Tenaamstelling rekening: je zal het vaker hebben zien staan. Maar wat is de tenaamstelling van een rekening eigenlijk en waarom is dit belangrijk? En je vraagt je wellicht ook af wat de tenaamstelling is van je zakelijke rekening.

Inhoudsopgave

Wil je een bank waar je ‘gewoon’ nog met je ondernemersvragen kan binnenlopen en ze meedenken, naar je luisteren en echt helpen? Maak kennis met onze partner SNS, de bank voor ondernemers >

Wat is de tenaamstelling?

Wanneer je in Nederland geld wil overmaken naar een andere bankrekening is het verplicht om de tenaamstelling van de rekening in te vullen. Heel simpel gezegd is de tenaamstelling de naam van de eigenaar of rekeninghouder. Voor particulieren is dat je voor- en achternaam en voor bedrijven is het de bedrijfsnaam van de onderneming. Privérekeningen staan altijd op naam en op de betaalpas zie je die naam ook terug.

De tenaamstelling is dus de naam waaronder alle rekeninghouders, zowel zakelijke rekeningen als particuliere rekeningen, bekend zijn bij de bank. Wanneer je geld wil overmaken heb je naast het rekeningnummer dus ook de tenaamstelling, ofwel de naam van de rekeninghouder, nodig.

Particuliere rekeningen staan veelal op naam van één of twee personen. Zo kun je, wanneer je samen een rekening hebt, allebei beschikken over de rekening. Het is dan veelal voldoende om één van de rekeninghouders en het rekeningnummer in te vullen wanneer je geld wil overschrijven naar de betaalrekening van twee rekeninghouders.

Tenaamstelling zakelijke rekeningen

Wanneer je een zakelijke rekening hebt, staat deze op je bedrijfsnaam of op een van je handelsnamen. Dit is ook de naam die er op je betaalpasje staat.

Je bank controleert tegenwoordig of de naam de rekening klopt bij het rekeningnummer.

Geld overschrijven naar de belastingdienst

Wanneer je geld overmaakt naar de belastingdienst is de tenaamstelling van de rekening ook ‘Belastingdienst’. Naast de naam van de ontvanger, in dit geval dus de belastingdienst, en het rekeningnummer van de belastingdienst, is het altijd verstandig om een omschrijving of betalingskenmerk toe te voegen aan de betaling.

Tenaamstelling rekening verplicht?

De tenaamstelling van de rekening moet verplicht worden ingevoerd wanneer je een betaling wil overmaken naar een andere rekening. Dit is ook het geval wanneer je geld overmaakt naar een zakelijke bankrekening.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe verkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Tenaamstelling bankrekening aanpassen

Soms kan het noodzakelijk zijn om de tenaamstelling van je bankrekening aan te passen. Denk daarbij aan situaties waarbij je bedrijfsnaam verandert of wanneer je bijvoorbeeld trouwt. Wanneer je een zakelijke rekening hebt, is het natuurlijk wel zo netjes als je tenaamstelling overeenkomt met je bedrijfsnaam. Meestal is het daadwerkelijk veranderen van de tenaamstelling erg gemakkelijk. 

Een betaalrekening, spaarrekening of hypotheek afsluiten? Bij SNS denken en luisteren ze met je mee en ze helpen je bij het verwezenlijken van je doelen en dromen? Bekijk mogelijkheden >

Jos Plantenga

Jos Plantenga

Ik heb een voorliefde voor Google data, contentstrategie en woordgrapjes. SEO schrijver met bijna 10 jaar ervaring en geen onderwerp is mij te gek. Ooit opgeleid tot harpiste maar van je hobby moet je geen beroep maken en dus ging de harp aan de wilgen en kwam er een stevig toetsenbord.
Lees ook…
Als ondernemer is het belangrijk om inzicht te hebben in wat er binnenkomt en uitgaat. Zo weet je of je het zakelijk goed doet. De brutowinst is een…
Is het tijd voor investeringen, maar zit je krap bij kas of krijg je een zakelijke lening niet rond? In plaats van dure bedrijfsmiddelen direct af te…
De Single European Payments Area (SEPA) standaardiseert het betalingsverkeer binnen Europa. In dit overzicht zie je hoeveel landen momenteel onderdeel…
Als je bedrijf door hoge schulden geldproblemen heeft, kan schuldsanering een onnodig faillissement voorkomen. De wet WHOA vereenvoudigt en versnelt…
Wist je dat cashflowproblemen een van de grootste oorzaken zijn van faillissementen in het mkb? Zelfs als de zaken goed gaan en je keurige cijfers…
Een balans maakt een vast onderdeel uit van een boekhouding. Hieraan kun je aflezen hoe een bedrijf er financieel voor staat. Wat staat er allemaal op…