Ondernemen, er komt veel bij kijken. Wil je beginnen met je eigen bedrijf? Dit zijn zaken waar je in ieder geval aan moet denken. Een checklist.

Inhoudsopgave

1. Ondernemingsplan schrijven

Als je serieus wil werken aan je eigen bedrijf, is het een must om eerst een ondernemingsplan te schrijven. Hierin schrijf je op wat je precies gaat doen, hoe je je klanten gaat vinden, wie de concurrentie is en hoe je je van hen onderscheidt en wat je verwacht te gaan verdienen. Kortom, je onderbouwt waarom jouw bedrijf er moet komen en waarom het levensvatbaar zal zijn. Onderbouw je plan met zoveel mogelijk actuele cijfers. Die vind je bijvoorbeeld met de online tools van Google, bij het CBS, SCP of het Economisch Bureau van ING. 

2. Rechtsvorm kiezen

Wat moet je bedrijf zijn? De meeste starters kiezen voor een eenmanszaak. Als je met twee of meer personen bent, kun je ook kiezen voor een maatschap, vennootschap onder firma(VoF), commanditaire vennootschap of besloten vennootschap (bv). In dit artikel worden precies de verschillen en de voor- en nadelen van deze rechtsvormen uitgelegd.

3. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Als u voor een eenmanszaak, vof of maatschap hebt gekozen, is inschrijven bij de KvK genoeg om officieel te starten. Als je bedrijf voldoet aan de criteria voor een onderneming, ben je wettelijk verplicht om je in te schrijven. Het kost eenmalig 50 euro. Je gegevens worden automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst, die hoeft je dus niet apart in te lichten. Je krijgt van de KvK een btw-nummer. Heb je een bv opgericht? Dan komt er meer kijken bij de start van uw bedrijf. Je moet bij de notaris een akte laten opstellen en minstens 1 eurocent in de bv storten. De notaris helpt je verder met de officiële oprichting van het bedrijf. 

4. Modelovereenkomst invullen

Waar je vroeger een VAR in moest vullen om voor de Belastingdienst te worden gezien als ondernemer, kun je tegenwoordig samen met je opdrachtgever een modelovereenkomst opstellen. Met deze modelovereenkomst leg je vast dat je niet in dienst treedt, maar je zelfstandigheid behoudt. Het is belangrijk om door de Belastingdienst als ondernemer te worden erkend, omdat je dan in aanmerking komt voor fiscale voordelen als de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

5. Administratie opzetten

Vanaf nu moet je je zakelijke inkomsten, uitgaven én je uren gaan bijhouden om aan te tonen dat je inderdaad ondernemer bent en om belastingaangifte te kunnen doen. Je moet namelijk minstens 1225 uur per kalenderjaar in het bedrijf steken. De tijd die je besteedt aan het oprichten van het bedrijf, telt ook mee. In dit artikel lees je alles over het urencriterium en wat je er allemaal bij mag rekenen. Ook moet je als je btw-plichtig bent, precies gaan bijhouden hoeveel btw je betaalt en ontvangt. Voor je financiële administratie is het handig je inkomsten (facturen) en uitgaven voor het bedrijf bij te houden. Bij een simpel bedrijf met weinig verschillende inkomsten en uitgaven kan een Excel-bestand voldoende zijn, anders kun je beter een boekhoudprogramma downloaden of aanschaffen. Je kunt ook een expert inschakelen om de administratie voor je te doen.

6. Een zakelijke rekening openen

Sommige starters gebruiken hun persoonlijke bankrekening voor hun bedrijf, maar in de voorwaarden van de bank staat doorgaans dat dit niet is toegestaan. Een zakelijke rekening kost meer dan een persoonlijke rekening, maar je hebt wel al je zakelijke inkomsten en uitgaven in een handig overzicht (goed voor de administratie) en je uitstraling is een stuk professioneler omdat je de rekening op naam van je bedrijf opent. Daarnaast biedt een zakelijke rekening meer mogelijkheden. 

7. Je bedrijf verzekeren

De risico’s die je als ondernemer loopt, zijn niet gedekt door particuliere verzekeringen. Je kunt schade die je als ondernemer veroorzaakt bijvoorbeeld niet verhalen op een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. En wat gebeurt er als je incasso’s niet worden betaald? Hiervoor moet je als ondernemer toch denken aan een bedrijfsverzekering, beroepsaansprakelijkheidsverzekering, zakelijke rechtsbijstand e.d. In dit artikel lees je alles over verzekeringen voor starters. 

8. Je bedrijf huisvesten

Waar ga je precies werken? Neem de tijd om hier even over na te denken, ook als je bedrijf uit jezelf en je laptop bestaat. Je kunt de kosten voor je werkruimte aftrekken, mits het een zelfstandige ruimte is. Je kunt dus niets aftrekken als je vanuit je eigen woonkamer werkt. Wel als je een schuurtje of tuinhuis als bedrijfsruimte inricht. Een eigen ingang of opgang is een vereiste. Daarnaast kunt je ook gaan werken in een bedrijfsverzamelgebouw. Dat is meteen goed om een netwerk op te doen.

Lees ook…
Ondernemer een doorlopend proces vol valkuilen, uitdagingen en uitglijders. Fouten maken is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn veel ongelukken te…
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…
Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Vandaar dit handige stappenplan, waarin alle stappen die je moet doorlopen als je een BV wilt opzetten…