoppen.

Als je veel eigen vermogen inbrengt, heb je minder zakelijk krediet nodig. Gebaseerd daarop ga je met je ondernemingsplan in de hand een passende financiering zoeken.

Bedrijfskosten en verwachte winst

Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar je kosten. Hou die zo laag mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld eerst bedrijfsmiddelen leasen in plaats van ze meteen te kopen.

Daarnaast is de verwachte winst van je onderneming belangrijk en natuurlijk hoeveel risico erbij komt kijken. Deze informatie is belangrijk bij het aanvragen van een zakelijke lening. Werk dit tot in de puntjes uit in je ondernemingsplan.

Soort verstrekker en doel zakelijke lening of krediet

Hoeveel geld je kunt lenen, hangt af van waar je je zakelijke lening afsluit. En ook van waarvoor die lening dient. Wil je puur snel een extra buffer opbouwen? Dan kun je rekenen op een zakelijk krediet van zo’n 10.000 tot 20.000 euro van de bank.

Maar als je een zakelijke lening nodig hebt om een pand te huren, verbouwen en inrichten, dan is zo’n krediet bij lange na niet voldoende.

Een internetonderneming of zzp’er met alleen (een) laptop(s) heeft over het algemeen veel lagere kosten dan een sportschool, restaurant of ijstent.

Heb je aardig wat kapitaal nodig? Dan zijn de aantallen hoger, maar een concreet bedrag kunnen we je niet vertellen. Wel hebben we een tip voor wanneer je denkt dat je zakelijke krediet niet toereikend is voor wat je nodig hebt. Overweeg eens crowdsourcing. Daarmee zijn al vele bedrijven gestart (en verder gegroeid!).

Veelgestelde vragen

 

Wat is een zakelijk krediet?

Een zakelijk krediet wordt gebruikt voor kleinere bedragen dan een zakelijke lening. Bijvoorbeeld om snel wat rekeningen te betalen als je even niet voldoende op de bank hebt staan.

Wat is een zakelijke lening?

Een zakelijke lening is een lening voor een eenmalig, groter bedrag. Bijvoorbeeld voor een nieuwe inboedel of de aanschaf van apparatuur.

Waar kan ik geld lenen?

Er zijn verschillende verstrekkers waar je terecht kunt voor een zakelijke rekening. Bijvoorbeeld de bank of (online) financierder. Daarnaast kun je kiezen voor crowdfunding.

Hoeveel geld kan een startende ondernemer lenen?

Vaak zijn banken en kredietverstrekkers huiverig voor nieuwe ondernemers. Maar laat dat je er niet van weerhouden om het te proberen. Het bedrag dat je kunt lenen kan lager uitkomen wanneer je net start. Het hangt af van jouw onderneming en ondernemingsplan, wat je met het geld wilt doen en de verwachte winst.

Wil je een bedrijfspand kopen of ben je benieuwd of herfinancieren van je zakelijke hypotheek gunstig is? Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek.

Lees ook…
i.s.m.
Het kan handig zijn om een zakelijk krediet af te sluiten. Bijvoorbeeld als je klanten laat betalen of als je je voorraad aan wilt vullen. Want je hebt…
Solvabiliteit berekenen is essentieel voor elke ondernemer die inzicht wil krijgen in de financiële gezondheid van zijn of haar bedrijf. De…
i.s.m.
Klaar om de sprong te wagen in de wereld van bedrijfsvastgoed? In vijf stappen nemen we je mee door het aankoopproces – van het stellen van de juiste…
In de hectiek van alledag heb je ongetwijfeld weleens een factuur betaald zonder er goed naar te kijken. Helaas kan zo’n moment van onoplettendheid je…
i.s.m.
Als ondernemer wil je elke dag het beste uit je werk halen. En je wilt groeien. Misschien wel door het kopen van een eigen bedrijfspand. Bijvoorbeeld…
i.s.m.
Justin Harings is eigenaar van fietsenzaak Harings Tweewielers. Het is een echt familiebedrijf: Justin is de 4e generatie die de winkel runt. Ze vieren…